Pátek, 19. dubna 2024

Úspory energie lidi zajímají

Úspory energie lidi zajímají
 Přesně 58 % obyvatel České republiky si myslí, že stav našeho životního prostředí je vážný, pouhá tři procenta lidí s tímto výrokem určitě nesouhlasí.

Vyplynulo to z pravidelného marketingového průzkumu Market & Media & Lifestyle společnosti Median, který byl proveden na reprezentativním vzorku 8800 respondentů. Z průzkumu dále vyplývá, že 71 procent Čechů cíleně šetří vodou a elektrickou energií.

"Dá se předpokládat, že se tak chovají především z ekonomických důvodů, ale i tak v důsledku přispívají ke zlepšení stavu životního prostředí", komentuje průzkum nezávislý konzultant a odborník na marketing a ekologii Jan König. Jen 48 procent dotázaných potvrdilo, že vyhledává výrobky šetrné k životnímu prostředí s vědomím, že tak přispívají ke zlepšení stavu životního prostředí.

"Z našeho pohledu jde o pozitivní vývoj, a to přesto, že se můžeme domnívat, že většina lidí se snaží šetřit energii a vodu hlavně kvůli vlastním financím. To, že se polovina českých spotřebitelů chová vědomě ekologicky, je krok kupředu. Obě výše zmíněné skupiny lidí šetří jak peníze, tak přírodu, a je dobré, že se tyto dvě motivace spojují k dosažení jednoho cíle," komentuje výzkum Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie SEVEn, o.p.s.

Odborníci z projektu Enerlin, který se už od roku 2006 zabývá průzkumem a osvětou v oblasti energeticky úsporných světelných zdrojů za účelem ochrany životního prostředí, upozorňují na to, že většina lidí si neuvědomuje, že i jednotlivec může významně přispět ke snížení škodlivých emisí oxidu uhličitého. Příkladem nejmenší investice, kterou se při dnešním zdražování energií může dosáhnout poměrně velkých úspor a ve velké míře ovlivnit znečištění ovzduší, je koupě úsporné zářivky.

"Přibližně stokorunová investice do jedné 23W zářivky (nahrazující klasickou 100W žárovku) se vám do půl roku vrátí a do roka lze v domácnosti ušetřit až několik tisíc korun na elektrické energii. Zároveň tak zamezíte produkci asi půl tuny oxidu uhličitého, který je velmi škodlivým vedlejším produktem výroby elektrické energie potřebné ke svícení", dodává Juraj Krivošík. Další informace o úsporných spotřebičích a zářivkách najdete také na www.uspornespotrebice.cz

Zdroj - Market & Media & Lifestyle a SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů