Pátek, 19. dubna 2024

Odběr zelené elektřiny se v Praze zvýšil o 400 procent

Odběr zelené elektřiny se v Praze zvýšil o 400 procent

Čtyřikrát více financí nashromáždila v uplynulém roce Pražská energetika na speciálním účtu, kam putuje desetihaléř z každé prodané kilowatthodiny ekologicky vyráběné elektřiny tarifu PREKO. Oproti roku předchozímu výrazným způsobem přispěli velkoodběratelé. Letos tak Pražská energetika bude moci podpořit projekty budování dalších obnovitelných zdrojů z celé republiky jedním milionem korun. 

PRAHA (15. února 2008) - „Celkem jsme ke konci minulého roku evidovali šest set čtyřicet osm zákazníků, kteří kupují takzvanou zelenou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Potěšitelné je, že nárůst evidujeme zejména u domácností. Tam jsme oproti roku 2006 zaznamenali přírůstek třináct procent, na celkový počet pět set osmdesát devět rodin. Od roku 2004 se pak počet odběratelů z řad domácností zvedl více než pětinásobně,“ potvrdil tiskový mluvčí PRE Petr Holubec. Kromě domácností odebíralo ekologickou elektřinu v roce 2007 ještě 56 podnikatelů a 3 velkoodběratelé, kteří se na celkovém objemu prodané zelené elektřiny podíleli 82 procenty. Nejvíce tak přispěli na dotační účet.

Do konce dubna se mohou zájemci o vybudování zdroje na výrobu elektřiny ze slunce, větru, vody a biomasy z celé republiky přihlásit se svým projektem do soutěže o tuto finanční dotaci. Podrobnější podmínky účasti i přihlašovací formulář naleznou na webových stránkách www.pre.cz/preko. Prostředky získané z desetihaléřové přirážky tarifu PREKO půjdou výhradně na výstavbu nového obnovitelného zdroje či  rekonstrukci stávajícího v případě navýšení jeho výkonu. “Komise PREKO, ve které kromě zástupců PRE zasedají i dva nezávislí ekologičtí poradci,  pak rozhodne do konce června tohoto roku o vítězi dotačního řízení. Po posouzení efektivnosti také rozhodne, zda milion korun připadne jedinému projektu nebo finance rozdělíme mezi několik subjektů,“ podotkl Petr Holubec.

Podporovat výrobu ekologické elektřiny začala v Pražská energetika, která loni oslavila 110 let od svého založení, již koncem roku 2004 nabídkou speciálního tarifu PREKO. Současně PRE v prvním roce vložila na speciální účet základ ve výši sto tisíc korun. Díky fondu mohla v roce 2005 vzniknout nová malá fotovoltaická elektrárna v Praze 10. Loni dotaci získal projekt 1.občanské solární elektrárny v ČR Nadačního fondu rytíře Františka Horského. Přislíbenu má podporu ve výši 250 tis. Kč. „Projekt je v přípravné fázi. Do provozu jej musí uvést, dle podmínek dotačního řízení, do dvou let od rozhodnutí o přidělení prostředků,“ uvedl mluvčí PRE .

Smlouvy na rok 2008 signalizují, že přibudou další odběratelé zelené elektřiny. Ubudou však velkoodběratelé, kteří svoji podporu ekologii však vyjadřují jinak - dávají přednost odběru elektřiny z obnovitelných zdrojů, jejíž cena je vyšší než standardní dodávka. Celkem se v hlavním městě spotřebuje okolo jednoho procenta elektřiny z obnovitelných zdrojů za rok.

Další informace naleznete na www.pre.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů