Pátek, 19. dubna 2024

Velké firmy spotřebují stále více elektřiny

Velké firmy spotřebují stále více elektřiny
Spotřeba elektrické energie velkých závodů vloni meziročně vzrostla o 3,2 procenta na 35,71 terawatthodiny. Domácnosti naopak kvůli teplé zimě spotřebovaly o 3,6 procenta elektřiny méně. Šetří i podnikatelé, jejichž spotřeba podle informací Energetického regulačního úřadu klesla o 1,8 procenta.

Celková čistá spotřeba elektřiny v Česku se loni zvýšila o 0,6 procenta na 59,75 terawatthodiny. Velcí odběratelé se na celkové domácí spotřebě podílejí téměř 60 procenty.

"Za rostoucí spotřebu dlouhodobě mohou nově postavené továrny a velké firmy. Domácnosti jen v menší míře," řekl Edvard Sequens z ekologického sdružení Calla.

Odchod několika firem by tak podle něj znamenal výrazný propad ve spotřebě elektřiny.

Regionem s největší spotřebou elektřiny se loni stalo Ostravsko, které v čele žebříčku vystřídalo severozápadní Čechy. Ostravsku k primátu pomohl především rozvoj průmyslu a výstavba nových továren. Zatímco v celé zemi odebral průmysl loni méně elektřiny než v roce 2006, v Moravskoslezském kraji spotřeboval meziročně téměř o 12 procent více.

Změny ve spotřebě elektřiny podle odborníků odrážejí trendy v hospodářství. "Snad nic nekopíruje vývoj ekonomiky tak věrně jako spotřeba elektrické energie," tvrdí analytik společnosti Patria Finance David Marek.

I když podíl průmyslu na celkové spotřebě elektřiny loni poklesl zhruba o jeden procentní bod, zůstává s 35,2 procenta největším odběratelem. Růst zaznamenala i sama energetika. Její podíl na celkových odběrech stoupl na 18 procent z 15,8 procenta. Domácnosti mají zhruba pětinový podíl. Podle odborníků bude spotřeba elektřiny v zemi dále růst tempem jedno až dvě procenta ročně. Předloni dosáhlo zvýšení spotřeby tří procent.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů