Pátek, 19. dubna 2024

Evropské firmy chtějí šetřit energií

Evropské firmy chtějí šetřit energií

Nicméně většina evropských IT managerů neví o existenci “zelené” legislativy

Většina evropských IT manažerů má velký zájem o produkty šetrné k životnímu prostředí. Ukazuje to nejnovější studie spolupořádaná společností Lenovo. Drtivá většina (82 %) dotázaných evropských IT manažerů uvedla, že rádi zaplatí o něco víc za energeticky úsporné produkty. Současná situace vychází z laxního přístupu k energeticky efektivním technologiím a především z chybného předpokladu, že „zelený“ přístup vyžaduje značné investice. Ve skutečnosti nemusejí energeticky efektivní produkty stát více než jiné, což dokazuje ultra malý stolní počítač Lenovo ThinkCentre A61e – ve zlaté kategorii EPEAT – nabízený se širokou škálou energeticky efektivních dvoujádrových procesorů AMD Athlon™ a jednojádrových AMD Sempron™.

Nová studie byla sponzorována společnostmi Lenovo a AMD, protože obě firmy se zákazníkům snaží zajistit ještě bezpečnější, inovativnější a energeticky efektivnější výpočetní systémy. Vývoj počítače Lenovo ThinkCentre A61e byl významným mezníkem vzájemné spolupráce obou firem. Milko van Duijl, president Lenovo EMEA a senior vicepresident společnosti Lenovo uvedl, že spolupráce Lenovo a AMD zvyšuje laťku konstrukčního provedení a energetické efektivity osobních počítačů. „Ohled na životní prostředí je klíčovým předpokladem úspěchu v podnikání a zároveň přináší hmatatelné výhody, především pak úsporu provozních nákladů. Naším cílem je zvýšit povědomí o těchto skutečnostech a pomoci zákazníkům uvést rostoucí zájem o životní prostředí do praxe.“

Podle tvůrce strategie společnosti AMD, Larry Vertala, si společnosti Lenovo a AMD z hlediska obchodního přístupu velmi brzy uvědomily, že se úspory energie stanou pro firmy důležitou otázkou. „Je nám jasné, že opomenutí vývoje produktů s nižší spotřebou by z dlouhodobého hlediska negativně ovlivnilo podnikání naše i našich zákazníků.“

Většina dotazovaných IT manažerů (60 %) z různých částí Evropy uvedla, že jejich PC nejsou úsporná nebo nemají EPEAT certifikaci (protože registrace EPEAT probíhá od června 2006). Mnoho starších PC, zakoupených před třemi a více lety, se nyní blíží ke konci životního cyklu, budou nahrazovány novými. Neúsporné nebo neklasifikované počítače v současné době využívá 66 % IT manažerů ve Francii, 65 % v Británii a přesně polovina všech dotázaných v Německu.

Pokud si mají vybrat mezi funkčností, cenou, efektivitou využití energie, designem nebo značkou, vybírá si většina evropských kupujících podle funkčnosti.

·         Respondenti z Británie neměli pevnou vazbu na značku, ani je nezajímal design, celkem 53 % sleduje především funkčnost. Nicméně 31 % se rychleji rozhoduje pro produkty s nižší cenou.

·         Ve Franci byli IT manažeři o trochu věrnější značce a zajímal je i více design, nicméně nejvíce, celkem 34 %, souhlasilo s tím, že nejdůležitější kritériem výběru PC je jeho funkčnost. V těsném závěsu se s 32 % umístila na druhém místě cena.

·         V Německu považuje celkem 54 % IT manažerů za hlavní faktor při nákupu PC jeho funkčnost. Na druhém místě je opět podle očekávání cena, podle které vybírá 24 % respondentů.

V rámci průzkumu bylo během ledna 2008 agenturou Red Shift osloveno přes 600 CIO a IT manažerů ze středně velkých firem (500 – 2 500 zaměstnanců) z Británie, Francie a Německa.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů