Pátek, 29. března 2024

Plyn je drahý, přichází čas uhlí

Plyn je drahý, přichází čas uhlí
Ceny ropy, které za poslední rok stouply o 40 procent a v posledních dnech překonaly dokonce všechny historické rekordy, ovlivňují život stále většího počtu českých domácností. Drahá ropa má na svědomí zdražování nejen pohonných hmot a části spotřebního zboží, ale také zemního plynu, který používají k vaření, topení či ohřívání vody téměř tři miliony českých domácností.

Plyn jim podražil už počátkem roku, od dubna jeho cenu znovu zvedá většina prodejců. Skupina největšího dovozce plynu do Česka, RWE Transgas, ohlásila od dubna průměrné zvýšení ceny o 3,1 procenta. Dubnový růst přitom nebude letos poslední - velkoobchodní cena plynu, která se odráží v zákaznických cenách distribučních firem, totiž kopíruje vývoj světových cen ropy a topných olejů. A ty jdou stále nahoru.

Silná koruna růst brzdí

Už dubnové zdražení plynu přitom mohlo být ještě výraznější, nebýt silné koruny. "Hlavně díky dobrému kurzu se nemusel plyn o tolik zdražit. Pokud ale bude koruna během roku oslabovat, přijde další, a možná výraznější zdražení," říká sekretář České plynárenské unie Josef Kastl.

Zatímco RWE Transgas cenu už v dubnu zvýší, konkurenční menší skupina E.ON, jež ovládá trh na jihu země, se k tomuto kroku zatím nechystá. "My zdražovat nebudeme," potvrdil mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Poroste-li však velkoobchodní cena plynu, dováženého do České republiky, ani konkurenti RWE Transgas se zvyšování cen nevyhnou.

Další pohyb ceny plynu směrem vzhůru by tak pro malé odběratele mohl přijít v létě. Většina dodavatelů napojená na RWE Transgas totiž mění ceny každé čtvrtletí. Už v lednu tato skupina, která určuje vývoj českého trhu, zdražila o 7,4 procenta. Nejvíc přitom zdražení hrozí zasáhnout domácnosti, ty totiž za plyn platí o něco méně než velcí odběratelé z řad firem.

Odklon od plynu

Na první pohled se ceny v dubnu nezvednou nijak dramaticky. Například v Praze v běžném dvoupokojovém bytě, kde na plynu vaří, topí jím i ohřívají vodu, vzrostou měsíční náklady o 45,40 koruny, za rok to dělá zhruba 546 korun navíc. "Nečekáme, že by nám tu zákazníků kvůli zdražení ubývalo," říká k tomu Dagmar Hartmanová, mluvčí Pražské plynárenské - firmy, jejíž více než dvě třetiny zákazníků jsou domácnosti. V Praze ale lidé těžko mohou k topení nebo vaření používat jiná paliva. Situace na venkově je docela jiná.

Už při současných cenách se lidé od plynu začínají odklánět a vracejí se k levnějším médiím, hlavně k uhlí. Při dalším zdražování bude tento trend ještě výraznější. Důsledek? Zhoršující se životní prostředí. Drahý plyn je totiž z hlediska emisí skleníkových plynů k ovzduší mnohem šetrnější než pevná paliva.

Už po lednovém zdražení plynu od RWE Transgas vycházelo celoroční vytápění běžného rodinného domku černým uhlím podle propočtů serveru tzb-info na asi 24 600 korun. Při používání plynu to bylo v průměru o téměř pět tisíc víc. Po zvýšení ceny o další více než tři procenta přibude k této částce dalších nejméně osm set korun. Při vytápění dřevem jsou náklady ještě téměř pětkrát nižší.

V řadě obcí dnes litují, že se nechali přemluvit k budování rozvodů plynu, který miliardovými dotacemi podporoval i stát.

Návrat k uhlí

"Lidé u nás se vracejí k uhlí nebo dřevu," přiznal starosta Bučovic u Rokycan Pavel Čechura. Obce mají kvůli tomu často i problém s vyúčtováním dotací na plynofikaci. Podmínkou pro vyplacení podpor je totiž určitý počet domácností, které budou plyn používat. Radnice ale mají dodnes se získáním potřebného počtu lidí potíže. "Na plynofikaci jsme si sice peníze sehnali od sponzorů, byla to ale úplně zbytečná investice. Za těch 15 milionů jsme už dávno mohli mít penzion pro důchodce," říká telnický starosta Doubrava.

Odklon od topení plynem už začínají pociťovat i výrobci kotlů a kamen. Největší domácí hráč v tomto oboru je Karma Český Brod, která ovládá přes 80 procent trhu.

Alternativy jsou sporné

Ředitel Karmy Pavel Janeček už před časem přiznal, že i když plynové kotle zůstávají hlavním výrobním artiklem, zaměří se společnost na výrobu topidel na alternativní paliva.

Kromě jiného jsou to především dřevěné štěpky. Většina lidí, kteří jsou připojení na plyn v rodinných domcích, už dnes používá kotle, které umí spalovat i dřevo nebo uhlí.

"Tady už všichni topí dřevem nebo uhlím, jsme zpátky v osmdesátých letech. Když je inverze, všude se povaluje tmavý dým z komínů," stěžuje si starosta severočeské Telnice Jaroslav Doubrava. Právě domácnostem na severu Čech přitom zdraží plyn v dubnu nejvíce - o 3,6 procenta.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů