Čtvrtek, 28. března 2024

Aktuální téma: Energetická náročnost IT

Informační technologie, které jsou považovány za špičku technického pokroku, jsou z pohledu energetické náročnosti zároveň polem neoraným
Aktuální téma: Energetická náročnost IT
Ekologické chování podniků se stává klíčovou součástí celkové společenské odpovědnosti firem. Společnost Fujitsu Siemens Computers v tomto směru zorganizovala průzkum, který mapuje ekologické chování firem i osobní přístup respondentů k ekologii.

Do role respondentů bylo přizváno 546 ředitelů, 490 ředitelů IT a 481 finančních ředitelů z 577 největších českých firem. Konkrétní spolupráce s nimi měla "ověřit" jejich vztah, respektive firem k ekologii, a to s přihlédnutím k energetické náročnosti, a zároveň zjistit, do jaké míry se postoje manažerů k ekologii liší od postojů veřejnosti.

JE ENERGETICKÁ SPOTŘEBA "STRAŠÁKEM" IT?

Dotazníky vyplnilo 85 generálních ředitelů, 61 finančních ředitelů a 67 manažerů IT. Ze zaslaných odpovědí je zřejmé, že respondenti si závažnost problému ekologického chování firem dostatečně uvědomují. Informační technologie však zatím nevnímají jako oblast možných úspor.

"Je to paradox: Informační technologie, které jsou považovány za špičku technického pokroku, jsou z pohledu energetické náročnosti zároveň polem neoraným," uvedl Tomáš Rutrle, generální ředitel Fujitsu Siemens Computers, Česká republika. "Osobní počítače, monitory, tiskárny a další zařízení, a ani firemní servery nejsou považovány za takové žrouty energie, aby se vyplatilo přemýšlet nad možnými úsporami. Ale například u serveru trvá pouze tři roky, než včetně chlazení spotřebuje tolik proudu, co sám stál."

Co se osobního přístupu týče, postoje manažerů se jen málo liší od postojů kontrolní skupiny, jíž byli návštěvníci serveru iDnes. Část dotazníku, která mapovala osobní postoje k ekologii, byla totiž předložena také návštěvníkům tohoto internetového serveru; odpovědělo 197 respondentů. Za pozornost stojí, že manažeři příznivěji hodnotí vývoj stavu životního prostředí v Česku nebo že projevují menší nadšení nad záměrem postavit v Česku další jadernou elektrárnu. To platí zejména o IT manažerech, kteří se, jak průzkum také ukázal, energetickou náročností počítačových technologií příliš nezabývají.

PROCES EKOLOGIE SE TÝKÁ I PROVOZU POČÍTAČŮ

Postoje skupiny "jednatel, ředitel" se většinou významně neliší od postojů skupiny "finanční ředitel". Největší rozdíly jsou u deklarované ochoty dávat při investičním rozhodování přednost ekologicky šetrným řešením "vždy, i pokud budou dražší".

"Jednatelé a generální ředitelé v tomto ohledu vycházejí jako podstatně zelenější než jejich finanční ředitelé," uvedl Tomáš Rutrle. Pozoruhodné přitom je, že finanční ředitelé překvapivě často nevědí, zda jejich firma při investičním rozhodování kalkuluje také náklady na energii.

Postoje skupiny "IT manažer" se od zbylých dvou skupin manažerů často liší. Relativně často odpovídají "nevím". Např. 28 procent jich netuší, zda jejich firma má certifikát ISO 14001, což je klíčová norma pro hodnocení řízení firmy z pohledu životního prostředí. Zda zaměstnavatelská firma má dokument, kterým definuje svou politiku vůči životnímu prostředí, o této skutečnosti zase nevědělo 13 procent manažerů IT. "Je vidět, že IT manažeři jsou často ve firmě mimo centrum rozhodování," komentuje Tomáš Rutrle.

Ještě jednu zajímavou odezvu odhalil provedený průzkum. Na otázku úrovně životního prostředí u nás odpovědělo 53 procent všech manažerů, že se tato oblast v Česku v posledních letech zlepšuje. Stejný názor má pouze 37 procent návštěvníků iDnes, opačný pak 24 procent. Podíl zastánců názoru, že stav se nemění, je v obou skupinách zhruba třetinový.

Výsledky akce ukončíme malým pohledem do soukromí respondentů. Na otázku: "Věnujete při nákupech pro svou domácnost pozornost energetické náročnosti?" uvedlo 82 procent IT manažerů "Ano, téměř vždy" a jen 1,5 procenta "Ne, nikdy". U návštěvníků iDnes to bylo 64, respektive 8 procent.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů