Pátek, 19. dubna 2024

Vláda jede do Bruselu hájit zájmy ČEZ

Vláda jede do Bruselu hájit zájmy ČEZ
Zní to jako paradox. Ale až se dnes začnou do centra Bruselu sjíždět šéfové 27 evropských zemí na pravidelný jarní summit, budou už závěry jejich jednání v překladu do národních jazyků úhledně složené v poličkách Rady Evropské unie.

To, na čem se nejmocnější politici Evropy dnes večer a zítra dopoledne dohodnou, totiž už měsíce dopředu předjednávaly a dojednávaly stovky diplomatů a bruselských úředníků. Političtí giganti tak budou vlastně do značné míry jen slovíčkařit: někde přepíšou odstavec nebo přidají úplně nový. Ale každá změna může mít obrovský dopad na evropskou politiku.

Hlavním tématem bude balík legislativních návrhů vypracovaných Evropskou komisí, kterými chce Evropa bojovat se změnami klimatu. Hlavní cíl - snížit o pětinu  emise  skleníkových  plynů  - velkou vahou dopadne na automobilový a energeticky náročný průmysl. Tím pádem i na Česko. A právě v souvislosti s klimaticko-energetickým balíčkem bude u svých evropských kolegů "lobbovat" i český premiér Mirek Topolánek (ODS).

Čeští politici mají totiž na summitu jeden hlavní cíl - hájit zájmy klíčové firmy pro tuzemskou ekonomiku: energetického gigantu ČEZ. Tomu se dosavadní návrhy Bruselu nezamlouvají - pro firmu znamenají mnohamiliardové investice. Komise totiž chce, aby si producenti elektřiny už od roku 2013 museli kupovat všechny povolenky na vypouštění  CO2  v aukcích. Dosud je dostávají zadarmo.

"Ano, naším úkolem skutečně je aby systém obchodování s emisními povolenkami byl trochu vstřícnější k energeticky náročnému průmyslu," řekl vicepremiér Alexander Vondra, který má ve vládě na starost tvorbu strategie pro jednání v EU. Podle Vondry má Česko spojence zejména v Německu, Slovensku a Polsku.

Čeští politici budou argumentovat hlavně tím, že dopad takového nařízení a mnohamiliardových výdajů by pocítili občané ve vysokých cenách elektřiny, kam by ČEZ nové výdaje z velké části promítl, a že by také firmě znemožnil další rozvoj. A budou se snažit prosadit, aby se v energetice podíl emisních povolenek nakupovaných v aukcích zvyšoval postupně od roku 2013 do roku 2020 jako v jiných průmyslových sektorech.

Bude to těžký boj: peníze vybrané od energetických kolosů totiž mají být bonusem pro státní kasy členských zemí, a tak se jich někteří premiéři budou vzdávat neradi. Na summitu každopádně nepadne definitivní rozhodnutí. "Tohle je hlavně politická diskuse, jde hlavně o to, tenhle návrh udržet ve hře," vysvětluje Vondra.

Čechům se už podařilo část žádaných formulací dostat do předem připravených závěrů. Usilovali zejména o přibrzdění  ekologického  entuziasmu a prosazení pasáží hovořících o tom, že boj proti klimatickým změnám a snížení skleníkových plynů nesmí zásadně snížit konkurenceschopnost evropských ekonomik.

Češi se připravují i na možnost, že by se na summitu opět rozdmýchala diskuse o česko-americkém vízovém memorandu, jež už třetí týden hýbe evropskou politikou. A že by tedy museli postup, který už okopírovalo Estonsko a Lotyšsko a příští týden se na to chystá Slovensko, znovu obhajovat.


O čem bude summit
O miliardách pro ČEZ
Češi chtějí prosadit, aby energetické společnosti nemusely už od roku 2013 nakupovat všechny povolenky na emise  CO2  v aukci. ČEZ by taková změna ušetřila miliardy.
O americké hypoteční krizi a ruském plynu
U večeře se bude mluvit o zmírnění dopadu americké recese na evropskou ekonomiku. Tématem bude i energetická bezpečnost EU, tedy především snaha vyhnout se přílišné závislosti na ruském plynu.
O Sarkozyho ambicích
Očekává se střet mezi německou kancléřkou Merkelovou a francouzským prezidentem Sarkozym o vytvoření Středozemní unie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů