Pátek, 29. března 2024

Majitele čekají problémy

Majitele čekají problémy
Čtyřicet procent nájemníků a 28 % majitelů budov neví o nové směrnici EU o energetické účinnosti, která již v některých zemích platí.

Vyplývá to z průzkumu mezi majiteli budov a nájemníky Landlord & Tenant Survey, jehož výsledky zveřejnila světová konzultační firma v oboru realit Cushman & Wakefield. Téměř polovina majitelů kancelářských budov a nájemníků, kteří byli v průzkumu firmy Cushman & Wakefield dotazováni, uvedla, že by si byli u nákupu či pronájmu ekologicky šetrné budovy ochotni připlatit. Současně však 40 % nájemníků a 28 % majitelů budov neví o nové směrnici Evropské unie (EU) o energetické účinnosti, která má v celé Unii nabýt účinnosti ke konci roku 2009 a v některých zemích již platí. O nové směrnici vědělo nejvíce britských firem (73 %), nejméně pak firem ze střední a východní Evropy (31 %).

Průzkum mezi majiteli budov a uživateli odhalil, že v České republice ví o nové směrnici pouze 24 % respondentů a 51 % respondentů nevědělo nic o nové legislativě, která má vstoupit v platnost k 1. lednu 2009.

Průzkum přinesl tyto výsledky bez ohledu na skutečnost, že nová směrnice EU zavádí certifikáty energetické účinnosti, které budou mít pravděpodobně okamžitý následný dopad na podmínky nákupu a pronájmu nemovitostí.

Zdeněk Hausvater, specialista firmy Cushman & Wakefield na energeticky úsporné budovy v České republice a na Slovensku, uvedl: "Není pochyb o tom, že energeticky úsporné a zelené budovy budou mít pro nájemníky i investory větší přitažlivost. A to nejen proto, že mají vyšší přidanou hodnotu z hlediska společenské odpovědnosti firem (CSR) a snižování emisí CO2, ale jednoduše i z toho důvodu, že jsou u nich nižší provozní náklady, což se v době, kdy cena elektřiny a dalších druhů energií stoupá a stoupat bude, vyplatí oběma stranám.

Díky tomu budou takovéto projekty na trhu s nemovitostmi mnohem konkurenceschopnější a přitažlivější."

Průzkum rovněž ukazuje, že 28 % majitelů budov a 35 % uživatelů prozatím neudělalo nic pro snížení emisí CO2, přičemž 31 % dotázaných francouzských firem uvedlo, že k podpoře recyklace či snížení emisí z paliv a výroby elektrické energie nepodniklo žádné kroky, zatímco ve Velké Británii to bylo 5 %. Přes tuto skutečnost Radka Novak, vedoucí týmu služeb developerům v pražské kanceláři Cushman & Wakefield, říká: "Nájemníci dnes mnohem častěji než v minulosti žádají majitele budov, aby prokázali, že při stavbě objektu nebyly použity žádné nebezpečné materiály a že tyto materiály nebudou použity ani po dobu životního cyklu objektu." n

Umístění budov a trvání nájmu

- Blízkost významné dopravní křižovatky je nejdůležitějším faktorem umístění pro majitele budov i nájemníky. Na druhém místě uvádějí obě skupiny dobrou dostupnost vozem.

- Přirozené světlo je nejdůležitějším faktorem u vlastní budovy pro majitele budov i nájemníky. Na druhém místě uvádějí uživatelé splnění zdravotních norem, majitelé budov pak parkování pro vedoucí pracovníky. Obě skupiny hodnotí jako nejméně významný faktor existenci bezdrátových síti v budově.

- Ideální podlahová plocha u budov v centru města se pohybuje mezi 1000 až 2500 m2.

- Pro majitele budov je nejvýhodnější trvání nájmu v délce 5-10 let, pro uživatele 3-5 let.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů