Pátek, 29. března 2024

Teplá voda z čističky odpadních vod

Teplá voda z čističky odpadních vod

Energetičtí auditoři a poradci již dlouho přemýšlejí jak využít tepla z odcházející odpadní vody z domu. Nějaké rekuperace vody. Odcházející voda by ohřívala vodu do domu přicházející. Podobně jako rekuperaci vzduchu. Jak to provést?
 

Již jeden velmi známý zpěvák z kapely Plastic People má doma tepelné čerpadlo země voda. Část (plastové trubky)   zemního kolektoru tepelného čerpadla přidal ke septiku. To ale není nejvýhodnější. Pokud bude septik ochlazovat, vezme bakteriím teplo a zpomalí čistící účinek septiku. Navíc jsou septiky v současné době již zakázány.  Nahrazují se domovními čističkami (čistírnami) odpadních vod.

 

Mnohem výhodnější je koupit čističku odpadních vod Akvatik kompakt. To znamená  mít kvalitní vysoce účinnou čističku. Za ní je jímka na vyčištěnou vodu. Akvatik má tak vysokou účinnost čištění, že vodu můžete využít opět v místě znečištění. To je vysoce ekologické i ekonomické. To uspoří majiteli čističky spoustu peněz.

 

Ovšem novým řešením je, využít teplo z této vyčištěné vody jako zdroj tepla pro tepelné čerpadlo. Tedy do jímky dáte měděnou trubku a malé tepelné čerpadlo ( Hydromodul), vám bude spolehlivě, celoročně ohřívat teplou vodu do bojleru na teplotu 65 stupňů celsia.

tepla-voda.jpg 

Velmi levně. Denní spotřeba, pokud topí z vrtu, nebo výkopu na zahradě, je jen 4 – 6 kWh. To je, dle tarifu elektřiny,  10 – 15 Kč denně. Což je výhodnější, než solární kolektory. Vystupující voda z čističky odpadních vod je ovšem teplá!  Tedy, tepelné čerpadlo spotřebuje méně elektřiny, než z vrtu, nebo výkopu na zahradě. Hydromodul – tepelné čerpadlo na teplou vodu  není drahé, cca 55 000,- Kč.

 

Dopřejte si kvalitu, ekologii a vysoce úsporné řešení v jednom.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

zdroj: www.studnyvrty.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů