Čtvrtek, 25. dubna 2024

Energetika je letošním hlavním tématem Týdne udržitelného rozvoje

Energetika je letošním hlavním tématem Týdne udržitelného rozvoje

Symbolicky na Den Země zahájil v úterý ministr životního prostředí Martin Bursík cyklus přednášek Týden udržitelného rozvoje. Letos mohou zájemci po tři dny v prostorách Hrzánského paláce a v sídle Evropské komise v Praze shlédnout prezentace a diskutovat o tématech jako je změna klimatu a udržitelná energetika. Konkrétně se bude hovořit zejména o využívání obnovitelných zdrojů energie a jejich roli při snižování emisí skleníkových plynů.

 

Letošní ročník se zaměřuje nejen na konkrétní příklady užití obnovitelných zdrojů, ale také na jejich potenciál, efektivnost, na otázku úspor energií a na téma energetické soběstačnosti.

 

„Musíme hledat odpovědi na výzvy, které přináší změna klimatu, zvyšující se závislost na ropě a ostatních fosilních palivech, a s tím související zvyšující se ceny energií,“ uvedl ministr Bursík a dodal, že využití obnovitelných zdrojů energie můžeme chápat jako jedno z prioritních řešení změn klimatu. Zvýšené užívání obnovitelných zdrojů navíc přispívá k větší rozmanitosti používané energie a k zajištění větší energetické bezpečnosti.

 

Kromě intenzivního omezování emisí je také potřeba věnovat zvýšenou pozornost přímé podpoře technologických inovací. Mnohem vyšší budou muset být investice do nových energetických technologií, které sníží riziko klimatických změn a zároveň zajistí další hospodářský rozvoj. Kromě toho ministr Bursík vidí ještě další možnosti jako například vhodný energetický mix, podporu obnovitelných zdrojů, zvyšování energetické účinnosti při výrobě energie, ekologickou daňovou reformu, podporu a rozvoj šetrné dopravy, které kromě jiného mohou přispět k zajištění udržitelnosti v oblasti energií a klimatu.

 

O své praktické poznatky se do Česka přijeli podělit také experti z Francie a Švédska, tedy ze zemí, které společně s námi budou od léta tvořit tzv. předsednickou trojku v Radě EU.

 

„Změna klimatu a energetika patří k hlavním prioritním tématům našich předsednictví a rádi využijeme každé příležitosti k rozproudění odborné i veřejné debaty v tomto směru,“ dodal ministr.

 

Týden udržitelného rozvoje již tradičně pořádá Ministerstvo životního prostředí a více informací naleznete na www.tur2008.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů