Až dvě třetiny energie. Tolik ušetří moderní chladnička ve srovnání s modelem starým deset let.
Nebojte se luxusu. Umí ušetřit
Až dvě třetiny energie. Tolik ušetří moderní chladnička ve srovnání s modelem starým deset let. Indukční varná deska odečte za vaření polovinu z běžného účtu, podobně jsou na tom dnešní myčky nebo pračky. Jako bonus dodávají výrobci už ve střední třídě svých produktových řad funkce, o kterých se nám ještě před deseti roky i u nejdražších modelů ani nezdálo.
Ovoce, které i po čtrnácti dnech skladování voní, jako by ještě před pár minutami viselo na stromě. Prádlo usušené tak, že ho není třeba žehlit. Mléko, jež při ohřívání nemá šanci vzkypět. A i kdyby se to stalo, žádný problém - stejně se na plotýnce nepřipálí. Sci-fi? Omyl. Vyspělé funkce chladniček, praček nebo varných desek se věnují svým úkolům s péčí, kterou bychom si před pár lety nedokázali představit. Drahý luxus, řeknete si možná. Druhý omyl. Je to luxus, který šetří. Investice vložená do nákupu se začne vracet už s prvním účtem za energii.
Kde je to vidět nejvíce? U chladniček a mrazáků, které potřebují energii 24 hodin denně. Zatímco provoz starší lednice s odběrem tři kWh za den stojí podle Juraje Krivošíka ze Střediska pro efektivní využívání energie (SEVEn) během deseti let při nynějších cenách bezmála 40 tisíc korun, nové modely třídy A vystačí většinou s necelými 12 tisíci. I když se k tomu připočte patnáct nebo dvacet tisíc za nákup kvalitnější chladničky, po deseti letech půjde zcela jasně o investici v černých číslech.
"Výměna deset roků staré chladničky za novou se jednoznačně vyplatí," potvrzuje Monika Kašparová z Centra pro obnovitelné zdroje a úspory energie Ekowatt. Ve srovnání s pět let starým standardem třídy B budou sice úspory nižší, ale stále zajímavé. Podle Ekowattu zhruba tisíc korun ročně. Samozřejmě s přidanou hodnotou v podobě vyspělejších funkcí.
Efekt přitom bude ještě lepší, než naznačuje základní výpočet. Chladnička, která se blíží konci životnosti (výrobci počítají s desetiletým funkčním obdobím), totiž mívá spotřebu podstatně vyšší než ve chvíli, kdy jste ji poprvé zapojili do zásuvky.
Štítky už nestačí
Jakou chladničkou, myčkou či pračkou nahradit ty dosluhující? Kdo nechce zbytečně spotřebovávat energii, bude hledat informaci o nárocích na provoz. Pro první přehled postačí takzvané energetické štítky, které povinně informují, jak je na tom výrobek ve srovnání s konkurencí. Orientovat se jen podle uvedených písmen A, B nebo C (výrobek s horší bilancí už na trhu bílé techniky prakticky neexistuje) ale nestačí. "Štítkování" totiž odstartovalo spolu s vyššími účty za elektřinu přímo dostihy za co nejúspornějším řešením.
A výsledek? Do úsporné třídy A dnes patří téměř devadesát procent výrobků na trhu. Přitom mezi jednotlivými modely třídy A existují ve spotřebě velké rozdíly. Speciálně u chladniček, kde účet za provoz nabíhá doslova každou minutou, si výrobci začali vypomáhat polooficiálním značením A nebo A . Znaménka plus upozorňují, že je výrobek o 25 procent, respektive o 40 procent úspornější než "klasické" áčko.
Takový rozdíl stojí za úvahu, i když z letmého pohledu na energetický štítek se někdy vyčíst nedá. Kdo chce mít jistotu, že si pořizuje opravdu úsporný model, měl by věnovat pozornost i konkrétním číslům o spotřebě energie, která jsou na výrobku uvedena.
S izolací kosmického věku
O stále vyšší úspory energie se postaraly jednak nové technologie, jednak zdokonalení už tradičních řešení. Jak je tomu u chladniček? Představte si, jako by vaše chladnička byla dům. Jak v něm uspoříte energii? Nejprve dům zateplíte. V tomto případě ale samozřejmě nejde o to, aby se ven nedostalo teplo. "Úsporné chladničky mají dokonale těsnící konstrukci a používají nejmodernější izolační materiály. U našich nejluxusnějších modelů se montují vakuované dveře. Vakuum je nejlepším izolantem tepla," upozorňuje Jaromír Šiška ze společnosti Electrolux.
Druhým krokem je efektivnější způsob chlazení. U starších ledniček se kompresor zapne ve chvíli, kdy termostat umístěný v horní části chladničky ohlásí, že je potřeba snížit teplotu. Naproti tomu moderní systémy dynamického chlazení přizpůsobují otáčky kompresoru podle nastavené teploty plynule. Chladnější vzduch dokáží systémem kanálků, které jsou skryty v konstrukci lednice, dostat tam, kde je ho opravdu potřeba.
K dynamickému chlazení výrobci přidali elektroniku, udržující s vysokou přesností přehled o několika teplotních zónách. Proto když otevřete mrazničku, čidlo nahlásí chladícímu systému nejen informaci o tom, že je třeba prostor opět zchladit, ale také kam má chladný vzduch dodat a jak intenzivně musí začít pracovat. Chladnička i mraznička tak pracují podle skutečné potřeby, tedy za míň.
A vy můžete už i v chladničkách střední třídy ukládat ovoce a zeleninu do specializovaného prostoru označovaného jako VitaFresh, VivaSpace nebo PerfektFresh. Ten je nastaven tak, aby v něm byly uchovávány za teplot okolo nuly a vlhkosti vzduchu nad 45 procent, což jim svědčí nejlépe.
Díky kontrole teplotních podmínek uvnitř zásuvek chladnička a mraznička také rozpoznají, kdy je naopak nutné zabrat. Funkce rychlého zamrazení jako SuperFrost, SuperFreeze či Frost-Matic zmrazí maso, které bude potřeba až na příští nedělní oběd, s rychlostí blesku. Pak mraznička opět přejde na úsporný režim.
Nejvýznamnější je ale z hlediska úspor energie funkce automatického odmrazování. Chladničky s funkcí No Frost, Frost Free nebo Total Frost Free mají v kritických místech zabudovány senzory, schopné upozornit na tvořící se námrazu. Ta totiž zvyšuje nároky na chladící okruh.
Když čidla zjistí, že je potřeba zakročit, postižené místo kombinací ohřevu a cirkulací vzduchu námrazy zbaví. A zvláštní bonus: zmražené potraviny se k sobě nepřilepí. Sbohem, pracné vyklízení plného mrazáku!
Indukce vede
Stejně jako chladničky a mrazničky prošel několika revolucemi také trh s varnými deskami. První přišla roku 1988, kdy se objevila sklokeramická varná deska. K jejím přednostem patřila rychlost, uživatelský komfort nebo design. Jenže z hlediska úspor energie si jejich majitelé příliš nepolepšili.
"Sklokeramická deska, byť je o něco úspornější než klasická litinová plotýnka, funguje na stejném principu," vysvětluje Jan Truxa z Ekowattu. "Nejprve se zahřeje plotýnka, potom se jejím teplem ohřívá hrnec. V obou případech jsou ovšem ztráty energie při ohřevu plotýnek a dále při přenosu tepla do hrnce, zvlášť s nerovným dnem, poměrně značné. Navíc po odstavení plotýnka ještě chvíli hřeje díky zbytkovému teplu."
Ještě rychlejší ohřev později nabídly halogenové trubice. Ukázalo se však, že šlo o slepou vývojovou větev, neboť jejich spolehlivost a životnost byla omezená. "Zcela je překonal vývoj indukčního vaření, a to jak po stránce energetické úspornosti, tak z hlediska rychlosti vaření, která stoupla o čtyřicet procent," tvrdí Miroslav Veselý ze společnosti Bosch a Siemens domácí spotřebiče.
Indukční varné desky šetří energii způsobem, kterým ohřívají potraviny v hrncích. Díky elektromagnetickému poli, které se vytváří kolem cívky, se ohřívá přímo pokrm v nádobě.
A výsledek? Odpadají tepelné ztráty. Navíc se už nespálíte o plotýnku, na které jste si před chvílí ohřívali večeři, a nepřipálí se ani potraviny, které překypí z hrnce.
Sečteno a podtrženo: spotřeba energie při indukčním vaření klesla až o polovinu. Pro rodinu zvyklou na teplou stravu i během pracovního týdne to může mít zajímavý finanční efekt. Pokud vaří na jedné plotýnce elektrického sporáku zhruba deset hodin týdně, bude se roční úspora pohybovat kolem 1500 korun. A to při pořizovací ceně, jež u levnějších modelů klesá pod patnáct tisíc.
Výhodou navíc je rychlost, s jakou indukční plocha pracuje. "Na klasické sklokeramické desce se dva litry vody o teplotě deset stupňů Celsia dostanou do varu za deset minut, na plynu to bude trvat sedm minut a na indukční desce čtyři a půl minuty," uvádí pro představu Miroslav Veselý.
K pořizovacím nákladům na indukční desku je však třeba připočítat položku za speciální sadu nádobí. "Na indukční desce lze vařit pouze v nádobí, které je vyrobeno z feromagnetického materiálu, nebo má ve dně zalisovanou alespoň feromagnetickou vložku," upozorňuje Jaromír Šiška. Do jaké míry toto pravidlo splňují hrnce, které máte doma v kuchyni? Pokud se na dně nádoby udrží magnet, měli byste v ní uvařit. Jestli to ale opravdu funguje, se pozná až v praxi. Speciální nádoba určená pro indukční vaření stojí od tisíce korun výše.
Na rozdíl od varných desek, jež snížily za posledních pár let spotřebu energie na polovinu, zvyšují novinky pro pečení spíše komfort a rozšiřují škálu možností, díky nimž se i kuchařský analfabet může čas od času blýsknout skvělou večeří. Spotřeba však neklesá.
Výjimkou jsou parní trouby. Jídlo v nich připravované je ofukováno vodní parou o teplotě 96 až 98 stupňů. Díky nižším teplotám, které k takovému "pečení" stačí, si maso nebo zelenina zachovávají mnohem více užitečných látek, a zůstávají pěkně šťavnaté.
Nižší teploty a kratší doba ohřevu zároveň znamenají, že trouba ušetří zhruba třicet procent energie. Vzhledem k cenám, jež zatím neklesají pod třicet tisíc korun, však spíše než úspory zůstává jediným argumentem pro pořízení trouby s parní technologií zdravě a chutně připravené jídlo.
Deset litrů stačí
To při výměně dosluhující myčky se o úsporách uvažovat vyplatí. Zvlášť pokud patří mezi první vlaštovky v tomto oboru a potřebuje i šedesát litrů na jediný mycí cyklus. Nejde ani tak o cenu vody. I když v posledních letech stoupla až k padesáti korunám za krychlový metr, stále se pohybuje v halířových položkách za jediné mytí. Oproti umývání pod tekoucí vodou, při kterém je na stejné množství nádobí, jaké zaplní myčku o šířce šedesáti centimetrů, použito přes sto litrů vody, přitom zůstává úspornou variantou. Čím více vody ale myčka potřebuje, tím více energie spolkne na její ohřev.
Dnes si špičkové myčky vystačí s méně než patnácti litry. Čidla sledují průzračnost vody a vypouštějí ji, až když je opravdu špinavá. "V limitovaných sériích myček se už podařilo při ekonomickém programu dostat spotřebu pod hranici jedné kilowatthodiny," říká Miroslav Veselý. V současné průměrné myčce se dá nádobí umýt zhruba za pět korun, tedy asi o polovinu levněji než v běžném modelu, který byl na trhu k dostání před zavedením štítků.
Co bude dál? "Nemyslím si, že snižování spotřeby vody zůstane hlavním tématem. Otázkou je, zda by další úspory nevedly k neúměrnému prodloužení doby mycích programů," uvažuje Jaromír Šiška. Mnohem více dnes podle něj zákazníky zajímá především hlučnost. U opravdu tichých spotřebičů poznáte, že právě pracují, jen podle rozsvícených kontrolek.
V novému věku páry?
Nejen u spotřebičů určených pro kuchyň ale čas přinesl značné pokroky. Stejně jako dobrou chladničku, i dobrou pračku charakterizuje písmeno A, a to dokonce ve trojím vydání. První A říká, že jde o model úsporný z hlediska spotřeby energie i vody, druhé označuje kvalitu praní a třetí úroveň odstřeďování.
Klíčem k novým funkcím a úspornějšímu provozu je vedle motorů méně náročných na energii opět inteligentní elektronika. Automatické programy umožňují pračce podle množství nebo za-špinění prádla přidat či ubrat vodu pro praní nebo máchání, posoudit umí i to, kolik vody jednotlivé druhy textilií nasáknou. Stejně jako u myček nádobí tu platí, že menší spotřeba vody znamená méně energie potřebné k jejímu ohřátí. Automaticky nebo ručně je u některých z nich možné přizpůsobit také délku praní. A zkrácený program u méně zašpiněného prádla ušetří - vodu, energii i prací prášek. Tedy peníze.
Ty nejlepší modely tak pro běžné praní spotřebují méně než čtyřicet litrů vody a okolo jedné kilowatthodiny energie. Oproti deset let staré pračce z kategorie B perou za polovinu. Pokud rodina pere čtyřikrát týdně, ušetří za rok odhadem o něco více než tisíc korun.
Třeba se ale vyplatí ještě chvíli počkat. Zdá se totiž, že by vývoj praček mohl stát před dalším mezníkem. Tím by mohlo být parní praní. Při něm se do bubnu vstřikuje směs vody a páry, která snáze než voda proniká do látky a efektivněji rozpouští a využívá prací prášek. Lépe tedy pere a také spolehlivě zlikviduje všechny bakterie. Praní párou navíc ušetří při srovnání s pračkou vybavenou klasickou, i když úspornou technologií téměř třetinu vody a pětinu energie, takže aspiruje na označení A . Jako u všech zatím časem nevyzkoušených řešení se ale nad pořízením parní pračky přece jen vznáší otazníky, a to nejen kvůli poměrně vysoké ceně. Jak spolehlivý například bude složitý mechanismus pro vyvíjení páry?
Ať už to s parním praním dopadne jakkoli, pára určitě budoucnost má. Na sto procent už totiž zakotvila v sušičkách. "Pára narovnává pomačkaná vlákna podobně jako při žehlení napařovací žehlička. Proud vzduchu pak tkaninu vysuší. Aby se prádlo neslehlo, když jej ihned nevyjmete, mají naše parní sušičky takzvaný cyklus proti pomačkání," vysvětluje Jaromír Šiška.
Vzhledem k tomu, že se do sušiček nyní vkládá prádlo vyždímané důkladněji, než to dokázala pračka s maximem 400 až 800 otáček za minutu, možná se jim časem podaří zbavit nálepky zbytečného žrouta energie. Zatímco u prádla ždímaného při nižších otáčkách spotřebuje sušička s přehledem až čtyři kWh, tedy třikrát víc než pračka, u prádla důkladně vyždímaného při otáčkách blížících se k číslu 2000 za minutu už vypadá bilance přece jen lépe. Ale stále to není žádná sláva, čemuž odpovídá obvyklé "céčko" na energetickém štítku.
Budou tedy na tom i sušičky v blízké budoucnosti podstatně lépe? Určitě ano. Při tempu, jakým rostou ceny energií, výrobci nepřestanou lákat zákazníky na stále nižší spotřebu. A to nejen u ledniček nebo myček, kde se provozní náklady staly jedním z nejdůležitějších prodejních argumentů. Proč? Vyplatí se jim to. Stejně jako jejich zákazníkům.
AUTOR: Radka Hrdinová, jan tůma
Kolik zaplatíte
ChladničkY objem 376 litrů, třída A
Spotřeba: 296 kWh/rok
Cena za rok provozu: 1184 Kč
objem 347 litrů, třída B
Spotřeba: 507 kWh/rok
Cena za rok provozu: 2028 Kč
objem 347 litrů, 10 let stará
Spotřeba: 1095 kWh/rok
Cena za rok provozu: 3810 Kč
Indukční deska
Spotřeba při uvaření 1 l vody: 0,13 kWh za 3,16 minut
Cena za uvaření 1 l vody: 0,45 Kč
Varná deska s Hi Light plotnami
Spotřeba při uvaření 1 l vody: 0,24 kWh za 6,3 min
Cena za uvaření 1 l vody: 0,80 Kč
Varná deska s litinovými plotýnkami
Spotřeba při uvaření 1 l vody: 0,26 kWh za 7,4 min
Cena za uvaření 1 l vody: 0,90 Kč
Multifunkční trouba
Spotřeba za hod. pečení: 3 kWh
Cena za hod. pečení: 10,50 Kč
Parní trouba
Spotřeba za hod. pečení: 2 kWh
Cena za hodinu pečení: 7 Kč
Myčka třídy A
Spotřeba: 1,05 kWh/cyklus 12 litrů vody
Cena za jedno mytí: 4,20 Kč
Myčka třídy B (starší)
Spotřeba: 2,2 kWh/cyklus 40 litrů vody
Cena za jedno mytí: 8,60 Kč
Pračka třídy A
Spotřeba (5 kg prádla): 1,02 kWh/cyklus 39 l vody
Cena za jedno praní: 5,50 Kč
Pračka třídy B (starší model)
Spotřeba (5 kg prádla): 2 kWh/cyklus 80 litrů vody
Cena za jedno praní: 11 Kč
Sušička třídy A
Spotřeba: 2,4 kWh/cyklus
Cena za 1 cyklus: 8,50 Kč
Sušička třídy C
Spotřeba: 4,38 kWh/cyklus
Cena za 1 cyklus: 19,20 Kč
Tipy pro IQ nákup
Electrolux Side by side
Velkoprostorová chladnička Electrolux ENL 6298 s technologií Frost Free, dávkovačem chladné pitné vody a ledových kostek i tříště vystačí denně jen s 1,44 kWh (okolo 5 Kč).
Cena: 50 590 Kč
Siemens KG39FP90
Funkce dynamického chlazení a odmrazování NoFrost a k tomu tři VitaFresh zóny s mimořádně velkým objemem 92 litrů, to vše v energetické třídě A .
Cena: 29 550 Kč
Parní trouba Miele VitaSteam DG 1050
Na šířku měří jen 50 centimetrů, ale díky efektivnímu využití prostoru se v ní dá najednou uvařit pro celou rodinu. To vše při příkonu 2 kWh.
Cena: 34 990 Kč
ET73H502
Varný senzor zaručuje, že se při vaření nic nepřipálí ani nepřekypí. Tento patentovaný systém trvale měří teplotu v nádobě a plynule přizpůsobuje intenzitu ohřevu.
Cena: 34 720 Kč
Parní pračka LG-Steam Wash WD-14440TDS
Za nízkou spotřebu a vysokou účinnost praní si zaslouží zatím neoficiální značku A . Jako první na světě má přímý pohon bubnu, takže se obejde bez občas zlobícího řemínku.
Cena: 22 260 Kč
Kondenzační sušička Electrolux Iron-Aid
Prádlo nejen vysuší, ale s pomocí páry i vyžehlí. Parní funkce se dají využít také pro osvěžení obleku nebo košil. Ovládá se prostřednictvím velkého, intuitivně uspořádaného svítícího displeje, který vedle dalších užitečných funkcí nabízí například odložený start.
Cena: 23 040 Kč
Pračka Miele W 1734
Patentovaný voštinový buben této pračky, která se chlubí třemi A, zachází s prádlem šetrněji než klasické modely. Dalším plus je její extrémně dlouhá životnost.
Cena: 30 990 Kč
Myčka Whirlpool ADG-2900
Podle množství nádobí využije jednu nebo obě zásuvky. Čtyři z devíti programů myjí pomocí enzymů, se spotřebou vody pod 24 litry a energie 1,2 kWh.
Cena: 33 590 Kč
ý ř - chladničky (řazeno dle objemu)
typ objem v litrech energetická denní hlučnost cena
(chladnička/mrazák) třída spotřeba
LG GR-L207TLQA 567 (353/214) A 1,43 kWh 41 dB 33 990 Kč
Electrolux ERL 6296 XK 550 (383/167) A 1,38 kWh 41 dB 47 390 Kč
Siemens KA58NA40 504 (334/170) A 1,43 kWh 45 dB 40 990 Kč
LG GR-469BLCA 378 (258/120) A 0,97 kWh 40 dB 19 000 Kč
Miele KFN 8662 SD 358 (269/89) A 1,10 kWh 41 dB 32 990 Kč
AEG-Electrolux Santo 75388 357 (285/72) A 1,03 kWh 42 dB 19 000 Kč
Whirlpool ARC 6678 WH 327 (234/93) A 0,78 kWh 38 dB 14 500 Kč
Fagor 3FC-68 NFD 348 litrů 348 (280/88) A 1,05 kWh 42 dB 15 040 Kč
Siemens KG 39P371 346 (262/84) A 0,82 kWh 40 dB 25 050 Kč
Gorenje RB 6288 0G 271 (248/23) A 0,62 kWh 41 dB 23 990 Kč
Poznámka: Výběr z energeticky úsporných kombinovaných a tzv. amerických chladniček. Cena v internetových obchodech.
pračky (řazeno dle množství prádla)
typ prádlo energetická spotřeba spotřeba hlučnost cena
třída vody energie praní
LG Steam-Wash WD 14376FD* 8 kg A 52 l 1,20 kWh 42 dB 32 490 Kč
Whirlpool Steam-1400* 8 kg A 69 l 1,36 kWh 59 dB 17 900 Kč
Fagor F 5814 8 kg A 59 l 1,36 kWh neuvedeno 17 340 Kč
Siemens WM 14S740BY 8 kg A 56 l 1,36 kWh 54 dB 25 190 Kč
AEG-Electrolux Lavamat 86810 7 kg A 45 l 1,19 kWh 49 dB 16 420 Kč
Gorenje Premium WA-75185 7 kg A 45 l 1,19 kWh 49 dB 23 500 Kč
Electrolux EWF 16981 W Insight 7 kg A 45 l 1,19 kWh 49 dB 17 200 Kč
Bosch WAE 28461 7 kg A 49 l 1,19 kWh 56 dB 13 300 Kč
Miele Softtronic W 4144 WSP 6 kg A 47 l 1,02 kWh 54 dB 35 990 Kč
Indesit WIL 105 5 kg A 54 l 0,85 kWh 63 dB 8 700 Kč
Poznámka: Výběr z energeticky úsporných bubnových praček. Cena v internetových obchodech.
Jak správně číst energetický štítek
Písmeny A až G označuje energetickou náročnost výrobku.
S výjimkou sušičky a elektrické trouby je dnes obvyklé písmeno A, se spotřebou o 50 procent nižší než mají srovnatelné "céčkové" produkty.
Myčky a pračky se značí třemi písmeny. A-A-A u myčky znamená nízkou spotřebu a výbornou kvalitu mytí a sušení, u praček nízkou spotřebu a velmi účinné praní a odstřeďování.
Chladničky s označením A či A jsou o 25 nebo 45 procent úspornější než "áčko".
Které funkce vás musí zajímat
Nulová zóna (VivaSpace, VitaLight, VitaFresh): elektronicky řízené prostředí ideální pro čerstvé potraviny
Rychlé chlazení (SuperCool, CoolMatic): na několik hodin se sníží teplota v chladničce
Rychlé zamrazení (SuperFrost, SuperFreeze, Frostmatic): po intenzivním ochlazení potravin nově vložených do mrazničky se automaticky sníží výkon
Automatické odmrazování (No Frost, Frost Free, Total No Frost): potraviny se neslepují, namrzlá vrstva nezvyšuje spotřebu
Osvětlení LED diodami: nízká spotřeba, dlouhá životnost
Automatické programy: přizpůsobí se množství a stupni znečištění nádobí
"Mluvící" funkce: upozorní zvukem na problém
Senzory průzračnosti: sledují stupeň znečištění vody
Rychlovarné zóny (High Speed, Hi-light): zkracují dobu potřebnou k ohřevu
Autofocus: velikost varné zóny se přizpůsobuje nádobě, po jejím sejmutí se zóna odpojí
Jet-start: spustí se nejvyšší výkon, později se automaticky přepne na nastavený stupeň
Varné a pečicí senzory: kontrolují nastavenou teplotu s přesností až jednoho stupně
Pyrolitické čištění: vyhřátím na 500 stupňů odstraní nečistoty
Izolační skla: brání popálení i úniku tepla
Senzor vlhkosti prádla: umožní programovat míru usušení
Sprchování (Direct Spray, JET-system, 3D): spoří vodu
Senzory hmotnosti prádla: upraví množství vody podle skutečné potřeby
Senzory zašpinění odtékající vody: uberou nebo přidají další máchání
Ovoce, které i po čtrnácti dnech skladování voní, jako by ještě před pár minutami viselo na stromě. Prádlo usušené tak, že ho není třeba žehlit. Mléko, jež při ohřívání nemá šanci vzkypět. A i kdyby se to stalo, žádný problém - stejně se na plotýnce nepřipálí. Sci-fi? Omyl. Vyspělé funkce chladniček, praček nebo varných desek se věnují svým úkolům s péčí, kterou bychom si před pár lety nedokázali představit. Drahý luxus, řeknete si možná. Druhý omyl. Je to luxus, který šetří. Investice vložená do nákupu se začne vracet už s prvním účtem za energii.
Kde je to vidět nejvíce? U chladniček a mrazáků, které potřebují energii 24 hodin denně. Zatímco provoz starší lednice s odběrem tři kWh za den stojí podle Juraje Krivošíka ze Střediska pro efektivní využívání energie (SEVEn) během deseti let při nynějších cenách bezmála 40 tisíc korun, nové modely třídy A vystačí většinou s necelými 12 tisíci. I když se k tomu připočte patnáct nebo dvacet tisíc za nákup kvalitnější chladničky, po deseti letech půjde zcela jasně o investici v černých číslech.
"Výměna deset roků staré chladničky za novou se jednoznačně vyplatí," potvrzuje Monika Kašparová z Centra pro obnovitelné zdroje a úspory energie Ekowatt. Ve srovnání s pět let starým standardem třídy B budou sice úspory nižší, ale stále zajímavé. Podle Ekowattu zhruba tisíc korun ročně. Samozřejmě s přidanou hodnotou v podobě vyspělejších funkcí.
Efekt přitom bude ještě lepší, než naznačuje základní výpočet. Chladnička, která se blíží konci životnosti (výrobci počítají s desetiletým funkčním obdobím), totiž mívá spotřebu podstatně vyšší než ve chvíli, kdy jste ji poprvé zapojili do zásuvky.
Štítky už nestačí
Jakou chladničkou, myčkou či pračkou nahradit ty dosluhující? Kdo nechce zbytečně spotřebovávat energii, bude hledat informaci o nárocích na provoz. Pro první přehled postačí takzvané energetické štítky, které povinně informují, jak je na tom výrobek ve srovnání s konkurencí. Orientovat se jen podle uvedených písmen A, B nebo C (výrobek s horší bilancí už na trhu bílé techniky prakticky neexistuje) ale nestačí. "Štítkování" totiž odstartovalo spolu s vyššími účty za elektřinu přímo dostihy za co nejúspornějším řešením.
A výsledek? Do úsporné třídy A dnes patří téměř devadesát procent výrobků na trhu. Přitom mezi jednotlivými modely třídy A existují ve spotřebě velké rozdíly. Speciálně u chladniček, kde účet za provoz nabíhá doslova každou minutou, si výrobci začali vypomáhat polooficiálním značením A nebo A . Znaménka plus upozorňují, že je výrobek o 25 procent, respektive o 40 procent úspornější než "klasické" áčko.
Takový rozdíl stojí za úvahu, i když z letmého pohledu na energetický štítek se někdy vyčíst nedá. Kdo chce mít jistotu, že si pořizuje opravdu úsporný model, měl by věnovat pozornost i konkrétním číslům o spotřebě energie, která jsou na výrobku uvedena.
S izolací kosmického věku
O stále vyšší úspory energie se postaraly jednak nové technologie, jednak zdokonalení už tradičních řešení. Jak je tomu u chladniček? Představte si, jako by vaše chladnička byla dům. Jak v něm uspoříte energii? Nejprve dům zateplíte. V tomto případě ale samozřejmě nejde o to, aby se ven nedostalo teplo. "Úsporné chladničky mají dokonale těsnící konstrukci a používají nejmodernější izolační materiály. U našich nejluxusnějších modelů se montují vakuované dveře. Vakuum je nejlepším izolantem tepla," upozorňuje Jaromír Šiška ze společnosti Electrolux.
Druhým krokem je efektivnější způsob chlazení. U starších ledniček se kompresor zapne ve chvíli, kdy termostat umístěný v horní části chladničky ohlásí, že je potřeba snížit teplotu. Naproti tomu moderní systémy dynamického chlazení přizpůsobují otáčky kompresoru podle nastavené teploty plynule. Chladnější vzduch dokáží systémem kanálků, které jsou skryty v konstrukci lednice, dostat tam, kde je ho opravdu potřeba.
K dynamickému chlazení výrobci přidali elektroniku, udržující s vysokou přesností přehled o několika teplotních zónách. Proto když otevřete mrazničku, čidlo nahlásí chladícímu systému nejen informaci o tom, že je třeba prostor opět zchladit, ale také kam má chladný vzduch dodat a jak intenzivně musí začít pracovat. Chladnička i mraznička tak pracují podle skutečné potřeby, tedy za míň.
A vy můžete už i v chladničkách střední třídy ukládat ovoce a zeleninu do specializovaného prostoru označovaného jako VitaFresh, VivaSpace nebo PerfektFresh. Ten je nastaven tak, aby v něm byly uchovávány za teplot okolo nuly a vlhkosti vzduchu nad 45 procent, což jim svědčí nejlépe.
Díky kontrole teplotních podmínek uvnitř zásuvek chladnička a mraznička také rozpoznají, kdy je naopak nutné zabrat. Funkce rychlého zamrazení jako SuperFrost, SuperFreeze či Frost-Matic zmrazí maso, které bude potřeba až na příští nedělní oběd, s rychlostí blesku. Pak mraznička opět přejde na úsporný režim.
Nejvýznamnější je ale z hlediska úspor energie funkce automatického odmrazování. Chladničky s funkcí No Frost, Frost Free nebo Total Frost Free mají v kritických místech zabudovány senzory, schopné upozornit na tvořící se námrazu. Ta totiž zvyšuje nároky na chladící okruh.
Když čidla zjistí, že je potřeba zakročit, postižené místo kombinací ohřevu a cirkulací vzduchu námrazy zbaví. A zvláštní bonus: zmražené potraviny se k sobě nepřilepí. Sbohem, pracné vyklízení plného mrazáku!
Indukce vede
Stejně jako chladničky a mrazničky prošel několika revolucemi také trh s varnými deskami. První přišla roku 1988, kdy se objevila sklokeramická varná deska. K jejím přednostem patřila rychlost, uživatelský komfort nebo design. Jenže z hlediska úspor energie si jejich majitelé příliš nepolepšili.
"Sklokeramická deska, byť je o něco úspornější než klasická litinová plotýnka, funguje na stejném principu," vysvětluje Jan Truxa z Ekowattu. "Nejprve se zahřeje plotýnka, potom se jejím teplem ohřívá hrnec. V obou případech jsou ovšem ztráty energie při ohřevu plotýnek a dále při přenosu tepla do hrnce, zvlášť s nerovným dnem, poměrně značné. Navíc po odstavení plotýnka ještě chvíli hřeje díky zbytkovému teplu."
Ještě rychlejší ohřev později nabídly halogenové trubice. Ukázalo se však, že šlo o slepou vývojovou větev, neboť jejich spolehlivost a životnost byla omezená. "Zcela je překonal vývoj indukčního vaření, a to jak po stránce energetické úspornosti, tak z hlediska rychlosti vaření, která stoupla o čtyřicet procent," tvrdí Miroslav Veselý ze společnosti Bosch a Siemens domácí spotřebiče.
Indukční varné desky šetří energii způsobem, kterým ohřívají potraviny v hrncích. Díky elektromagnetickému poli, které se vytváří kolem cívky, se ohřívá přímo pokrm v nádobě.
A výsledek? Odpadají tepelné ztráty. Navíc se už nespálíte o plotýnku, na které jste si před chvílí ohřívali večeři, a nepřipálí se ani potraviny, které překypí z hrnce.
Sečteno a podtrženo: spotřeba energie při indukčním vaření klesla až o polovinu. Pro rodinu zvyklou na teplou stravu i během pracovního týdne to může mít zajímavý finanční efekt. Pokud vaří na jedné plotýnce elektrického sporáku zhruba deset hodin týdně, bude se roční úspora pohybovat kolem 1500 korun. A to při pořizovací ceně, jež u levnějších modelů klesá pod patnáct tisíc.
Výhodou navíc je rychlost, s jakou indukční plocha pracuje. "Na klasické sklokeramické desce se dva litry vody o teplotě deset stupňů Celsia dostanou do varu za deset minut, na plynu to bude trvat sedm minut a na indukční desce čtyři a půl minuty," uvádí pro představu Miroslav Veselý.
K pořizovacím nákladům na indukční desku je však třeba připočítat položku za speciální sadu nádobí. "Na indukční desce lze vařit pouze v nádobí, které je vyrobeno z feromagnetického materiálu, nebo má ve dně zalisovanou alespoň feromagnetickou vložku," upozorňuje Jaromír Šiška. Do jaké míry toto pravidlo splňují hrnce, které máte doma v kuchyni? Pokud se na dně nádoby udrží magnet, měli byste v ní uvařit. Jestli to ale opravdu funguje, se pozná až v praxi. Speciální nádoba určená pro indukční vaření stojí od tisíce korun výše.
Na rozdíl od varných desek, jež snížily za posledních pár let spotřebu energie na polovinu, zvyšují novinky pro pečení spíše komfort a rozšiřují škálu možností, díky nimž se i kuchařský analfabet může čas od času blýsknout skvělou večeří. Spotřeba však neklesá.
Výjimkou jsou parní trouby. Jídlo v nich připravované je ofukováno vodní parou o teplotě 96 až 98 stupňů. Díky nižším teplotám, které k takovému "pečení" stačí, si maso nebo zelenina zachovávají mnohem více užitečných látek, a zůstávají pěkně šťavnaté.
Nižší teploty a kratší doba ohřevu zároveň znamenají, že trouba ušetří zhruba třicet procent energie. Vzhledem k cenám, jež zatím neklesají pod třicet tisíc korun, však spíše než úspory zůstává jediným argumentem pro pořízení trouby s parní technologií zdravě a chutně připravené jídlo.
Deset litrů stačí
To při výměně dosluhující myčky se o úsporách uvažovat vyplatí. Zvlášť pokud patří mezi první vlaštovky v tomto oboru a potřebuje i šedesát litrů na jediný mycí cyklus. Nejde ani tak o cenu vody. I když v posledních letech stoupla až k padesáti korunám za krychlový metr, stále se pohybuje v halířových položkách za jediné mytí. Oproti umývání pod tekoucí vodou, při kterém je na stejné množství nádobí, jaké zaplní myčku o šířce šedesáti centimetrů, použito přes sto litrů vody, přitom zůstává úspornou variantou. Čím více vody ale myčka potřebuje, tím více energie spolkne na její ohřev.
Dnes si špičkové myčky vystačí s méně než patnácti litry. Čidla sledují průzračnost vody a vypouštějí ji, až když je opravdu špinavá. "V limitovaných sériích myček se už podařilo při ekonomickém programu dostat spotřebu pod hranici jedné kilowatthodiny," říká Miroslav Veselý. V současné průměrné myčce se dá nádobí umýt zhruba za pět korun, tedy asi o polovinu levněji než v běžném modelu, který byl na trhu k dostání před zavedením štítků.
Co bude dál? "Nemyslím si, že snižování spotřeby vody zůstane hlavním tématem. Otázkou je, zda by další úspory nevedly k neúměrnému prodloužení doby mycích programů," uvažuje Jaromír Šiška. Mnohem více dnes podle něj zákazníky zajímá především hlučnost. U opravdu tichých spotřebičů poznáte, že právě pracují, jen podle rozsvícených kontrolek.
V novému věku páry?
Nejen u spotřebičů určených pro kuchyň ale čas přinesl značné pokroky. Stejně jako dobrou chladničku, i dobrou pračku charakterizuje písmeno A, a to dokonce ve trojím vydání. První A říká, že jde o model úsporný z hlediska spotřeby energie i vody, druhé označuje kvalitu praní a třetí úroveň odstřeďování.
Klíčem k novým funkcím a úspornějšímu provozu je vedle motorů méně náročných na energii opět inteligentní elektronika. Automatické programy umožňují pračce podle množství nebo za-špinění prádla přidat či ubrat vodu pro praní nebo máchání, posoudit umí i to, kolik vody jednotlivé druhy textilií nasáknou. Stejně jako u myček nádobí tu platí, že menší spotřeba vody znamená méně energie potřebné k jejímu ohřátí. Automaticky nebo ručně je u některých z nich možné přizpůsobit také délku praní. A zkrácený program u méně zašpiněného prádla ušetří - vodu, energii i prací prášek. Tedy peníze.
Ty nejlepší modely tak pro běžné praní spotřebují méně než čtyřicet litrů vody a okolo jedné kilowatthodiny energie. Oproti deset let staré pračce z kategorie B perou za polovinu. Pokud rodina pere čtyřikrát týdně, ušetří za rok odhadem o něco více než tisíc korun.
Třeba se ale vyplatí ještě chvíli počkat. Zdá se totiž, že by vývoj praček mohl stát před dalším mezníkem. Tím by mohlo být parní praní. Při něm se do bubnu vstřikuje směs vody a páry, která snáze než voda proniká do látky a efektivněji rozpouští a využívá prací prášek. Lépe tedy pere a také spolehlivě zlikviduje všechny bakterie. Praní párou navíc ušetří při srovnání s pračkou vybavenou klasickou, i když úspornou technologií téměř třetinu vody a pětinu energie, takže aspiruje na označení A . Jako u všech zatím časem nevyzkoušených řešení se ale nad pořízením parní pračky přece jen vznáší otazníky, a to nejen kvůli poměrně vysoké ceně. Jak spolehlivý například bude složitý mechanismus pro vyvíjení páry?
Ať už to s parním praním dopadne jakkoli, pára určitě budoucnost má. Na sto procent už totiž zakotvila v sušičkách. "Pára narovnává pomačkaná vlákna podobně jako při žehlení napařovací žehlička. Proud vzduchu pak tkaninu vysuší. Aby se prádlo neslehlo, když jej ihned nevyjmete, mají naše parní sušičky takzvaný cyklus proti pomačkání," vysvětluje Jaromír Šiška.
Vzhledem k tomu, že se do sušiček nyní vkládá prádlo vyždímané důkladněji, než to dokázala pračka s maximem 400 až 800 otáček za minutu, možná se jim časem podaří zbavit nálepky zbytečného žrouta energie. Zatímco u prádla ždímaného při nižších otáčkách spotřebuje sušička s přehledem až čtyři kWh, tedy třikrát víc než pračka, u prádla důkladně vyždímaného při otáčkách blížících se k číslu 2000 za minutu už vypadá bilance přece jen lépe. Ale stále to není žádná sláva, čemuž odpovídá obvyklé "céčko" na energetickém štítku.
Budou tedy na tom i sušičky v blízké budoucnosti podstatně lépe? Určitě ano. Při tempu, jakým rostou ceny energií, výrobci nepřestanou lákat zákazníky na stále nižší spotřebu. A to nejen u ledniček nebo myček, kde se provozní náklady staly jedním z nejdůležitějších prodejních argumentů. Proč? Vyplatí se jim to. Stejně jako jejich zákazníkům.
AUTOR: Radka Hrdinová, jan tůma
Kolik zaplatíte
ChladničkY objem 376 litrů, třída A
Spotřeba: 296 kWh/rok
Cena za rok provozu: 1184 Kč
objem 347 litrů, třída B
Spotřeba: 507 kWh/rok
Cena za rok provozu: 2028 Kč
objem 347 litrů, 10 let stará
Spotřeba: 1095 kWh/rok
Cena za rok provozu: 3810 Kč
Indukční deska
Spotřeba při uvaření 1 l vody: 0,13 kWh za 3,16 minut
Cena za uvaření 1 l vody: 0,45 Kč
Varná deska s Hi Light plotnami
Spotřeba při uvaření 1 l vody: 0,24 kWh za 6,3 min
Cena za uvaření 1 l vody: 0,80 Kč
Varná deska s litinovými plotýnkami
Spotřeba při uvaření 1 l vody: 0,26 kWh za 7,4 min
Cena za uvaření 1 l vody: 0,90 Kč
Multifunkční trouba
Spotřeba za hod. pečení: 3 kWh
Cena za hod. pečení: 10,50 Kč
Parní trouba
Spotřeba za hod. pečení: 2 kWh
Cena za hodinu pečení: 7 Kč
Myčka třídy A
Spotřeba: 1,05 kWh/cyklus 12 litrů vody
Cena za jedno mytí: 4,20 Kč
Myčka třídy B (starší)
Spotřeba: 2,2 kWh/cyklus 40 litrů vody
Cena za jedno mytí: 8,60 Kč
Pračka třídy A
Spotřeba (5 kg prádla): 1,02 kWh/cyklus 39 l vody
Cena za jedno praní: 5,50 Kč
Pračka třídy B (starší model)
Spotřeba (5 kg prádla): 2 kWh/cyklus 80 litrů vody
Cena za jedno praní: 11 Kč
Sušička třídy A
Spotřeba: 2,4 kWh/cyklus
Cena za 1 cyklus: 8,50 Kč
Sušička třídy C
Spotřeba: 4,38 kWh/cyklus
Cena za 1 cyklus: 19,20 Kč
Tipy pro IQ nákup
Electrolux Side by side
Velkoprostorová chladnička Electrolux ENL 6298 s technologií Frost Free, dávkovačem chladné pitné vody a ledových kostek i tříště vystačí denně jen s 1,44 kWh (okolo 5 Kč).
Cena: 50 590 Kč
Siemens KG39FP90
Funkce dynamického chlazení a odmrazování NoFrost a k tomu tři VitaFresh zóny s mimořádně velkým objemem 92 litrů, to vše v energetické třídě A .
Cena: 29 550 Kč
Parní trouba Miele VitaSteam DG 1050
Na šířku měří jen 50 centimetrů, ale díky efektivnímu využití prostoru se v ní dá najednou uvařit pro celou rodinu. To vše při příkonu 2 kWh.
Cena: 34 990 Kč
ET73H502
Varný senzor zaručuje, že se při vaření nic nepřipálí ani nepřekypí. Tento patentovaný systém trvale měří teplotu v nádobě a plynule přizpůsobuje intenzitu ohřevu.
Cena: 34 720 Kč
Parní pračka LG-Steam Wash WD-14440TDS
Za nízkou spotřebu a vysokou účinnost praní si zaslouží zatím neoficiální značku A . Jako první na světě má přímý pohon bubnu, takže se obejde bez občas zlobícího řemínku.
Cena: 22 260 Kč
Kondenzační sušička Electrolux Iron-Aid
Prádlo nejen vysuší, ale s pomocí páry i vyžehlí. Parní funkce se dají využít také pro osvěžení obleku nebo košil. Ovládá se prostřednictvím velkého, intuitivně uspořádaného svítícího displeje, který vedle dalších užitečných funkcí nabízí například odložený start.
Cena: 23 040 Kč
Pračka Miele W 1734
Patentovaný voštinový buben této pračky, která se chlubí třemi A, zachází s prádlem šetrněji než klasické modely. Dalším plus je její extrémně dlouhá životnost.
Cena: 30 990 Kč
Myčka Whirlpool ADG-2900
Podle množství nádobí využije jednu nebo obě zásuvky. Čtyři z devíti programů myjí pomocí enzymů, se spotřebou vody pod 24 litry a energie 1,2 kWh.
Cena: 33 590 Kč
ý ř - chladničky (řazeno dle objemu)
typ objem v litrech energetická denní hlučnost cena
(chladnička/mrazák) třída spotřeba
LG GR-L207TLQA 567 (353/214) A 1,43 kWh 41 dB 33 990 Kč
Electrolux ERL 6296 XK 550 (383/167) A 1,38 kWh 41 dB 47 390 Kč
Siemens KA58NA40 504 (334/170) A 1,43 kWh 45 dB 40 990 Kč
LG GR-469BLCA 378 (258/120) A 0,97 kWh 40 dB 19 000 Kč
Miele KFN 8662 SD 358 (269/89) A 1,10 kWh 41 dB 32 990 Kč
AEG-Electrolux Santo 75388 357 (285/72) A 1,03 kWh 42 dB 19 000 Kč
Whirlpool ARC 6678 WH 327 (234/93) A 0,78 kWh 38 dB 14 500 Kč
Fagor 3FC-68 NFD 348 litrů 348 (280/88) A 1,05 kWh 42 dB 15 040 Kč
Siemens KG 39P371 346 (262/84) A 0,82 kWh 40 dB 25 050 Kč
Gorenje RB 6288 0G 271 (248/23) A 0,62 kWh 41 dB 23 990 Kč
Poznámka: Výběr z energeticky úsporných kombinovaných a tzv. amerických chladniček. Cena v internetových obchodech.
pračky (řazeno dle množství prádla)
typ prádlo energetická spotřeba spotřeba hlučnost cena
třída vody energie praní
LG Steam-Wash WD 14376FD* 8 kg A 52 l 1,20 kWh 42 dB 32 490 Kč
Whirlpool Steam-1400* 8 kg A 69 l 1,36 kWh 59 dB 17 900 Kč
Fagor F 5814 8 kg A 59 l 1,36 kWh neuvedeno 17 340 Kč
Siemens WM 14S740BY 8 kg A 56 l 1,36 kWh 54 dB 25 190 Kč
AEG-Electrolux Lavamat 86810 7 kg A 45 l 1,19 kWh 49 dB 16 420 Kč
Gorenje Premium WA-75185 7 kg A 45 l 1,19 kWh 49 dB 23 500 Kč
Electrolux EWF 16981 W Insight 7 kg A 45 l 1,19 kWh 49 dB 17 200 Kč
Bosch WAE 28461 7 kg A 49 l 1,19 kWh 56 dB 13 300 Kč
Miele Softtronic W 4144 WSP 6 kg A 47 l 1,02 kWh 54 dB 35 990 Kč
Indesit WIL 105 5 kg A 54 l 0,85 kWh 63 dB 8 700 Kč
Poznámka: Výběr z energeticky úsporných bubnových praček. Cena v internetových obchodech.
Jak správně číst energetický štítek
Písmeny A až G označuje energetickou náročnost výrobku.
S výjimkou sušičky a elektrické trouby je dnes obvyklé písmeno A, se spotřebou o 50 procent nižší než mají srovnatelné "céčkové" produkty.
Myčky a pračky se značí třemi písmeny. A-A-A u myčky znamená nízkou spotřebu a výbornou kvalitu mytí a sušení, u praček nízkou spotřebu a velmi účinné praní a odstřeďování.
Chladničky s označením A či A jsou o 25 nebo 45 procent úspornější než "áčko".
Které funkce vás musí zajímat
Nulová zóna (VivaSpace, VitaLight, VitaFresh): elektronicky řízené prostředí ideální pro čerstvé potraviny
Rychlé chlazení (SuperCool, CoolMatic): na několik hodin se sníží teplota v chladničce
Rychlé zamrazení (SuperFrost, SuperFreeze, Frostmatic): po intenzivním ochlazení potravin nově vložených do mrazničky se automaticky sníží výkon
Automatické odmrazování (No Frost, Frost Free, Total No Frost): potraviny se neslepují, namrzlá vrstva nezvyšuje spotřebu
Osvětlení LED diodami: nízká spotřeba, dlouhá životnost
Automatické programy: přizpůsobí se množství a stupni znečištění nádobí
"Mluvící" funkce: upozorní zvukem na problém
Senzory průzračnosti: sledují stupeň znečištění vody
Rychlovarné zóny (High Speed, Hi-light): zkracují dobu potřebnou k ohřevu
Autofocus: velikost varné zóny se přizpůsobuje nádobě, po jejím sejmutí se zóna odpojí
Jet-start: spustí se nejvyšší výkon, později se automaticky přepne na nastavený stupeň
Varné a pečicí senzory: kontrolují nastavenou teplotu s přesností až jednoho stupně
Pyrolitické čištění: vyhřátím na 500 stupňů odstraní nečistoty
Izolační skla: brání popálení i úniku tepla
Senzor vlhkosti prádla: umožní programovat míru usušení
Sprchování (Direct Spray, JET-system, 3D): spoří vodu
Senzory hmotnosti prádla: upraví množství vody podle skutečné potřeby
Senzory zašpinění odtékající vody: uberou nebo přidají další máchání
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích