Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologové navrhují daňově zvýhodnit zelené teplo

Ekologové navrhují daňově zvýhodnit zelené teplo

Ekologická hnutí vyjednávají s ministerstvem životního prostředí o realizaci dosud nejkomplexnějšího plánu podpory využití obnovitelných zdrojů pro výrobu tepla. Do jeho realizace chtějí zapojit domácnosti i velké firmy.

Nový ekologický byznys by měl nastartovat jednoduchý systém podpor, daňových úlev, ale i postupných restrikcí, které budou neekologické způsoby vytápění znevýhodňovat. Ministerstvo o jejich návrhu jedná, ale jak se k němu nakonec postaví, zatím nerozhodlo. Energie získaná především ze slunce a biomasy by podle ekologů mohla do roku 2050 beze zbytku nahradit lokální vytápění.

Stát by přitom vydal na dotacích zhruba tři miliardy korun ročně. O další miliardy by však přišel na snížené dani z přidané hodnoty. ,,Není to nerealistický plán. Z trojice variant u každého způsobu vytápění jsme vybrali vždy tu společensky i ekonomicky nejpřijatelnější. Přesto by se nám při jeho realizaci podařilo nahradit teplem z obnovitelných zdrojů třeba veškeré vytápění uhlím," tvrdí vedoucí programu Energie Hnutí Duha Martin Mikeska.

Ekologové navrhují přijetí nového zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, který by rozhýbal celé odvětví, podobně jako tomu bylo před třemi lety u čisté elektřiny. ,,Účelem nové legislativy přitom není a nemůže být, aby soustavně pokrývala rozdíl mezi náklady na výrobu zelené energie a fosilními zdroji. Takový přístup není dlouhodobě udržitelný a byl by zbytečně drahý," uvádějí autoři studie, která celý plán zastřešuje.

Ekologové chtějí daňově zvýhodnit zelené teplo 

Vznik nových středních a větších zdrojů v obcích, podnicích a zdrojů pro vytápění bytových domů by měl umožnit přesně stanovený příplatek, který by majitel teplárny nebo jiného zařízení dostával ve stejné výši po určitou dobu, podobně jako je tomu u garantovaných cen elektřiny z obnovitelných zdrojů. Na dotace obecním a podnikovým projektům výroby tepla a kogeneraci z biomasy, bioplynu a na využití geotermální energie by mělo být určeno po jedné miliardě z operačních programů Životní prostředí a Průmysl a inovace.

Podporu domácnostem by zabezpečoval Státní fond životního prostředí, který by rozděloval jednoduché dotace na kotle na biomasu, solární panely a efektivní tepelná čerpadla pro vytápění a ohřev teplé vody. Podle ekologů by měl mít fond k dispozici minimálně jednu miliardu korun ročně.

Změny má podpořit i ekologická daňová reforma. Stát by tedy podle představ ekologů snížil daně z příjmů nebo příspěvek na sociální pojištění a zvýšil by daně z energie nebo by zavedl novou uhlíkovou daň. Reforma by měla zahrnovat všechna fosilní paliva a vztahovala by se tedy i na domácí vytápění zemním plynem. Dopad na státní rozpočet by tedy byl nulový, na daních by pak platili méně podnikatelé a lidé, kteří využívají zelenou energii. Kromě toho navrhují ekologové přesunout DPH ze zeleného tepla do nižší daňové sazby, což jde proti současným trendům v Evropské unii, která se snaží dvojí daňové sazby vymýtit.

Návrhy ekologů:

  •  Dotace podnikům a obcím na výrobu tepla z biomasy, bioplynu a z geotermálních vrtů dvě miliardy korun za rok

  •  Dotace pro domácnosti na kotle na biomasu, solární panely a tepelná čerpadla jedna miliarda korun za rok

  •  Zavedení uhlíkové daně

  •  Snížení sazby DPH ze zelené energie

Potenciál využití zelené energie podle ekologů (v Petajoulech)

Zdroj 2007 2010 2020 2030 2040 2050
biomasa 50 62 93 103 112 117
geotermální 1 10 18 26 30
solární   0,1 0,3 2 14 18 24
celkem 51 64 105 135 156  171

           Pramen Asociace pro využití obnovitelné energie

http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů