Úterý, 23. dubna 2024

V Jeseníku budou topit ekologicky

V Jeseníku budou topit ekologicky

Jeseník - Topit ekologicky bude moci v Jeseníku téměř každý. Obyvatelé města začali do svých schránek dostávat letáky, kde jim radnice nabízí bezplatné připojení na novou centrální kotelnu na biomasu, která by měla začít vyhřívat Jeseník už za dva roky.

Kotelna na biomasu má vyrůst v areálu bývalé továrny Moravolen 10 a nahradit stávající zastaralé výtopny, které potřebují nutnou rekonstrukci. Město si však v záloze ponechá i některé z dnes fungujících kotelen.

„Máme hotovou dokumentaci pro územní řízení. Na kotelnu napojíme veškeré naše objekty včetně škol. Nyní nabízíme tuto možnost i vlastníkům bytů, domů, družstvům a podnikatelům. Pokud projeví zájem, tak v rámci projektu zaplatíme přípojku včetně předávací stanice,“ uvedl místostarosta Jeseníku Vladimír Cupal (nez.).

Ušetřit za teplo, které je rok od roku dražší, to je hlavním cílem výstavby nové kotelny na biomasu. Topení štěpkou by mělo udržet stávající ceny nebo je dokonce snížit. Město kvůli úspoře už převedlo tepelné hospodářství z Technických služeb Jeseník pod sebe.

„Tím garantujeme cenu, která bude nižší o dvacet až třicet procent, než je dnes. Úspora záleží na investičních nákladech a na výši dotace,“ řekl Cupal.

Město Jeseník chce jít jednoznačně cestou ekologického vytápění. Vedení radnice se přitom neobává, že by na trhu byl nedostatek štěpky. „Naprosto nemáme obavy. Potvrzuje se to, co říkali projektanti – že je štěpky přebytek. Kontaktuje nás už nyní řada dodavatelů. Spolupracovat s námi mohou i podnikatelé z okolí. Pokud si koupí štěpkovač, tak mohou prodat svůj odpad, který jim k ničemu není,“ dodal Cupal. Podotkl, že o levné vytápění má zájem i kraj, který chce nechat připojit na novou kotelnu své školy

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů