Pátek, 29. března 2024

Finance a dobré projekty jako základ pro zdravou energetiku ve městech a obcích

Inspirace a finance - i tak by se dala charakterizovat hlavní témata, kterými se zabývala již druhá tématická sekce Národní sítě Zdravých měst, která byla tentokrát zaměřena na oblast šetrné energetiky.
Finance a dobré projekty jako základ pro zdravou energetiku ve městech a obcích

Zdravá města a odborné instituce představily v pražském Autoklubu téměř devadesátce účastníků nejen úspěšné projekty a dobré nápady, ale také aktuální zdroje financování z domácích i evropských zdrojů. Odborní partneři pak přidali zkušenosti s realizací energetických projektů a nabídli možnosti různých programů, do kterých se mohou města a obce zapojit, aby zlepšily své hospodaření se stále dražšími energiemi.

Stálá sekce je již druhou oficiální akcí letošního roku v rámci tzv. Společného tématu „udržitelná energetika“, které pro rok 2008 vyhlásila Rada vlády pro udržitelný rozvoj. Sekce ukázala, jak k tomuto Tématu přistupují Zdravá města, obce a regiony a další partneři a státní instituce.

Aktuální zdroje v oblasti energetiky hned na úvod představil Leo Steiner z Úseku projektové přípravy a kontroly Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Obce a města mohou využívat více zdrojů, největší z nich jsou OP Životní prostředí a Národní program hospodárného nakládání s energií. „Martyrium žádání o dotaci se rozhodně vyplatí, což dokazují např. i výsledky první výzvy do OP ŽP, kde uspěly dvě třetiny žadatelů. Zpracování projektové dokumentace je náročné, přesto je vidět, že projekty se postupně zkvalitňují v každé další výzvě. Žadatelé by neměli váhat s konzultacemi osobně, na webu SFŽP, nebo prostřednictvím naší Zelené linky“, sděluje důležité informace náměstek Steiner. Uvedl rovněž nejčastější nedostatky projektových žádostí: téměř polovinu z nich tvoří formální nedostatky a nesoulad mezi dokumentací. 

V rámci programu sdělili své zkušenosti s energetickými projekty zástupci Zdravých měst a regionů.

Vysočina - Zdravý kraj Vysočina aktuálně realizuje projekt Energie pro Vysočinu, který sleduje komplexní systém zásobování energií pro území kraje. „V době stoupajících cen energií i potenciálního nedostatku energie se chceme soustředit hlavně na  energetické úspory a využívání místních obnovitelných zdrojů, zejména biomasy. Nyní proto připravujeme projekt na výstavbu bioplynových stanic a kompostáren“, říká Zbyněk Bouda z Energetické agentury Vysočiny. Letovice - malé město se vydalo cestou snižování energetické náročnosti budov. Při žádostech o projekty ale musí zvládnout nejen odbornou, ale také finanční stránku věci, aby uspěli. „Naštěstí patříme mezi města s nízkou mírou zadlužení, což nám otevírá dveře ke zdrojům pro kofinancování. Jako Zdravé město také pravidelně komunikujeme s veřejností, takže známe poptávku a můžeme ji sladit s dalšími prioritami města“, popisuje situaci v Letovicích jejich místostarosta Bohuslav Kuda. Zlaté hory - ve Zlatých Horách myslí také na to, jak propojit globální snahy o snižování emisí škodlivých látek s podporou místních podnikatelů. „Výsledkem naší snahy je např. zvýšení účinnosti kotlů či snížení ztrát na rozvodném systému. Od firem získáváme odpad v podobě štěpky, kterou svážíme ze  vzdálenosti 20 km a tím podporujeme místní firmy“, pochvaluje si dobrou spolupráci starosta města Milan Rác. Valašské Meziříčí - představilo zajímavou inovaci v podobě Regionálního inteligentního plánu, jehož cílem je rozvoj hospodaření s energiemi na území města, které respektuje zásady „zdravé“ energetiky.

V dalším programu vystoupili také zástupci organizací zabývající se energetickým poradenstvím a projekty - SEVEn, o.p.s., EkoWATT,o.s., EUROSOLAR.cz a Porsenna, o.p.s.

Součástí Sekce byl také pracovní seminář v rámci výzkumného projektu „Indikátory udržitelné energetiky pro rozhodování měst a obcí“, jehož nositelem je Porsenna, o.p.s. a který finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Program akce, fotodokumentaci a prezentace naleznete na www.nszm.cz.                    

·          Národní síť Zdravých měst ČR - asociace sdružující města, obce a regiony, které realizují mezinárodní Projekt Zdravé město (PZM) – Zdravá města, obce a regiony systematicky podporují kvalitu veřejné správy, kvalitu strategického plánování a řízení s ohledem na udržitelný rozvoj a podporu zdraví, ptají se svých obyvatel na jejich názory. NSZM má dnes 85 členů, s regionálním vlivem na 1768 měst a obcí, ve kterých žije 3,1 milionu obyvatel (30 % populace ČR). Více informací o NSZM naleznete na internetových stránkách www.nszm.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů