Pátek, 29. března 2024

Česko hájí v unii jadernou energii

Česko hájí v unii jadernou energii

Česko hájí v unii jadernou energiiČeská republika se postavila do čela snah o renesanci jaderné energetiky.

Na Evropském jaderném fóru v Praze představila vláda výzvu na podporu výstavby nových jaderných elektráren v zemích Evropské unie.

Česko navrhuje, aby Evropská unie prohlásila jadernou energii za čistý zdroj elektrické energie, která má pozitivní dopad na životní prostředí.

Zelený protest

I když výzvu připravila vláda, Strana zelených se od ní distancovala. "Rozhodně nejde o vládní aktivitu, já jsem nic takového neviděl," řekl HN ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík. Jeho strana rozvoj jaderné energie trvale odmítá.

Premiér Topolánek se podle Bursíka podporou jaderné energie dostal do rozporu s vlastním vládním programovým prohlášením. V něm se kabinet pod vlivem zelených zavázal, že nebude jadernou energii rozvíjet. "Pan premiér je členem koalice, která v programovém prohlášení jasně stanovila, že tato vláda nebude podporovat výstavbu nových jaderných reaktorů. Kdyby toto bylo porušeno, tak tato koalice nebude existovat," řekl Bursík.

Topolánek ale tvrdí, že proti programovému prohlášení nejde, protože jaderná energetika je dlouhodobou otázkou.

"Netýká se to pouze jedné vlády, ale bude se to týkat příštích padesáti let. Neznamená to, že bychom porušovali náš koaliční závazek, ale my jsme ve svobodné zemi a já mohu volně říkat svůj názor," argumentuje premiér Topolánek.

Výzva na podporu výstavby nových jaderných elektráren je adresována Evropské komisi, která nyní připravuje strategii společné energetické politiky unie.

"Chceme už nejen diskutovat, ale také navrhovat konkrétní opatření, a tím diskusi o atomu převést do fáze realizace jaderné energetiky jako nízkoemisního, bezpečného a levného zdroje, který umožní naplňovat závazné cíle Evropské unie v oblasti životního prostředí," řekl včera na Evropském jaderném fóru Topolánek.

Klimatické ambice

Plány Prahy podpořil i šéf Evropské komise José Barroso. Zdůraznil ale, že závisí na každém členském státu Evropské unie, jaký poměr mezi energiemi si zvolí a zda půjde cestou jaderné energetiky.

Česko bude od ledna Evropské unii předsedat. Během českého vedení by unie mohla přijmout tzv. energeticko-klimatický balíček. Ten má do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů o dvacet procent. Ve stejnou dobu by také mělo dvacet procent energie pocházet z obnovitelných zdrojů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů