Čtvrtek, 28. března 2024

Na úsporu energie můžete získat dotaci

Odborníci se na konferenci Asociace energetických auditorů seznámili s možností čerpat dotace na  projekty z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP).
Na úsporu energie můžete získat dotaci

Na 4. celostátní konferenci Asociace energetických auditorů nazvané Úspory energie - hlavní úkol pro energetické auditory vystoupil se svým příspěvkem i náměstek Úseku projektové přípravy a kontroly Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) Leo Steiner.

Bohatý program konference, která se konala 20. a 21. května v Praze, byl rozdělen do pěti tematických bloků: Legislativa - motivace k úsporám energie, BAT - nejlepší dostupné technologie, Úspory energie v budovách, energetických hospodářstvích a průmyslu, Využití obnovitelných zdrojů energie - cesta k úsporám primárních energetických zdrojů? a nakonec Financování projektů úspor energie.

Dotace na energetické projekty lze získat z několika potenciálních zdrojů. Jedná se o národní zdroje, tedy Národní program hospodárného nakládání s energií a vyžívání obnovitelných zdrojů 2006-2009. Dále z fondů Evropské unie (např. OPŽP), Regionální operační programy a programy Evropské územní spolupráce. Podporu lze získat také např. z krajů anebo využít nabídku Norských fondů, Švýcarských fondů apod.

Leo Steiner ve své přednášce posluchačům představil Operační program Životní prostředí (OPŽP) - druhý největší operační program v ČR, který v letech 2007-2013 žadatelům nabízí přes 5 miliard eur na projekty v oblasti životního prostředí. OPŽP je rozdělen do osmi prioritních os, ze kterých jsou zaměřeny na úsporu energie dvě, prioritní osa 2 - Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí a prioritní osa 3 - Udržitelné využívání zdrojů energie. Tyto osy nabízejí z evropského Fondu soudržnosti dohromady přes 1,3 miliardy eur.

Žadateli o dotace mohou být zejména obce a města, kraje, příspěvkové organizace obcí a měst, státní organizace, organizace a subjekty vlastněné obcemi, neziskové organizace, podnikatelské subjekty, vysoké školy, obchodní společnosti vlastněné obcemi a další. Zájemci o dotace mohou své žádosti podávat v rámci jednotlivých výzev. Další výzvy na energetické projekty budou podle předběžného plánu vyhlášeny v posledním čtvrtletí roku 2008. Více informací o OPŽP můžete získat na webových stránkách nebo na Zelené lince 800 260 500.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů