Sobota, 20. dubna 2024

Zelený, zelenší, superekologický!

Zelený, zelenší, superekologický!
V posledných rokoch sa stále viac pozornosti venuje ekológii a na jej najväčšom a zároveň najspornejšom strašiakovi menom globálne otepľovanie si založilo kariéru množstvo politikov, vedcov a aktivistov. Snaha ľudí šetrne sa správať ku vlastnej planéte je samozrejme chvályhodná ale všetko treba robiť s rozumom.

Ekológia je dnes v móde a výrobcovia sa tomuto trendu pochopiteľne prispôsobujú; čoraz častejšie tak môžeme vidieť počítačové komponenty označované ako ekologické. Výrobcovia sa ľudí snažia nalákať vo všetkých oblastiach ale zďaleka nie všetky oblasti a spôsoby sú vhodné na úspory energie. Ako príklad nám môže poslúžiť predstavenie 1 TB pevného disku spoločnosťou Samsung, ten sa pyšní zelenou nálepkou s nápisom „EcoGreen“; výrobca sa chváli 15-percentným znížením spotreby energie oproti obyčajnému 1 TB HDD. Spoločnosť Samsung však dosiahla túto úsporu dosť nešťastným spôsobom; znížením rýchlosti otáčania magnetických platní z klasických 7200 otáčok za minútu na 5400 otáčok. Vďaka svojej mechanickej konštrukcii tvoria v súčasnosti pevné disky veľkú brzdu celého systému a sú snáď tým najnevhodnejším komponentom na spomaľovanie. Jediné miesto kde by si takéto disky mohli nájsť rozumné uplatnenie sú asi dátové centrá, ktorým nezáleží na rýchlosti, ale hlavne na kapacite a spotrebe.

Komentár: Podobné kroky vídať u „ekologistov“ žiaľ často; miesto toho aby v PC šetrili tam kde to naozaj treba (zdroje s vysokou účinnosťou, úsporné grafické karty, procesory a čipové súpravy) si kúpia pomalý pevný disk, ktorý tvorí len zlomok spotreby celej zostavy. A miesto toho aby šetrili dlhodobo, vypnú svetlo raz do roka počas pochybnej akcie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů