Sobota, 20. dubna 2024

RWE koupila projekty na stavbu větrných elektráren

RWE koupila projekty na stavbu větrných elektráren
Německý koncern RWE chce v Česku stavět větrné elektrárny. Firma RWE Innogy koupí od projektantské a plánovací společnosti Aufwind Energie celkem šest projektů na výstavbu větrníků v Česku o výkonu přibližně 100 megawattů a zároveň její tuzemskou pobočku AFE Bohemia. Uvedl to mluvčí RWE Martin Chalupský.

S výstavbou větrníků v západních a středních Čechách a na severní Moravě by RWE Innogy mohla začít v letech 2009 až 2011. "Tato transakce nám v Česku zajistí dobrou startovní pozici pro náš výrazný růst také v oblasti obnovitelných energií," řekl šéf RWE Innogy Fritz Vahrenholt.

Minimální podíl větru

RWE Innogy je v České republice již dnes zastoupena dvěma bioplynovými a několika kogeneračními zařízeními. Na tuzemském trhu bude rozvíjet aktivity v oblastech větrné energie a biomasy.

Celkový podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie dnes v České republice činí 4,7 procenta. Do roku 2010 se má tento podíl zvýšit na osm procent a pro rok 2020 stanovila Evropská komise cílové zadání ve výši 13 procent.

Podíl vyrobené elektřiny z větru v Česku se v posledním období rychle zvyšuje, zatím nicméně nedosáhl ani půl procenta. Množství elektřiny vyrobené z větru v České republice stouplo podle Energetického regulačního úřadu v prvních třech měsících roku meziročně o 115 procent.

Raketovým tempem roste i kapacita instalovaných vrtulí, mnohde ale budí odpor místních obyvatel.

RWE Innogy odpovídá za všechny aktivity koncernu v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Skupina chce do výroby zelené elektřiny každoročně investovat jednu miliardu eur.

Hlavně plyn

Skupina RWE je největším obchodníkem se zemním plynem v Česku. Koncern má v tuzemsku 2,3 milionu zákazníků a ovládá dvě desítky společností. Aktivity koncernu v Česku řídí společnost RWE Transgas, která odpovídá za řízení dovozu a tranzitu zemního plynu a za dálkové zásobování zemním plynem.

K dalším firmám ze skupiny patří mimo jiné regionální prodejci a distributoři, tranzitní společnost RWE Transgas Net a RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky. Skupina zaměstnává v Česku přes 5000 lidí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů