Pátek, 29. března 2024

Proč nejezdíte na fritovací olej?

Proč nejezdíte na fritovací olej?
Jezdíte na naftu? Chyba. Zkuste jedlý olej. Dofritujete hranolky a olej místo do záchodu vylijete do nádrže auta.

"Pozor, tak jednoduché to není. Lze jezdit i na fritovací olej, ten se ale musí vyčistit, stejně jako nepoužité rostlinné oleje," varuje ale Tomáš Volný, jednatel společnosti Rapidoil. Ta má linku na zpracování rostlinného oleje na olej použitelný jako palivo pro dieselmotory s kapacitou osm tun za hodinu.

"Zpracovaný rostlinný olej prodáváme za dvacet korun za litr bez DPH. Co s ním lidé dělají, je jejich věc, ne naše. My olej jako palivo nenabízíme," připomněl Volný.

Důvod je prostý - spotřební daň. Pokud by firma inzerovala rostlinný olej jako palivo pro spalovací motory, musí k ceně litru oleje přičíst desetikorunu spotřební daně.

"Rostlinný olej je ekologické palivo, ovšem vláda jeho zavedení nepodporuje třeba snížením daně, proto není mezi lidmi příliš rozšířené," vysvětlil Volný.

Problémem je i nutná úprava dieselmotoru, běžný motor by na olej dlouho nejezdil. Úprava trvá zhruba deset hodin a přijde na 15 tisíc korun bez DPH. Tato částka se na rozdílu současných cen oleje a nafty vrátí po ujetí 17 tisíc kilometrů, u osobního auta tedy v průměru za dva roky.

Přestavba moderního "common rail" dieselmotoru na olej je o pět tisíc korun dražší. U nákladních aut s řadou doplňků, jako je třeba satelitní kontrola naftových proplachů, se může cena přestavby dostat i na 80 tisíc korun.

Dosud Rapidoil za necelé tři roky své existence upravil na rostlinný olej tři stovky motorů osobních i nákladních vozů. Další desítky aut si lidé dovezli z Německa.

"V Německu jsme se úpravy motorů učili, tam je používání oleje k pohonu aut mnohem častější než v Česku," dodal Volný. Spotřeba oleje je průměrně o pět procent nižší než spotřeba nafty. Podle testu, který Rapidoil nechal provést, se výkon zvýší, třeba u Škody Octavia 1.9 TDI ze 77 na 83 kilowatt.

Jezdit lze buď jen na olej, nebo je možné olej mísit s naftou, používanou ke studenému startu. Olej pak ze speciální nádrže prochází předehřátím na 70 stupňů Celsia, aby bylo spalování efektivnější.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů