Čtvrtek, 28. března 2024

USA překročily Rubikon. A šetří benzinem

USA překročily Rubikon. A šetří benzinem
Podle předběžných odhadů Američané letos poprvé od roku 1979 najezdí ve svých automobilech méně kilometrů než v roce předchozím. Rekordně vysoké ceny benzinu, které v celonárodním průměru překonaly hranici čtyř dolarů za galon (3,8 litru), ovlivňují život běžných občanů i strategické kroky velkých firem.

Řidiči zjišťují, jak ušetřit, v novinách vycházejí přehledy možných úsporných úprav žíznivých motorů, v televizi běží pro mnohé Američany objevné reportáže, že citlivou nohou na plynovém pedálu lze omezit spotřebu.

Dopravní policie v rozhlase nabádá, aby to ovšem lidé se snahou o ekonomickou jízdu nepřeháněli až na úkor bezpečnosti provozu.

"Obávám se, že jsme překročili Rubikon," strachuje se mluvčí celonárodního motoristického sdružení AAA John Townsend, že vysoké ceny se nejen udrží přes celé léto, ale ještě mohou stoupat.

Podle CNN omezilo 66 procent Američanů své jízdy autem a 71 procent dotázaných uvažuje, že si příště koupí efektivnější vůz s menší spotřebou. Američané více využívají hromadnou dopravu.

Ovšem i bez průzkumů je zřejmé, jak ceny benzinu ovlivňují každodenní život. V domácnostech zvoní telefony, jak se rodiče domlouvají, kdo vezme auto a odveze zbytek dětského fotbalového družstva na zápas. Ve velkoprodejnách potravin si všimli, že lidé nakupují s menší frekvencí, ale ve větších objemech.

"Tyhle ceny (benzinu) mění chování zákazníků a mění je rychle," uvedl před týdnem Rick Wagoner, výkonný ředitel automobilky General Motors. Ta oznámila, že zavírá čtyři továrny, vyrábějící lehké nákladní automobily a osobní terénní vozy (typu SUV). Důvodem je pokles zájmu zákazníků, propad prodeje.

Japonci porážejí Detroit

"Nevěříme, že to je mimořádný výkyv nebo dočasný posun. Je to nastálo," zdůvodnil strategické rozhodnutí firmy ředitel Wagoner.

Příznakem vlivu vysokých cen benzinu na změnu amerického autoparku jsou i květnová data, podle nichž byl prodej vozů trojice automobilek z Detroitu (GM, Ford, Chrysler) poprvé v historii nižší než úhrnný odbyt vozů japonských značek.

"Lidé, kteří dne kupují nové auto, zajímá jeden ukazatel. Spotřeba. Velké vozy, které dříve milovali, jsou pro ně teď přítěží," tvrdí v New York Times Ron Pinnelli, prezident firmy Autodata Corporation pro průzkum trhu s automobily.

Ceny benzinu se také staly politickým tématem, a to jak v Kongresu, tak i v prezidentské kampani. V Senátu se demokratům, kteří tvrdí, že na vině rekordních cen jsou i olejářské firmy, v úterý nepodařilo prosadit zákon, kterým chtěli těmto společnostem o 25 % nově zdanit zisk. Podle republikánů, kteří legislativu zablokovali, šlo jen o populistické gesto.

Tato "benzinová" přestřelka je ale jen odrazem mnohem obecnějšího sporu o energetickou politiku země. Demokraté tlačí na alternativní zdroje energie a daňové úlevy pro jejich výrobce. Republikáni tvrdí, že z těchto zdrojů lze získat jen zlomek potřebné energie, a zasazují se za rozšíření těžby ropy na území USA a v jejich teritoriálních vodách. Prezident George Bush na začátku týdne znovu vyzval Kongres k povolení těžby na Aljašce, nové domácí zdroje by podle něho "snížily tlak na ceny benzinu". Je ovšem takřka jisté, že v tom mu Kongres nevyhoví, vrtání v chráněné přírodní oblasti pobřežní planiny Aljašky je pro demokraty tabu.

Paradox: prospěje to USA?

Podle federálního úřadu pro energetické informace by ovšem mohla současná stagnace nárůstu automobilové dopravy, v kombinaci s efektivnějšími vozy a s využitím etanolu, vést ke kýženému obratu, ke snižování závislosti USA na zahraniční ropě.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů