Čtvrtek, 28. března 2024

Vodní elektrárny ČEZ Obnovitelné zdroje vyrobily v květnu 25 GWh elektřiny

Vodní elektrárny ČEZ Obnovitelné zdroje vyrobily v květnu 25 GWh elektřiny

Vodní elektrárny Skupiny ČEZ, které provozuje firma ČEZ Obnovitelné zdroje, v květnu vyrobily 25,726 GWh elektřiny. Meziročně jde o nárůst ve výši 66,8 %. Od začátku letošního roku dodal ČEZ Obnovitelné zdroje do sítě celkem téměř 130 GWh. ČEZ Obnovitelné zdroje provozuje dvacet malých a jednu velkou vodní elektrárnu.

V období od ledna do května letošního roku vyprodukoval ČEZ Obnovitelné zdroje ve vodních elektrárnách 129,138 GWh elektřiny. Je to o 24 % nad průběžným plánem a o více než 27 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2007. Na dosavadní výsledky měly příznivý vliv zejména přírodní podmínky na počátku roku a úspěšná realizace technických zlepšení.

„Oproti loňské slabé zimě jsou letos podmínky pro výrobu v malých vodních elektrárnách do 10 MW výkonu podstatně lepší. Navíc je zde stále potenciál pro růst. Díky investicím do úprav zařízení do roku 2010 chceme získat celkem 6,5 % instalovaného výkonu navíc,“ řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje. Jedním z nových zařízení má být například elektrárna u Mělníka, která bude využívat chladící vody z tamní uhelné elektrárny.

Celkovým objemem vyrobené elektřiny jsou dlouhodobě pro Českou republiku malé vodní elektrárny druhým nejdůležitějším obnovitelným zdrojem energie, hned za velkými vodními díly. Oproti velkým vodním elektrárnám mají navíc v současnosti větší potenciál rozvoje.

 

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

Základem obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ jsou nyní vodní elektrárny. Hlavní rozvojové aktivity budou probíhat zejména v oblasti využívání větrné energie, biomasy a bioplynu.

Skupina ČEZ, coby největší domácí výrobce elektřiny plánuje v následujících 15 letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun, z toho zhruba 20 miliard korun bude určeno na výstavbu větrných elektráren. Cíle Skupiny ČEZ v oblasti rozšiřování výrobních  kapacit z obnovitelných zdrojů přímo souvisejí s cílem ČR vyrábět v roce 2020 celkem 13,5 % energie z obnovitelných zdrojů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů