Středa, 24. dubna 2024

Miliardy za ušetřené emise pomohou domácnostem s vytápěním a úsporami energie

Miliardy za ušetřené emise pomohou domácnostem s vytápěním a úsporami energie

Poslanecká sněmovna minulý týden schválila ve třetím čtení novelu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Její součásti je i část, která stanovuje, že s tzv. jednotkami AAU (které jsou fakticky rozdílem kjótského závazku ČR a reálného poklesu českých skleníkových emisí oproti roku 1990) bude nakládat MŽP a výnos z jejich prodeje bude příjmem Státního fondu životního prostředí. Tyto kredity může Česko prodat buď jiným státům, kterým se jejich závazek z Kjótského protokolu nedaří splnit, nebo od podzimu v aukci soukromým společnostem. „Vyjednávání nebylo jednoduché, nakonec ale poslanci drtivou většinou podpořili zákon, který v důsledku pomůže desítkám tisíc domácností zateplit své domy a byty a nahradit staré kotle na uhlí moderním vytápěním obnovitelnými zdroji,“ komentoval rozhodnutí Sněmovny ministr životního prostředí Martin Bursík.

 

V současné době probíhají jednání se zájemci z řad států – např. s Japonskem, Nizozemím či Španělskem. Na prodej AAU jednotek v aukcích je ministerstvo připraveno.

 

Výnosy budou podle včera schválené novely zákona příjmem Státního fondu životního prostředí. MŽP předloží v létě vládě návrh Programu zelených investic (Green Investment Scheme - GIS), který bude řešit, kam budou konkrétně finanční prostředky směřovat. Návrhem MŽP bude ze zisku z prodeje AAU jednotek podpořit především domácnosti, které není možné podporovat z Operačního programu Životní prostředí. Podpora bude směřovat především do náhrady uhlí vytápěním s využitím obnovitelných zdrojů (biomasa, tepelná čerpadla, solární kolektory) a energetické úspory (zateplování domů, výměna oken, apod.).

 

MŽP předpokládá, že by první smlouvy o prodeji jednotek mohly být uzavřeny nejpozději na konci letošního roku. Poté bude možné spustit i program grantů pro domácnosti. Celkový výnos z prodeje přebytku je nyní odhadován řádově v rozmezí 10 ­­- 25 miliard Kč (v závislosti na tržní ceně), což dává dobrou šanci desítkám tisíc domácností. Efektem bude, kromě úspor občanů za platby za energie, především významná úspora emisí skleníkových plynů a dalších znečišťujících látek do ovzduší.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů