Pátek, 19. dubna 2024

Ve vládě začne pře o rozvoj jádra

Ve vládě začne pře o rozvoj jádra
- Pačesova komise doporučí vypracovávat studie na nové jaderné bloky

- ČEZ chce stavět jak v Temelíně, tak i v Dukovanech

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Energetická společnost ČEZ zřejmě už na podzim zahájí kroky, aby získala povolení na stavbu nových jaderných bloků v elektrárně Temelín. Zvažuje i rozšíření dukovanské elektrárny. Prvním úkolem, který ji čeká, je zveřejnění studie dopadů stavby na životní prostředí (tzv. EIA).

"Studii EIA na rozšíření Temelína má ČEZ připravenou. Předloží ji v momentě, kdy debatu o jádře připustí strana Zelených. A ta by na to mohla přistoupit poté, co výsledky své práce předloží vládní odborná Pačesova komise," řekl HN zdroj blízký vládě.

Komise vedená prezidentem Akademie věd Václavem Pačesem má pro vládu posoudit různé varianty energetické strategie země. Výsledky předloží premiérovi příští pátek. A i když nedá kabinetu jasné doporučení, na čem má energetickou budoucnost stavět, otevře prostor pro debatu, která zatím nepřicházela v úvahu.

"Doporučíme, aby vláda podpořila zpracovávání studií EIA na všechny druhy výroby - na uhelné, jaderné i jakékoliv jiné elektrárny. Zatím byla EIA třeba na Temelín tabu. Podle nás by se nemělo bránit posouzení žádné varianty," řekl Pačes. Podle něj tento postup podporují i ti členové komise, jež do ní vyslali zelení.

Ve hře jsou i Dukovany

ČEZ zvažuje také stavbu ve své starší elektrárně Dukovany. Tady je ve hře vybudování nových bloků o kapacitě 1600 megawattů (to je jen o pětinu méně než dnešní kapacita Temelína). Nové bloky by měly především nahradit dnešní reaktory, až doslouží. "Protože však kraj vyjádřil podporu i případnému rozšíření této elektrárny, tak i tuto variantu prověřujeme," říká mluvčí ČEZ Eva Nováková. Debatu o Dukovanech odblokuje Pačesova komise stejně jako Temelín.

Ministerstvo průmyslu se těmto představám nebrání: "Ekonomičtější a rychlejší by byla dostavba Temelína, kde jsou přípravy v pokročilejší fázi. Sám jsem ale lidem z ČEZ doporučil, aby stavbu v Dukovanech zvážili," říká ministr Martin Říman.

Až dosud jakoukoliv diskusi o jaderné energetice vylučuje koaliční dohoda vlády. Do ní Strana zelených prosadila pasáž, podle níž se v zemi s rozvojem jaderné energetiky nepočítá. Na podzim se ale rozběhne ve vládě debata, zda tento bod nepřehodnotit.

Nová koncepce do vlády

"Uděláme analýzu závěrů Pačesovy komise a pak předložíme vládě návrh nové energetické koncepce. Už teď předpokládám, že v ní bude jasné doporučení - jádro," řekl HN náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner. Zda je toto řešení průchodné u zelených, není schopen posoudit. Říman to ale nevylučuje. "Jsou-li v koalici racionální lidé, tak se tím budou zabývat," řekl.

Ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík se už nějakou dobu přímým komentářům k otázce rozvoje jaderné energetiky v zemi vyhýbá. "Než budou příští týden zveřejněny závěry Pačesovy komise, vůbec se k tomu nebudeme vyjadřovat," řekl včera jeho mluvčí Jakub Kašpar.

Podle znalců domácí politické scény je šéf zelených ochoten nesmiřitelný postoj své strany k jádru zmírnit. MPO si zelené snaží naklonit vstřícnými kroky - třeba návrhem novely Horního zákona, který posiluje pravomoc ministerstva životního prostředí vůči těžařským společnostem.

PREMIÉR SE ZAPOTÍ. Premiéra Mirka Topolánka čeká další střet v jeho vládě. Ministři se musí shodnout na postoji k jaderné energetice.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů