Sobota, 20. dubna 2024

Komise radí vládě: Jádra se nezříkejme

Komise radí vládě: Jádra se nezříkejme
- HN mají k dispozici Stručnou zprávu Pačesovy komise, kterou dnes převezme premiér

- Materiál má projít novou oponenturou

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Už rok zpracovává Nezávislá energetická komise vedená předsedou Akademie věd Václavem Pačesem pro vládu analýzu české energetiky. Dnes předá premiérovi první, zatím jen dílčí výsledky své práce. A už teď je jasné, že i kolem nich se strhne povyk.

"Stručnou zprávu o výsledcích práce Nezávislé komise", kterou dnes Pačesův tým představí, mají HN k dispozici. Některá její doporučení budou zřejmě těžko přijatelná pro vládní Stranu zelených. Zřejmě i proto se zveřejnění kompletního materiálu zatím odkládá.

Jádro a limity nejsou tabu

Podle Stručné zprávy doporučuje komise vládě "usnadnit a zahájit posuzovací procesy na výrobu všech typů energie". "Soudíme, že by se stát neměl předem vzdávat posouzení žádné varianty výroby. Týká se to všech elektráren - tedy i jaderných, uhelných a jakýchkoliv jiných," řekl HN už dříve profesor Pačes.

Zpráva uvádí, že jaderná energetika je jednou z variant výroby elektřiny: "Je důležitou součástí energetického mixu." A to i přesto, že v Česku ani v dalších evropských zemích není zatím vyřešeno ukládání vyhořelého jaderného paliva. "S vývojem nových typů reaktorů se tento problém stává méně závažným," tvrdí materiál.

Podle komise by vláda také neměla "omezovat podnikatelská rozhodnutí" týkající se těžby hnědého uhlí. "Měla by připustit diskusi o těžebních limitech podle jasně vymezených pravidel," píše se ve zprávě.

Bílina vypadla

Pačesův tým původně do zprávy pro vládu rovnou zahrnul i doporučení, aby umožnila pohnout s hranicí limitů těžby u lomu Bílina, který patří Severočeským dolům ze skupiny ČEZ.

Doly chtějí v některých místech posunout těžbu za dnešní linii limitů, jinde naopak slibují, že se k ní nepřiblíží. Jejich návrh nezasahuje obydlená území, a je proto méně problematický než snaha posunout linii limitů v Mostecké uhelné společnosti. "Korekce limitů na Bílině se dá charakterizovat jako "uhlí za uhlí", jde o řešení, které je neutrální z hlediska skleníkových plynů. Těžba v nových hranicích umožní vytěžení navlas stejného množství uhlí, jaké umožňují těžit limity v současné podobě," vysvětluje generální ředitel Severočeských dolů Jan Demjanovič, podle něhož je návrh založen na studii exministra životního prostředí Ivana Dejmala.

Doporučení ohledně Bíliny však z Pačesovy stručné zprávy nakonec vypadlo. "Pasáž o Bílině jsme se rozhodli vypustit, protože tam nejde o prolomení limitů, jen o efektivnější těžbu," řekl včera Pačes. Podle informací HN je ale už teď návrh posunu hranice limitů těžby u Bíliny připraven pro jednání vlády.

Kromě doporučení, která jsou pro zelené těžko přijatelná, obsahuje Pačesova zpráva také rady, s nimiž se naopak Bursíkova strana ráda ztotožní. Třeba výzvu, aby stát mnohem důrazněji a s vynaložením mnohem větších finančních prostředků podporoval programy na úspory energie.

Hrozí obtíže v zásobování

Pačesův tým také analyzuje současný stav české energetiky a rizika budoucího vývoje. Upozorňuje, že rozhodnutí o budoucí energetické koncepci je třeba přijmout rychle.

"Převažuje názor odborné veřejnosti, že bez výrazných změn v postoji politické reprezentace lze v období let 2015 až 2020 čekat obtíže v zásobování České republiky elektřinou a teplem," píše se ve zprávě. V takovém případě hrozí podle Pačesova týmu zvýšení závislosti země na dovozu energie, růst cen elektřiny, snížení finanční stability země.

I když komise volá po rychlém rozhodnutí vlády o energetické strategii, definitivní verzi své zprávy předloží veřejnosti až na podzim. "I když je zpráva hotová a prošla vědeckou oponenturou, zveřejňujeme zatím jen stručný výtah. Někteří členové komise nejsou s provedenými oponentními posudky spokojeni a žádají nové. Zprávu dopracujeme až poté, co budou nové posudky hotovy a zanalyzovány," řekl Pačes.

První oponentní posudky na zprávu komise zpracovávali experti z vysokých škol a vědeckých pracovišť. Kdo bude hodnotit materiál dál, není zatím známo. Složení nového oponentního týmu má dnes představit premiér Mirek Topolánek.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů