Sobota, 20. dubna 2024

ČEZ chce nejen velký Temelín, ale i Dukovany

ČEZ chce nejen velký Temelín, ale i Dukovany
Česko je třetím největším čistým vývozcem elektřiny v Evropě, po Francii a Německu. A tuto pozici rozhodně nehodlá opustit.

Energetický gigant ČEZ už naostro spustil přípravu nových jaderných bloků v Temelíně. V pátek podal žádost o posouzení vlivů stavby na životní prostředí (EIA) - jen týden poté, co takzvaná Pačesova komise vládě doporučila nestavět se vůči jádru zády a premiér Topolánek ji v tom podpořil.

ČEZ chce ale kromě Temelína stavět i v areálu elektrárny Dukovany. "Předložíme stejnou žádost i v případě Dukovan. Jen co budeme schopni pracovat na obou projektech současně," potvrdil HN výrobní ředitel ČEZ Vladimír Hlavinka. V Dukovanech chce ČEZ hlavně nahradit dosluhující reaktory novými. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ale připustil, že po určitou dobu by staré i nové bloky mohly běžet současně, a kapacita elektrárny by se tak zvýšila.

Jen rozšíření Temelína může přijít až na 150 miliard korun. Podle ČEZ se investice vrátí, protože ekonomicky vychází jádro lépe než jiné druhy energie. Otázkou je jen politická vůle.

Proti atomu stojí zelení, nyní ale nebudou záměry ČEZ blokovat. Jejich šéf Martin Bursík včera označil dosavadní práci Pačesovy komise za zklamání, protože prý podlehla zájmům ČEZ. Slíbil ale, že ministerstvo životního prostředí, jež vede, posoudí žádosti ČEZ ryze úředně, bez ohledu na politiku. EIA bude trvat několik let, definitivně proto o jádru rozhodne až příští vláda.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů