Pátek, 19. dubna 2024

Němci postaví elektrárny na moři

Němci postaví elektrárny na moři
- Větrné elektrárny by měly pomoci snížit závislost Německa na dovážené energii

Rostoucí ceny energií nutí k hledání nových řešení: Němci nyní představili velkorysé plány na výstavbu větrných elektráren na otevřeném moři.

Stále ovšem musí řešit velké technické i finanční těžkosti tohoto projektu. Němečtí politici ale doufají, že se tak podaří snížit závislost na dovážených energiích.

Podle ministra dopravy Wolfganga Tiefenseeho chce Berlín vystavět 30 elektráren v Severním a Baltském moři. Hodnota projektu přesáhne jednu miliardu eur. V roce 2030 by mělo Německo získat z těchto zdrojů 25 tisíc megawattů.

Dnes pokrývá energie z větrných elektráren obdivuhodných sedm procent německé spotřeby. Němci vyvážejí větrné turbíny, celý sektor vytváří v zemi okolo 80 tisíc pracovních příležitostí.

Ambiciózní plán ale ještě čeká dlouhá cesta. Pro 200 metrů vysoké stožáry na volném moři je třeba vyvinout zcela nové technologie.

"Německo je světovým lídrem v oblasti využití energie z větru, s projekty na moři se ale vydává do neprobádaných vod," řekl stanici Deutsche Welle Ulf Gerard, který stojí v čele německé asociace provozovatelů větrných elektráren.

Německo si nedávno stanovilo cíl zvýšit do roku 2020 podíl obnovitelných energií na výrobě elektřiny o 20 procent.

Výrobci k přírodě šetrné energie z větru proto budou moci počítat s příspěvkem 15 eurocentů na kilowatt, místo dosavadních devíti eurocentů.

To by mohlo prohloubit zájem investorů. Turbíny na moři jsou až třikrát dražší než na souši.

Deník Financial Times Deutsch-land informoval, že do větrných elektráren v Baltském moři se chystá investovat velká americká společnost Blackstone. Inženýry ale ještě čekají složité výzvy.

Lopatky větrných elektráren se již točí pár kilometrů od pobřeží v Británii, Nizozemsku či Dánsku. Vždy jsou to ale projekty v mělkých vodách. Německo chce posunout stavby dál od pobřeží. To zatím ještě nikdo ve světě nevyzkoušel. Bude tedy nutné hledat nová technická řešení. Stavitelé se budou muset vyrovnat se silným odporem ekologických iniciativ.

"Je to vždy balancování na hraně dvou zájmů, na jedné straně citlivého ekosystému, na straně druhé zvýšené poptávce po energii," soudí Andree Buhling, odborník na otázky energií ekologické organizace Greenpeace.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů