Pátek, 29. března 2024

Obcím kolem Temelína případná dostavba elektrárny nevadí, proti jsou ekologická sdružení

Obcím kolem Temelína případná dostavba elektrárny nevadí, proti jsou ekologická sdružení

TEMELÍN - Obcím kolem Temelína případná dostavba elektrárny nevadí, proti jsou ekologická sdružení. Místostarosta Týna nad Vltavou Pavel Tomší v pondělí řekl, že představitelé obcí prosazovali vypracování studie posouzení vlivu dostavby na životní prostředí (proces EIA).


Město Týn nad Vltavou podle místostarosty již před měsícem vyzvalo ČEZ, aby nechal studii vypracovat. "S případnou dostavbou určitě problém nemáme, spíše naopak," dodal Mediafaxu místostarosta Tomší.


Také obec Temelín poslední kroky ČEZ nevnímá jako problém a zatím se jimi nezabývala. "Před několika hodinami zemřel starosta obce Stanislav Helige, takže teď řešíme jiné věci," reagovala v pondělí odpoledne Růžena Bartušková z tamního obecního úřadu.


Sdružení Jihočeské matky vadí, že firma ČEZ zažádala o zahájení procesu EIA na rozšíření Temelína bezprostředně poté, co byly minulý týden zveřejněny předběžné výsledky práce tzv. Pačesovy komise, která mimo jiné doporučila provedení posudku EIA. "To vzbuzuje pochybnosti, zda tato komise měla skutečně při své práci volné ruce a zda její doporučení nebyla ovlivněna jadernou lobby. Vypracování dokumentace EIA je totiž časově a finančně náročné. Pokud by si tedy společnost ČEZ nebyla jista, že komise provedení EIA doporučí, jistě by nemrhala financemi na zpracování dokumentace," řekla Monika Machová-Wittingerová ze sdružení Jihočeské matky.


"Vládne mýtus, že nechceme provoz jaderné elektrárny vůbec. Není to pravda, chceme jen, aby vše bylo posuzováno zákonně a objektivně a proto budeme celý proces hlídat. Víme již nyní, že při posuzování vlivu dostavby elektrárny na životní prostředí nebude tato norma dodržena a jsme schopni toto tvrzení doložit," řekl Vladimír Halama ze sdružení V havarijní zóně JETE.


Autor / zdroj: MEDIAFAX
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů