Čtvrtek, 28. března 2024

SKF ATC umožňuje snížit spotřebu paliva malých obchodních letadel - až o milión litrů ročně

SKF ATC umožňuje snížit spotřebu paliva malých obchodních letadel - až o milión litrů ročně
Společnost SKF vyvinula pod označením SKF ATC nové jednotky pro business jety, které mohou jejich provozovatelům přinést výraznou úsporu pohonných hmot: jde o hardware, software i rozhraní pro komunikaci s počítačem motoru, který reguluje otáčky motoru a přívod paliva. Zatímco u starších systémů zůstávala v režimu autopilota rychlostní páky ve fixní poloze, a tím v nesprávné pozici.

Moderní automatické ovládání tahu motoru přebírá některé funkce pilota, například tah motoru, úhel stoupání a rychlost letu, které seřizuje v závislosti na snižující se hmotnosti letadla v důsledku spalování paliva. Komputerizované automatické ovládání je z hlediska spotřeby paliva efektivnější než řízení člověkem a úspora paliva letadel vybavených jednotkami SKF ATC dosahuje až 5%. Automatická jednotka SKF pro ovládání tahu motoru (Automatic Throttle Control Unit, ATCU) vyvinutá speciálně pro malá dopravní letadla umožňuje uspořit zhruba sto litrů paliva za hodinu letu. Za dobu životnosti letoun uspoří milion litrů. Jednotky již schválil Federální úřad pro civilní letectví a do svých letadel je už instalovali dva výrobci business-jetů.

Jednotky ATC jsou součástí globální aktivity SKF zaměřené na úspory energie a nákladů v různých oborech, jako jsou např. robotické aplikace v automobilním, leteckém průmyslu, výrobě polovodičů, zpracování kovů a dalších průmyslových segmentech. Například poté, co byly u svářecích robotů nahrazeny pneumatické aktuátory novými elektromechanickými aktuátory SKF v jedné z německých automobilek, dosáhlo se více než 90% úspory energie oproti předchozímu stavu. U procesu s více než 300 roboty a 4 milióny svářecích bodů ročně na typické výrobní lince jsou v takovém případě celkové úspory skutečně impozantní.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů