Čtvrtek, 25. dubna 2024

Solární zařízení ve spojení s robotikou a automatizací

Solární zařízení ve spojení s robotikou a automatizací
Souběžně s veletrhem Automatica proběhl v severní části mnichovského výstaviště v sedmi pavilonech první veletrh Intersolar 2008. Ten přinesl kompletní nabídku solární techniky od fotovoltaiky přes solární tepelnou techniku až k využívání solární energie ve stavebnictví.

Pořadatelem byl Spolkový svaz solárního hospodářství (BSW). Když byl jednatel Mnichovských veletrhů Norbert H. Bargmann dotázán, proč byl tento veletrh uspořádán souběžně s Automaticou, odpověděl: "Kombinace těchto dvou ve svých oborech vedoucích veletrhů je právě pro odborníky z výroby, dnes už hodně automatizované, krok tím správným směrem. Protože za využitím ekologické solární energie stojí nejmodernější výrobní a montážní zařízení - jedno z mnoha odvětví s tendencí růstu." Nešlo tedy o druhořadý pendant k Automatice, nýbrž o velmi hodnotnou akci.

Bargmannovo vyjádření má svou logiku: účinná solární zařízení by se dnes bez sofistikované techniky a technologií, jaké se používají např. ve strojírenství anebo elektronice, nedala vyrobit a postavit. A podíváme-li se na problém z druhé strany, uvědomíme si, že moderní automatizované systémy i jednotlivé komponenty pracovních strojů a robotů spotřebovávají velké množství energie, byť samozřejmě technické inovace jejich energetickou spotřebu stále snižují. Velký objem spotřeby a potřeby energií je dán prostě rostoucím počtem automatizovaných strojů a zařízení. A využívání sluneční energie dnes představuje významnou cestu k řešení problému stále se tenčících zdrojů ropy, zemního plynu či uhlí.

K otázce sepětí mezi solární technikou a automatizací něco konkrétnějšího: firma Reis Robotices, známý a renomovaný výrobce robotů v SRN, byla zastoupena na obou veletrzích. Na Intersolaru vystavovala lineární a kloubové roboty, které fungují při spojování solárních článků, jejich zasazování do rámů, laminaci a paletizaci. Jeden solární modul obsahující 47 článků se na robotizované lince vyrobí za 40 vteřin.

Speciální roboty také slouží ke kontrole citlivých povrchů solárních panelů, nalézání případných mikrotrhlin na nich a signalizaci těchto závad do řídicího centra. Firem, jako je ta uvedená, jsou dnes jen v západní Evropě stovky, jak bylo na Intersolaru patrné.

Jenom v samotném Německu se objem odbytu podniků fotovoltaického průmyslu mezi roky 2000 až 2007 zvedl ze 201 milionu na 5,46 mld. EUR. Podle údajů instituce EuPD Research se jen v rozmezí let 2006-2007 v SRN objem výroby solárních článků zvětšil o 45 %, a u solárních plátků a modulů to bylo o více než polovinu. Z toho je téměř 40 % určeno pro vývoz. Není náhodou, že největší veletrh solární techniky se koná právě v této zemi - SRN je v prosazování solární energetiky průkopníkem.

Mezinárodní veletrh s touto tématikou byl v Německu poprvé uspořádán v roce 2007 ve Freiburgu. Vystavovalo tam tehdy více než 600 firem. Zájem o další ročník veletrhu, tedy letošní, byl natolik veliký, že jeho pořádání muselo být přeneseno do dostatečně velikého veletržního areálu v Mnichově, protože v regionálním centru Freiburgu by už pro akci, která se nyní konala na ploše 51 tisících m2, prostě nebylo místo. Letos už vystavovalo přes 800 firem z více než 30 zemí a akci navštívilo 35 tisíc lidí, vesměs odborníků, což bylo o pětinu více než loni
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů