Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brusel kývl na dostavbu Mochovců

Brusel kývl na dostavbu Mochovců
Jaderná elektrárna Mochovce na Slovensku dostala zelenou z Bruselu. Evropská komise (EK) schválila dostavbu dalších dvou bloků. Zároveň však žádá zlepšeních bezpečnostních parametrů. Na druhé straně EK nepožaduje novou studii o dopadu stavby na životní prostředí (EIA).
Premiér Robert Fico to okamžitě označil za úspěch. "Vyvíjeli jsme všechny potřebné iniciativy a já musím s určitou dávkou uspokojení říct, že po roce vydala komise souhlasné stanovisko," komentoval bruselské rozhodnutí.

Musí se zlepšit bezpečnost
Je ovšem třeba dodat, že stanovisko EK je pouze doporučující, takže i kdyby bylo záporné, Mochovce budou stát. Takto má však slovenská vláda krytá záda, zvlášť v okamžiku, kdy jadernou energii vnímá jako klíčovou.
Po odstavení dvou bloků v Jaslovských Bohunicích (druhý blok půjde do odstávky 1. ledna 2009) se totiž ze Slovenska jako vývozce stává dovozce elektřiny. Roberta Fica jistě těší i to, že do výstavby nepůjde ze státní kasy ani koruna. Všechny náklady na sebe bere většinový vlastník Slovenských elektráren, společnost ENEL.
Před investorem ale stojí řada problémů. Nedostavěné dva bloky mochovecké jaderné elektrárny osiřely krátce po rozpadu Československa, kdy došly peníze a celý areál zpustl. V reaktorové hale proto dodnes leží komponenty zabalené v bednách s nápisem "Vyrobeno v SSSR".
"Ochranné pláště reaktorů ruského typu nemají plnohodnotnou strukturu," píše ve zprávě EK, a proto doporučuje "přehodnotit dodatečné úpravy, aby plášť odolal potenciálním vlivům z vnějšího zdroje, například při úmyslné havárii malého letadla".
Dostavbu bloků v Mochovcích ale může ještě zkomplikovat Greenpeace. Elektrárna se totiž buduje na základě stavebního povolení z roku 1986, tedy z doby, kdy se podle zákona nemusela studie o dopadu stavby na životní prostředí vypracovávat. Proto aktivisté označili stavební povolení za neplatné a podali žalobu. Vždyť bez EIA dnes není možné postavit ani teplárnu na sídlišti.
Jestliže ENEL všechny překážky překoná, chce dodávat elektřinu do sítě v roce 2012. Za dostavbu obou bloků zaplatí 1,6 miliardy eur.

AUTOR: L'ubomír Smatana
Český rozhlas, Bratislava

Dostavba dvou bloků v Mochovcích
Stavební povolení bylo vydáno v roce 1986.
Nové jaderné bloky mají mít výkon 2x 440 MW.
Dodávat elektřinu by měly už v roce 2012.
Za dostavbu zaplatí ENEL 1,6 miliardy eur.
Dostavbu bloků v Mochovcích ale může ještě zkomplikovat Greenpeace.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů