Sobota, 20. dubna 2024

Zbohatl na ropě, dnes sází na větrnou energii

Zbohatl na ropě, dnes sází na větrnou energii
AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Na obrazovce hoří ropný vrt a komentář k tomu upozorňuje, že závislost USA na zahraniční ropě vzrostla od roku 1970 do dnešních dnů z 24 na 70 procent americké spotřeby. Sedm set miliard dolarů ročně dávají Američané za ropu cizím zemím.

"Už není o čem mluvit, musíme jednat, potřebujeme plán," pokračuje komentář a zlověstný obzor, zahalený v černém ropném dýmu, v záběru vystřídají sněhově bílé listy větrné turbíny, které se točí proti modré obloze.

Nečekané překvapení

Zřejmě nový propagační spot ekologické kampaně Al Gorea, napadne pozorovatele automaticky. Překvapení však přijde, když se na obrazovce objeví T. Boone Pickens.

"Celý život jsem byl naftař, ale z tohoto naléhavého nebezpečí nás vrtání nedostane," říká osmdesátiletý miliardář z Texasu. Své jmění vydělal na ropě. Teď ovšem tvrdí, že budoucnost patří alternativním zdrojům, především větrné energii.

A aby jedné osobní proměny nebylo málo, naléhá Pickens, že nesmí jít o stranické téma. Ještě před čtyřmi roky ovšem patřil k zakladatelům a hlavním aktivistům občanského sdružení Swift Boat Veterans for Truth, které zdiskreditovalo vietnamskou válečnou službu demokratického prezidentského kandidáta Johna Kerryho, což byl pak jeden z důvodů, proč Kerry prohrál volby.

"To už není pro mě. Tohle je teď mé poslání," říká Pickens o politice a své současné informační kampani (www.pickensplan.com ), do které vloží takřka padesát milionů dolarů a v které přesvědčuje, že do deseti let mohou Spojené státy snížit dovoz ropy o třetinu.

"Jak to uděláme? Začneme s větrnou energií. Je ze 100 procent domácí, ze 100 procent obnovitelná a ze 100 procent čistá. Věděli jste, že pruh naší země mezi západním Texasem až k hranici s Kanadou se nazývá Saúdskou Arábií větru?," uvádí Pickens svůj plán, k němuž jej inspirovala letos v březnu studie amerického ministerstva energetiky. Podle něj může větrná energie do roku 2030 pokrýt pětinu americké spotřeby. Podle Pickense to lze stihnout za polovinu času.

I když nechce být spojován ani s jednou z politických stran, jedním ze zásadních sporů mezi demokraty je ovšem právě energetická politika země. Republikáni chtějí otevřít těžbu ropy v amerických pobřežních vodách, demokraté tuto snahu blokují.

"Pickens je vážený americký podnikatel. A když on mluví o obnovitelných zdrojích, tak bychom si toho měli všimnout," přivítal Pickense demokrat Harry Reid na slyšení v Senátu. V krátké době Pickens prezentovat svůj plán v několika výborech Kongresu, zaujal média a pochválil jej například i republikánský senátor James Inhoffe, který je jinak znám svojí krajní nedůvěrou k alternativním energiím.

Nereálný plán?

Podle skeptiků je Pickensův plán nereálný. Větrná energie v těchto propočtech nemůže nahradit tak velký podíl klasických zdrojů a pro rozvoj automobilů na plyn v USA zcela schází obslužná infrastruktura, tedy především čerpací stanice. Například deník Wall Street Journal rozcupoval Pickensův záměr na kusy.

Pickens ovšem mezitím pořádá ve svém soukromém letounu novinářské výpravy do severozápadního Texasu, k městu Sweetwater, na největší pole větrných turbín v Americe. Na tomto jednom místě vyrábí Texas více energie z větru než Kalifornie. V součtu s ostatními okresy v Texasu pracuje přes 3000 turbín s výkonem 6000 megawattů, tedy zhruba dvou až tří atomových elektráren.

"Je mi osmdesát, mám čtyři miliardy, peníze už nepotřebuju," odmítá Pickens námitky, že v alternativních zdrojích hlavně zavětřil dobrý byznys. V každém případě ovšem chce být u toho, letos u firmy General Electric za dvě miliardy dolarů objednal bezmála 700 větrných turbín, které vztyčí v severní části Texasu. Do roku 2011 by chtěl dodávat proud do sítě.

Přinejmenším stát Texas to myslí s větrnou energií stejně vážně jako Pickens. Minulý týden schválil investici do výstavby elektrických sítí, které povedou proud z větrných polí do velkých městských aglomerací Dallasu, Austinu a Houstonu. Podle úřadu, který registruje žádosti na elektrické sítě, je ze strany podnikatelů zájem vyrábět 54 000 megawattů z větru.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů