Pátek, 19. dubna 2024

Nový obnovitelný zdroj elektřiny - déšť

Nový obnovitelný zdroj elektřiny - déšť

Vědci z pracovišť francouzské Komise pro jadernou energetiku v Grenoblu objevili velmi neobvyklý obnovitelný zdroj elektřiny. Při zkoumání důsledků kondenzace par v chladicích věžích jaderných elektráren je napadlo „zapřáhnout“ kapky deště do výroby elektrické energie na napájení snímačů, které jsou jinak odkázány jen na energii ze solárních panelů.

Z tiskové zprávy České nukleární společnosti se dozvidáme o možném zdroji energie v podobě deště.

Fyzikové nyní zkoumají každý přírodní jev, zda může posloužit k výrobě elektrické energie bez znečištění ovzduší sloučeninami uhlíku. Jean-Jacques Chaillot a jeho kolegové z francouzské Komise pro jadernou energetiku (CEA) v Grenoblu objevili, že existuje způsob jak zapřáhnout do výroby elektrické energie i déšť. Je ale třeba najít takový materiál, který dopadající mechanickou energii kapek přemění na energii elektrickou.

Chaillotův tým nechal zkrápět kapkami vody piezoelektrický plast a měřil vzniklé elektrické napětí. Získané množství elektřiny je ve srovnání s výkonem solárních panelů velmi skromné, ale pro napájení některých přístrojů a jejich částí zcela postačí, zvláště v noci, kdy solární panely nepracují.

Nový zdroj elektřiny se bude využívat pro senzory, které měří kvalitu životního prostředí na vzdálených a těžko přístupných místech, mohou ale posloužit v obdobných úlohách u mnoha technických zařízení. Jednou z aplikací je detekce usazenin vodního kamene, které vznikají uvnitř chladicích věží jaderných elektráren. Senzory měřící vrstvu vodního kamene budou poháněny elektřinou vyrobenou z mechanické energie deště kondenzovaných vodních par vyskytujících se v těchto chladicích věžích.

Další aplikací může být například pohon senzorů registrujících přítomnost a množství kapiček deště dopadající na přední sklo kabiny automobilů, které pak vydají signál k automatickému zapnutí stěračů.

Zdroj: Česká nukleární společnost, redakčně upraveno a zkráceno - www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů