Pátek, 19. dubna 2024

Uznávám, že v ČEZ mám štěstí

Uznávám, že v ČEZ mám štěstí

MARTIN ROMAN

Nový Temelín bude ziskovou záležitostí jak pro naši firmu, tak pro stát, říká generální ředitel ČEZ.

Je jedním z nejvýše postavených manažerů v Česku. Už čtyři roky stojí v čele energetického gigantu ČEZ, nejziskovější firmy v zemi. Nebývalou pozornost nepřitahují pouze jeho dobyvačné plány v zahraničí, ale i pohádkové odměny.
"Štve mě, že to pořád každý řeší. Ukažte mi další energetickou firmu ve světě, která by za čtyři roky vzrostla o 700 procent," říká Martin Roman. "Navíc nejsem nejlépe placený manažer. A to ani když se započtou všechny odměny."
Poslední týdny byly pro ČEZ dost hektické. Založil společný podnik s maďarskou společností MOL, expandoval do Turecka a hlavně oznámil, že chce rozšířit Temelín.

Představte si, že před vámi sedí šéf firmy, která je velkým odběratelem elektřiny. Proč by měl podporovat vaše úsilí o dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín? Co z toho bude mít?
Důvodů, proč to chtít, je víc. Dostavbou se samozřejmě nezlevní elektřina řekněme o deset procent, ale zvýší se celková instalovaná báze na území, odkud elektřinu kupujeme. A samozřejmě čím je vyšší nabídka, tím jsou nižší ceny. To je logické. To platí všude.
V Albánii je nejvyšší cena elektřiny ne proto, že tam jsou lidé nejhloupější a nechají se odírat, či proto, že jsou nejbohatší, ale proto, že je tam nejméně zdrojů.

Čistě teoreticky můžeme mít v Česku třeba 30 Temelínů, ale pokud budou od nás dál elektřinu odčerpávat okolní země, pokud Němci odstaví své jaderné elektrárny a nezajistí si adekvátní náhradu, tak bude cena dál dramaticky stoupat. Není to tak?
Dostavba Temelína každopádně zvýší nabídku na relevantním trhu - to je trh od Beneluxu po Maďarsko, kde lze bez větších omezení s elektřinou obchodovat. Čím bude vyšší nabídka, tím menší bude tlak na růst cen. Samozřejmě že dostavba Temelína ten evropský trh nespasí, ale je to určitě dobrý signál a prospěje regionu jako celku.

A proč je dostavba dobrá pro spotřebitele?
Tím, že elektřina se v ČR bude z větší části vyrábět bezemisně, nejen bez emisí CO2, ale i bez emisí síry, dusíku. Pro občany to má výhodu i v tom, že Temelín bude ziskovou záležitostí jak pro ČEZ, tak pro stát jako největšího akcionáře firmy. Když se podíváte třeba na to, z čeho je možno financovat důchodovou reformu, tak vám nakonec každá úvaha skončí na dividendách ČEZ.

Přijít s "jaderkou" dřív? To by nás ukamenovali...
O vás se říká, že vám nechybí odvaha. Proč jste v případě Temelína požádali o posouzení vlivu na životní prostředí (proces EIA) až teď? Bál jste se negativní politické reakce?
Podat tu žádost není tak jednoduché. Je to několik stovek či tisíc stran nejrůznějších dokumentů... Jedna věc je, že chcete dostavět vy jako ČEZ. Druhá věc je, že chce dostavět stát, ale razítka mají v rukou ti, na jejichž území se elektrárna staví.

Byla náhoda, že jste o EIA požádali těsně po zveřejnění předběžné zprávy Pačesovy energetické komise?
Byl to bezpochyby jeden z popudů. Další byl například ten, že jsme asi 14 dnů předtím byli k zahájeni procesu EIA vyzvání obcemi z okolí Temelína.

Co jste jim za to slíbili?
Přirozeně jsme jim slíbili podporu.

Jakou? Finanční?
I finanční. Slíbili jsme jim, že v tom regionu budeme nejen vydělávat, ale že budeme podporovat jejich projekty - kulturní, sportovní, charitativní. To ale není nic nenormálního, tak to funguje všude ve světě.

Co když EIA nebude schválená? Máte plán "B"?
Pokud bude politická podpora v kraji, pak si nedovedu představit důvod pro zamítnutí.

Jak dlouho jste vlastně měli proces EIA připravený?
O dostavbě Temelína jsme začali interně uvažovat někdy před rokem a půl.

Není už pozdě? Vždyť se hovoří o tom, že problém s nedostatkem elektřiny začne mít Česko kolem roku 2015...
Ale vždyť třeba Jihočeský kraj se ještě donedávna tvářil, že tam elektrárnu vůbec nechce. Dodnes platí usnesení, kde to kraj odmítá. Úplně správně by bylo, kdybychom počkali, až se to usnesení změní.
Navíc obecně se veřejné mínění - nejen v Česku, ale i v zahraničí - otočilo až v posledních dvou letech. Přijít s "jaderkou" dřív, tak nás všichni ukamenují. Ta změna veřejného postoje v poslední době souvisí zejména s obrovskými cenami elektřiny i s celosvětovou debatou o globálním oteplování.

Mimochodem, kam byste sebe zařadil ve škále názorů na globální oteplování?
Jsem na straně racia. Myslím, že by se lidstvo mělo zamýšlet, jak snížit emise CO2. Ale my jsme se pustili do boje, všichni máme samopaly a děla, pálíme na všechny strany aniž bychom věděli, co je cíl. Vynakládáme moc peněz a vůbec nevíme, jestli smysluplně či ne.
Já vůbec nechápu, že EU rozhoduje o opatřeních, která mohou zničit evropský průmysl, a neudělá si elementární ekonomickou studii, jak se vynaložené náklady skutečně promítnou ve snížení CO2. Jsem tím zděšen. Když se my rozhodujeme, zda postavíme nějakou elektrárnu, tak to jsou tisíce stran tabulek, analýz, výpočtů. A tady se hovoří o penězích o dva řády vyšších a nikdo žádnou analýzu neudělal.

Budou další investice i dividendy
ČEZ má velké investiční plány jak doma, tak v zahraničí. Nepůjdou v následujících letech kvůli těmto investicím dividendy dolů?
Není důvod ty dividendy neudržet v rozmezí 50 až 60 procent. Investice zisk nesnižují, odepisují se postupně. Samozřejmě kdybychom se rozhodli, že postavíme najednou 10 Temelínů, tak bychom asi měli problém s cash flow. Pokud bude ten vývoj takový, jako v posledních letech, tak není důvod, abychom snižovali dividendy. Jsme schopni financovat jak další výstavbu, tak dividendy.

Takže budete pokračovat v zahraničních investicích? Nechcete se nyní více soustředit na tuzemský trh?
ČEZ zvládne postavit všechno, co se tady postavit dá, a bude mít i dostatek prostředků na zahraniční investice. Ale investice musí být smysluplné.
My jsme toho za poslední rok a půl moc nekoupili, až teď v Turecku, protože žádná smysluplná aktiva na trhu nebyla. Naším cílem není utratit peníze, abychom rostli, naším cílem je dobře zainvestovat peníze našich akcionářů, aby se jim vracely.

Kde v zahraničí vidíte další příležitosti? Je to všechno na Východě?
Zejména na Východě. Na Západě toho pro nás k mání moc není. Situaci určitě monitorujeme, a kdyby se naskytla vhodná příležitost, tak do ní půjdeme.

Třeba do Rakouska?
Tam bychom investovali velmi rádi, ale Rakousko je nesmírně ochranářské. Existuje tu zákon, že v některých energetických společnostech musí mít stát alespoň 51 procent.

Určitě si vyhodnocujete návratnost vašich investic. Litujete zpětně některých?
Myslím, že ne. Kdybychom mohli vrátit všechno zpět, tak bychom nakonec každou z nich - i přes veškeré problémy, které tam jsou - udělali znovu. Na Balkáně jsme samozřejmě problémy čekali, ale kupovali jsme vždy za dobré ceny, takže z dlouhodobé perspektivy jsou ty investice správným rozhodnutím.

A je smysluplnou investicí třeba to, když koupíte uhelnou elektrárnu v bulharské Varně a pak do ní dovážíte antracit přes půlku planety, konkrétně z Vietnamu?
Důležité je, že Varna je přístav a elektrárna je v tomto přístavu. Cena uhlí v přístavu je totiž stejná na celém světě, nezáleží odkud uhlí je. Pokud se to musí přeložit a někam odvézt, tak už samozřejmě náklady rostou.

Duhová koalice ČEZ
Jako manažer polostátní firmy si asi musíte zachovávat "neutrální" postoje k politicky ožehavým tématům, abyste si to nerozházel ani u Paroubka, ani u Topolánka. Dokonce ani u komunistů, protože třeba jejich europoslanec Ransdorf za vaše zájmy lobbuje v Bruselu. Není to trochu schizofrenní pozice?
Dá se to dlouhodobě přežít jedině tak, že děláte pouze rozhodnutí, která jsou v zájmu firmy a žádná jiná. Rozhodnutí, které by bylo pouze v zájmu jedné strany, by vás dříve či později semlelo.
Myslím ale, že všechny strany chápou důležitost firmy ČEZ pro českou ekonomiku, a nemám pocit, že by někdo usiloval o prosazení partikulárních zájmů. Naopak cítíme téměř ze všech stran podporu, aby ČEZ byl úspěšný, aby expandoval do zahraničí.

Sídlíte v Duhové ulici a v oblasti energetiky se to neformální politické seskupení - ODS, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM - jeví jako jakási duhová koalice ČEZ.
Ale to není koalice ČEZ, to je racionální koalice v energetice. Tak je to všude na světě. Energetika je natolik důležitým fenoménem, že je nadstranická. To je racionální postoj. Když voliči nebudou mít čím svítit, tak vás z parlamentu se všemi ideologiemi vyženou.

Na přelomu května a června jste byl na Sardinii ve stejné době jako premiér Topolánek a ministr dopravy Řebíček, kteří tam letěli v letadle z finanční skupiny J&T a s lidmi z J&T tam byli i na golfu. Jak jste se tam dostal vy?
Byl jsem tam soukromě, s premiérem jsem neletěl ani jsem s ním nebydlel.

A kde jste tam bydlel?
V nějakém hotelu, který jsem si sám zaplatil, jeho jméno si nepamatuji. Byl jsem si tam vybrat místo pro rodinnou dovolenou, kterou jsem však po obhlédnutí terénu nakonec zrušil. Nevyhodnotil jsem to jako ideální místo.

Se skupinou J&T, která je v české energetice velice aktivní, vaše cesta náhodou nějak nesouvisela?
Ne, vůbec.

S premiérem jste se tam potkali?
No jasně, já ho znal dávno předtím, než on se stal premiérem a já šéfem ČEZ.

Jste jedním z nejvýš postavených manažerů v Česku. Ve světě se manažeři běžně vyjadřují k ožehavým společenským tématům. Dáme vám pár témat a vy řekněte, jaký na ně máte názor. Jak se díváte na plánovanou výstavbu amerického protiraketového radaru v Brdech?
Mám na radar velice silný názor, ale to je politické téma a k politice jsem se nikdy nevyjadřoval a vyjadřovat se nechci. Mým akcionářem je český stát, a ten je reprezentován všemi. Kdybych se vyjadřoval k politickým tématům, tak tím vždycky někoho naštvu. Proč bych to dělal? Nejsem politik, do politiky nejdu a jít nehodlám.

Co euro? Má Česko společnou evropskou měnu přijmout? A kdy?
Tak to říct mohu. Ano, jsem pro rychlé přijetí eura.

Kdo by měl zvítězit v amerických prezidentských volbách? Republikán John McCain či demokrat Barack Obama?
Fandil jsem Hillary Clintonové. Podle mého je žen v politice málo.

Já nejsem nejlépe placený manažer v Česku
V ČEZ máte kontrakt ještě na další čtyři roky. Co chcete dělat potom? Chcete být pořád jen manažerem?
Těžko říct. Čtyři roky jsou v životě manažera velmi dlouhá doba. Z hlediska psychických stresů to vyčerpává asi daleko více než řada jiných profesí. Že bych měl nějaký plán, co budu dělat třeba za 13 let, to vážně nemám. Jsem natolik pohlcený současnou prací, je tu tolik příležitostí, jak tu firmu posunout dál, že o tom vůbec neuvažuji.

Což třeba rozjet nějaký svůj vlastní byznys? Nemusel byste poslouchat akcionáře, nemusel byste vážit každé slovo, které veřejně vyřknete.
Nevím. Určitě si nemyslím, že bych po skončení této práce šel dělat třeba do Unipetrolu. To neříkám kvůli Unipetrolu, ale obecně kvůli tomu, že ČEZ je v téhle zemi skutečně nejvyšší manažerskou výzvou v průmyslu.

Máte nějaké vysněné povolání?
Chtěl bych být novinářem. Myslím si, že mají hroznou moc na to, jak malou zodpovědnost mají. Ale samozřejmě to neplatí absolutně.

Neláká vás třeba manažerská pozice v nějaké problematické firmě? Kde byste mohl dokázat, že jste skutečně nejlepší český manažer a že jste také právem nejlépe placený?
A máte pocit, že už jsem to nedokázal? Mimochodem, já nejsem nejlépe placený manažer, ani když se započtou všechny odměny. Vím, že se to o mně píše, ale není to pravda. Ne všichni totiž musí - jako já - svůj plat zveřejňovat.

A kdo bere více než vy?
To vám neřeknu.

Neodpověděl jste, zda by pro vás nebylo výzvou řídit problematickou firmu...
Máte pocit, že třeba Janka Radotín v roce 1993, nebo třeba Škodovka v roce 2000 nebyly problematické firmy? Mám pocit, že kapitolu problematické firmy už jsem si splnil a republice jsem dvě firmy zachránil. Uznávám, že v ČEZ mám teď štěstí, ale předtím jsem měl v řadě věcí smůlu.
V Jance, když přišly v roce 1997 úsporné balíčky, které omezily investiční výstavbu, či když po dvouletém budování ruského trhu přišla v roce 1998 krize. Zažil jsem si ve Škodovce 11. září 2001, kdy se úplně zhroutil trh na klikové hřídele, které šly na zámořské parníky. Také jsem si zažil pád amerického Enronu, když se úplně přestaly stavět nové elektrárny. Lidi ve Škodovce by vám jistě sami řekli, jaké problémy jsme museli řešit.

Když už o nich mluvíte, vy jste s nimi důvěrné vztahy nijak nezpřetrhal. Důkazem může být, že s třemi nejvyššími šéfy Škodovky, pány Zapletalem, Krskem a Koreckým si stavíte v Praze vedle sebe nové vily.
K tomu jsme se ale rozhodli ještě v době, kdy jsme pracovali společně. Samozřejmě když stavíme vedle sebe, tak jsme spolu v kontaktu.

Energetická divize Škoda Power má s ČEZ velmi zajímavé kontrakty.
Vím, kam tím míříte. Ano Škodovka je tradičním dodavatelem ČEZ, a vždycky byla - už před mým příchodem. To se mnou vůbec nesouvisí. Odkud chcete kupovat parní turbíny?
Škodovka vždycky musela jít do tendru, ale protože je to domácí firma, má nižší náklady, tak byla vždycky schopna nabídnout nejlepší cenu, přičemž ta kvalita je prověřena vývozem na západní trhy. Rozhodně to nedostali proto, že pan Roman je budoucím sousedem pana Zapletala (generální ředitel a předseda představenstva Škody Holding- pozn. red.).

Řada lidí je přesvědčena, že jste ve skutečnosti - přes skupinu Appian - spoluvlastníkem Škodovky. Můžete jednou provždy kategoricky vyloučit, že v ní ani nepřímo žádný podíl nemáte?
Ano, mohu, ale nevím, jak to mám dokázat. Když něco vlastníte, tak to můžete dokázat, když nevlastníte, tak se to dokazuje špatně.

Štve mě, jak každý řeší moje odměny
Vaším manažerským vzorem je Jack Welch, někdejší šéf General Electric. Co z jeho manažerských zásad jste si odnesl?
Třeba to, jak je důležité pravidelné hodnocení lidí a poskytování zpětné vazby. Nebo třeba, že s lidmi, kteří jsou sice výkonní a zdají se být nepostradatelní, přičemž ale nesdílejí hodnoty firemní kultury, je třeba se rozloučit.

Co třeba zlaté pravidlo 20/70/10? Dvacet procent lidí si je třeba "hýčkat", 70 procent standardně odměňovat a 10 procent každým rokem vyhodit.
To neuplatňoval ani Welch. Jednou jsem ve Škodovce zkusil propustit deset procent lidí a měl jsem z toho malou stávkovou pohotovost. To skutečně nejde.
Potom jsem říkal v GE: Jak vy to děláte? To je neuvěřitelné?! Oni se mi smáli, že to se u nich vůbec nedělá, že o tom Welch jen mluví. I přesto Jacka Welche považuji za největšího manažera druhé poloviny dvacátého století, to on nejvíc posunul management dopředu.

Welch se nedávno vyjádřil i k vlně kritiky ohledně vysokých odměn manažerů v USA a v Evropě. Řekl, že je to na jedné straně věcí chamtivosti a na straně druhé nedostatečné komunikace. Akcionáři prý nedostatečně osvětlují, proč si ten daný manažer tak vysokou odměnu zaslouží. Nevyčítáte třeba Mirku Topolánkovi, že se vás v tomto směru před veřejností nezastal?
To určitě ne. V Česku je manažerským odměnám - a mým určitě - věnována podstatně větší pozornost než třeba v Německu, v Británii a ve Francii.
Nikdo se nedostal se svými opcemi tolikrát na první stránky novin jako já. Moje odměna je přitom prozaická. Přišel jsem do ČEZ a dostal přesnou kopii kontraktu pana Míla, mého předchůdce, na korunu stejnou, se stejným počtem opcí. Ta neobvyklost nebyla v nastavení těch odměn, ale v tom, že žádná jiná utilita na světě nevzrostla za čtyři roky o 700 procent.
Když vezmu to čtyřleté období, co jsem v ČEZ, tak třeba v Německu za stejnou dobu vzrostly ceny elektřiny i akcie energetik zhruba o 80 procent. U nás vzrostla cena o 60 a akcie o 700 procent. Kdo má IQ nad 100, tak pochopí, že to přece nemůže být jen důsledek zdražování elektřiny.

Vaše bonusy jsou ovšem trnem v oku mnohých lidí. Přišel za vámi někdy nějaký český manažer a řekl vám, že je to nemorální?
Nikdy. Přímo do očí ne.

Ale za vašimi zády se o tom hovoří...
To já vím.

Štve vás, že vaše odměny pořád každý řeší?
Štve mě to.

Kam své vydělané peníze investujete? Kdo se vám stará o vaše portfolio?
Ono je to tak, že jsem většinu akcií ještě neprodal a mám poměrně drahého koníčka, což je sponzoring pražského gymnázia PORG. Tam šlo nejvíc mých peněz.
No a, jak už jste připomněli, stavím si nový dům, což je také velká investice.

Co se týče filantropie, nezajímá vás i nějaká jiná oblast, kde byste nemohl být nařčen, že to děláte jen jako úlitbu politikům? Ředitelem gymnázia PORG, kterému jste slíbil 100 milionů korun, je Václav Klaus mladší, syn prezidenta.
Kdybych zaměstnal rodinné příslušníky ministra průmyslu Římana či ministra financí Kalouska, tak by ta konstrukce měla nějakou logiku, ti chod ČEZ ovlivňují, ale u pana prezidenta to neplatí.
Nenašel jsem si školu, kde je pan Klaus junior, ale školu, která je podle všech kritérií nejlepší střední privátní školou u nás.
Dělám ale i další projekty. Léta jsem partnerem klubu postižených dětí v Havířově, odkud pocházím, podílel jsem se i na řadě jednorázových charitativních akcí.
PORG je ale tak velký projekt, že se obávám, že mi spolkne většinu peněz, které na filantropii mohu dát. A chci to dělat pořádně. Pokud se ten projekt dobře rozběhne, tak by bylo logické přijít s nějakým podobným konceptem v nějakém jiném městě. To nevylučuji.

Třeba v rodném Havířově?
Nevím, jestli by Havířov takovou školu utáhl, ale řekněme na Ostravsku. Havířov je vlastně předměstím Ostravy. Takové úvahy mám.

AUTOR: Eva Hanáková
AUTOR: Jiří Pšenička

Martin Roman (38)
Narodil se v Havířově, kde také absolvoval gymnázium. V Praze vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.
Pobýval na ročním stipendijním pobytu na ekonomické fakultě univerzity v St. Gallen ve Švýcarsku a další rok v Německu na Karl-Ruprechtsuniversität Heidelberg.
Svou profesní kariéru zahájil ještě jako student práv v roce 1992, kdy nastoupil do pozice ředitele prodeje českého zastoupení firmy Wolf Bergstrasse (výrobce bramborových lupínků).
V letech 1994-1999 působil jako ředitel Janky Radotín (výroba vzduchotechniky), od roku 1998 byl tamtéž i předsedou představenstva.
V letech 1999 až 2004 byl předsedou představenstva a generálním ředitelem strojírenské Škody, a. s., později nově založené Škody Holding.
V energetické firmě ČEZ je od roku 2004 (23. 2. se stal předsedou představenstva, 1. 4. i generálním ředitelem). V rámci motivačního programu má nárok na stamilionové odměny. ČEZ loni vykázal zisk 42,8 miliardy korun.
Je ženatý, má dvě dcery.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů