Sobota, 20. dubna 2024

Spolek vyzval Bursíka: Miliardy z emisí dejte na elektroměry

Spolek vyzval Bursíka: Miliardy z emisí dejte na elektroměry

Spolek proti nemravným cenám elektřiny, který bojuje za nižší ceny proudu, požádal ministra životního prostředí Martina Bursíka, aby uvolnil 12 miliard korun na kompletní výměnu současných elektroměrů domácností za nové. Ty mají umožnit lepší kontrolu spotřeby a plateb za proud.

Miliardy má podle Petra Cibulky, jednoho z představitelů spolku a zároveň exporadce poslance Vlastimila Tlustého, ministerstvo vzít z prodeje přebytečných povolenek státu na emise CO2. Spolek tvrdí, že 12 miliard korun je jen zlomek těchto příjmů, ministerstvo však říká, že reálně očekává zisk mezi 10 až 15 miliardami korun.

"Naším záměrem je použít tyto peníze na dotace zateplení domů a výměnu kotlů na uhlí na alternativní zdroje. Nevidíme důvod, abychom to měnili," říká Bursíkův mluvčí Jakub Kašpar.

Požadavkem spolku se úřad podle něj ještě nezabýval. O výměně starých elektroměrů za tzv. inteligentní, kdy lze odečítat spotřebu dálkově a v reálném čase, se uvažuje i v rámci EU. Lhůta pro výměnu má být do 10 let, problém však je, jak projekty financovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů