Pátek, 19. dubna 2024

Jádro přichází, Bursíku, promluv

Jádro přichází, Bursíku, promluv

Jsou v zásadě dvě varianty. Zaprvé, současná vláda padne a ta nová, sociálnědemokratická či pravicová s podporou části levice, okamžitě zahájí výstavbu nových jaderných bloků v Temelíně. Zadruhé, současná Topolánkova vláda vydrží - a příprava nových bloků poběží rovněž. Skrytě, jak k tomu dochází v současné době.

V programovém prohlášení vlády se sice píše, že ,,vláda nebude plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků", ale opak je pravdou. Někdy se tomu říká salámová taktika a část současné vlády ji provádí přímo mistrně.

Oficiální nic

Postupně, jedna za druhou, vyplouvají ven informace o přípravách stavby nové jaderné elektrárny. Žádost o posouzení vlivu na životní prostředí je hotova, subdodavatelé již domlouvají zakázky s možným hlavním dodavatelem stavby. Všechno směřuje k tomu, aby mohl předseda vlády ve vhodný čas vystoupit a stavbu slavnostně zahájit. Veřejnost již bude podvědomě se stavbou souhlasit, když už pro nic jiného, tak alespoň kvůli tomu, že zase jednou naštveme Rakušany.

Současné oficiální stanovisko státu však stále zní, že kabinet nic nepřipravuje. To všechno samostatná společnost ČEZ. Vedení českého energetického kolosu argumentuje floskulí, že musí pracovat s péčí řádného hospodáře. A připravit se tedy na všechny možnosti.

Není to pravda. ČEZ byl a stále ještě je státní firmou, jejíž část akcií smí držet minoritní akcionáři. Vzhledem k podílu, který mají, však nemohou prosadit jediné rozhodnutí. A to ani v případě, že by se všichni proti státu spojili.

Stát vždy určoval strategické kroky firmy, na kterých měl zájem. Co se stalo, když stát nechtěl, aby ČEZ koupil Severočeské doly? Ministr okamžitě nechal odvolat tehdejšího ředitele Jaroslava Míla. Co se stalo, když stát potřeboval prodat část akcií firmy? Čirou náhodou firma začala na veřejném trhu akcie vykupovat. Co se stalo, když maďarská vláda potřebovala ubránit společnost MOL před převzetím od OVM? Opět shodou okolností ČEZ převzal do úschovy část jejích akcií. Pokračovat by se dalo do nekonečna.

Problém s mantrou

Obětí této situace je ministr životního prostředí Martin Bursík. Pro zelené je zákaz jaderné energetiky mocnou mantrou, být součástí vládní koalice, je však také velmi příjemné. Bursík se nyní dostává do situace, kdy se musí rozhodnout, co dál. Část kabinetu reprezentovaná především premiérem a ministrem průmyslu a obchodu připravuje výstavbu další jaderné elektrárny. Bursík buď přípravu stavby nevidí, což by samo o sobě bylo velmi tristní, nebo by měl z vlády vystoupit. Třetí, i když nereálnou variantou je změna postoje zelených k jaderné energetice. Především by však šéf zelených měl veřejně vystoupit, svůj postoj k této situaci jasně oznámit a nedělat z voličů své strany hlupáky.

zdroj: e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů