Čtvrtek, 18. dubna 2024

Japonské firmy se spojí při práci na bateriích pro ekologické automobily

Japonské firmy se spojí při práci na bateriích pro ekologické automobily
Toyota, Nissan, Matsushita Electric Industrial (Panasonic a Technics) a další japonské společnosti podle informace japonského listu Nikkei vytvořily skupinu, která chce společně vyvinout standard lithium-iontových baterií pro novou generaci ekologických vozů. Skupina, kterou tvoří devět automobilek a výrobců motocyklů, šest výrobců baterií, energetická společnost Electric Power a také zástupci ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu, se chce pokusit prosadit novou specifikaci u Mezinárodní organizace pro standardizaci. Jejím cílem je vytvořit návrh standardu pro baterie, který by zahrnoval metody testování a nabíjení či nároky na bezpečnost a umožnil přispět ke snížení nákladů firem na rozvoj.

Automobilky Toyota, Nissan a Mitsubishi Motors již provozují společné podniky na rozvoj a výrobu lithium-iontových baterií pro využití v automobilech s firmami Matsushita Electric, NEC a GS Yuasa. Velké automobilky, včetně americké General Motors, usilují o vývoj nových baterií pro úsporné, elektrické vozy, o které je nyní mezi spotřebiteli kvůli vysokým cenám ropy velký zájem. Například právě zmíněná automobilka GM nyní masivně propaguje svůj budoucí elektrický vůz Chevrolet Volt a spojila se s elektrárenskou společností, která by měla firmě pomoci při vytvoření potřebné sítě dobíjecích míst pro auta.

Velkou výzvou pro výrobce automobilů je v oboru elektropohonu zejména zmenšení rozměrů a snížení hmotnosti baterií. Současné hybridní vozy používají většinou těžší a větší nikl-hydridové baterie, ale zájem se upíná hlavně k lithium-iontovým článkům, které jsou menší a výkonnější než nikl-hydridové. Ty se nyní používají především v noteboocích, mobilech a dalších elektronických zařízeních, automobilky nyní intenzívně pracují na jejich přizpůsobení pro vozidla.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů