Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rozloučení s projektem Síť center pasivního domu v Koberovech

V pátek 22. srpna 2008 byl na semináři s exkurzí v Koberovech slavnostně uzavřen a vyhodnocen projekt Síť center pasivního domu, který končí poslední den v srpnu tohoto roku.

Rozloučení s projektem Síť center pasivního domu v Koberovech

Galerie

Účastníky přivítal ředitel firmy Atrea Petr Morávek Přednáška ředitele CPD Jana Bárty Vhled architekta Josefa Smoly Výsledky projektu představila Kateřina Tydlačková Profil účastníka projektu Sítě Účastnice projektu a majitelka pasivního domu Diskutovalo se v interiéru... ...diskutovalo se v exteriéru... ... i plenéru... Odchod na exkurzi do pasivního domu Interiér pasivního rodinného domu Vysvětlení architekta i technika Průzkum měřícího zařízení Nahlédnutí do útrob domu Školící středisko v Koberovech Soubor pasivních rodinných domů Spokojení malí i velcí účastníci semináře Tým Centra pasivního domu, který se staral o blaho účastníků Příště opět na viděnou v Koberovech

Odborní lektoři projektu za poslední dva roky prokřižovali většinu krajů České republiky, aby přinesli lidem stále žádanější informace o pasivních domech. Není však učení bez prožitku, a tak jsme naplánovali jeden z posledních seminářů právě do prostor pasivního domu. Společně s účastníky jsme v pátek 22. srpna 2008 doputovali až do malé vísky Koberovy na Turnovsku, která se pyšní unikátním souborem 12 pasivních rodinných domů.

V místním školícím středisku, postaveném jak jinak než v pasivním standardu, proběhl závěrečný seminář věnovaný aktuální situaci podpory úspor energií a výstavby pasivních domů v ČR. Ředitel firmy Atrea Petr Morávek se zamyslel nad tím, proč stavět pasivní domy a představil historii vzniku koberovského souboru pasivních domů. Příklady pasivních domů v Čechách i zahraničí zprostředkoval architekt Josef Smola.

Potenciál úspor v ČR a možné cesty finanční podpory ukázal ředitel Centra pasivního domu Jan Bárta, který se ve své přednášce zmínil o přístupu k snižování spotřeby energie v Evropě: „V řadě evropských zemí či měst se veřejná správa zavazuje při rekonstrukcích a stavbách svých budov dodržet požadavky platné pro pasivní domy. Tímto přístupem, spojeným s finanční podporou, motivují ke stavbě pasivních domů i ostatní investory. Díky tomu se podíl pasivních domů razantně zvyšuje. V Česku zatím veřejná správa příkladem nejde, přesto zaznamenáváme stále větší množství soukromých investorů, které pasivní domy zaujaly. Na začátku projektu na semináře chodilo dvacet až třicet lidí. O dva roky později to bylo pětkrát tolik."

Ke státní podpoře pasivních domů Bárta dodal: „Pomoc státu v oblasti osvěty o úsporách energií je velmi důležitá. Dle našeho průzkumu se většina lidí domnívá, že podpora výstavby pasivních domů všeobecně by měla být ze strany státu větší, např. jako v Rakousku nebo Německu. Drtivá většina dotázaných by uvítala dotace na realizaci pasivních domů."

Výsledky a vyhodnocení projektu Síť center pasivního domu představila manažerka projektu Kateřina Tydlačková: „Potěšilo nás, že spokojenost s kvalitou služeb byla veliká (80 % účastníků). Podle průzkumu víme, do jaké míry jsme ovlivnili účastníky seminářů a poradenství. Přes 22 % lidí se díky projektu rozhodlo pro stavbu pasivního domu, přes 11 % změnilo návrh domu na pasivní nebo změnilo již navrhnutý pasivní dům a 10 % lidí se podařilo najít dodavatele pasivního domu nebo jeho komponent."

Dále Tydlačková doplňuje: „Semináře samozřejmě navštěvují lidé, kteří mají v úmyslu v nejbližší době řešit své bydlení. Více než polovina respondentů průzkumu (52 %), tj. téměř 400 osob, chce začít do dvou let od návštěvy semináře nebo poradenství stavět dům. Z nich již 1% lidí pasivní dům postavilo, 10 % je ve fázi realizace a 30 % ve fázi návrhu pasivního domu. V následujících letech se tedy můžeme těšit na řádný přírůstek energeticky úsporných domů, což bylo vlastně naším hlavním cílem."

Důkazem reálného výstupu projektu byla také účast úspěšné realizátorky pasivního domu Barbory Hrdinové. Díky účasti na poradenském fóru v Toulcově dvoře, které pořádalo Centrum pasivního domu, se rozhodla přehodnotit původní záměr stavět dřevostavbu a změnila jej s partnerem na projekt pasivního domu. Stavba již půl roku stojí a hostí spokojené obyvatele. Paní Hrdinová k tomu dodává: „Nejtěžší bylo vybrat otopný systém, v tom nám bylo poradenské Centrum pasivních domů a následně Ekowat velmi užitečné až k nezaplacení. Dát dohromady systém,který by vám dům nepřetápěl a zároveň kopíroval váš životní styl a rytmus bez nehorázných investic s dlouhou životností, to je úkol pro mnoho chytrých hlav."

Nejvíce se účastníci semináře těšili na prohlídku pasivního domu. Po dvou koberovských rodinných domech je provedl odborný poradce firmy Atrea Zdeněk Zikán, který sám v jednom z pasivních domů bydlí, a tak se rád podělil s osobními zkušenostmi.

Slavnostního ukončení se zúčastnila řada hostů z Ministerstva životního prostředí, ze Státního fondu životního prostředí, z České komory autorizovaných inženýrů a techniků nebo z Krajského úřadu Libereckého kraje.

Projekt, který končí v srpnu 2008 s celkovými náklady 6,5 mil. Kč, je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem ČR v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Garantem grantového schématu je Ministerstvo životního prostředí ČR.

Díky projektu Síť center pasivního domu bylo za 2 roky možné:

  • Vytvořit partnerství mezi 13 organizacemi - institucemi veřejné správy, neziskovými organizacemi a firmami
  • Založit 9 poradenských center v 8 krajích ČR
  • Uspořádat 52 vzdělávacích akcí
  • Proškolit 3 750 účastníků seminářů a poradenství
  • Oslovit 130 tisíc lidí prostřednictvím webových stránek www.pasivnidomy.cz

 

Zdroj: Centrum pasivního domu - http://www.pasivnidomy.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů