Středa, 24. dubna 2024

České aerolinie hledají s letištěm úspory

České aerolinie hledají s letištěm úspory
Že nás to nenapadlo dříve, říkali si asi zástupci Českých aerolinií, ruzyňského letiště a Řízení letového provozu. Krátce před privatizací našli další způsob, jak si vzájemně pomoci k vyšší efektivitě a úsporám. Memorandum o spolupráci v pátek podepsali prezident ČSA Radomír Lašák, generální ředitelé správy Letiště Praha a Řízení letového provozu ČR Miroslav Dvořák a Jan Klas.

Cestou má být prohloubení výměny informací a užší spolupráce mezi jednotlivými subjekty civilního letectví. Dosud přitom nikdo dostatečně nevěděl, co dělá ten druhý. Nově proto zasedli k jednacímu stolu a po vzoru mnichovského či curyšského letiště společně hledali cestu k úsporám.

"Pro letecké dopravce je úzká spolupráce s řízením letového provozu a letišti klíčová," řekl Lašák. Silnější je to o to více v současné době, kdy není situace v letecké dopravě zrovna růžová. Prostá komunikace totiž může všem ušetřit nemalé peníze.

Příkladem může být organizace příletů a odletů. Spolupráce by měla zamezit, aby letadla čekala na start příliš dlouho. Každá minuta čekání na volnou dráhu přitom při zapnutých motorech stojí u běžného letadla zhruba 250 korun. Takových minut lze ale ušetřit velké množství. Bonusem pro zúčastněné není jen finanční úspora, ale i nižší emise skleníkových plynů. Podobná situace je i na straně příletů. Dříve se pilot často až nad letištěm dozvěděl, že dráha není volná, a musel tedy vyčkávat ve vzduchu. Nyní by spolupráce všech tří subjektů měla umožnit, aby letadlo k letišti mířilo pomaleji.

ČSA doufají, že jen tyto drobné změny by společnosti mohly ušetřit až jedno procento paliva. "I malá procenta úspory představují ve výsledku značné finanční hodnoty," uvedl viceprezident ČSA pro letový provoz Jan Janík.

Nemá však jít o to, aby letiště přinášelo úspory pouze Českým aeroliniím. Memorandum je otevřeno všem dopravcům, kteří do Prahy létají. Efektivita ale nebude zadarmo, systém databází si vyžádá investice za přibližně dvacet milionů korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů