Pátek, 29. března 2024

Program Efekt pokračuje

Čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU znamenalo částečné utlumení, ale nikoli zrušení státních programů.
Program Efekt pokračuje
Nadále existuje program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů.

Letošní rok přinesl určitou změnu. Dříve byla do programu zapojena všechna ministerstva, která každým rokem zpracovávala své dílčí části, přičemž program kompletovala a vládě společně předkládala ministerstva průmyslu a obchodu a životního prostředí. Protože některé resorty uplatňovaly energetická opatření pouze ve svých účelových organizacích, přijala vláda návrh ministerstva průmyslu a obchodu, aby program zpracovávaly pouze ty resorty, které poskytují úvěrovou a dotační pomoc i mimo svou strukturu. Nyní jsou do programu zapojeny kromě MPO, ministerstva životního prostředí, dopravy, pro místní rozvoj a zemědělství. Balíček dílčích programů předkládají vládě nadále společně ministerstva průmyslu a obchodu a životního prostředí. Prvně jmenovaný resort svou část programu představuje od roku 2007 jako program Efekt.

PENĚZ JE MÉNĚ

Program Efekt letos podpoří jednotlivé projekty částkou 70 milionů korun. Je to zhruba čtyřikrát méně než v minulých letech - důvodem je zmíněná možnost čerpat finanční prostředky z EU.

"Zdálo by se logické potlačit státní programy a vše vrhnout na strukturální fondy. My si to ale nemyslíme. Tento státní program chápeme jako doplňkový, umožňující podporovat projekty, které nelze financovat z evropských fondů. Jsou to zejména projekty malé nebo pilotní, projekty na území hl. města Prahy, energetické plánování, poradenství nebo i energetická certifikace budov," řekl Ing. Jiří Doležel z odboru elektroenergetiky MPO.

Letošní peníze už jsou rozděleny. Zájem jako obvykle značně převyšoval možnosti, letos asi dvojnásobně. Uspokojení všech žádostí by si vyžádalo 130 milionů korun, podpořit lze asi polovinu. Nejvíc - 260 žádostí - bylo o dotaci na zpracování průkazu energetické náročnosti budov. Žádat o ni mohly školy a sociální a zdravotnická zařízení. Kvůli značnému převisu poptávky bude uspokojených zájemců jen 105.

Zájem byl rovněž o dotace na pořádání výstav, kurzů a seminářů a na vydávání propagačních publikací a odborných příruček. V tomto případě byla redukce ještě větší. "Komise doporučila projekty, které měly nejvyšší přidanou hodnotu," řekl Ing. Doležel.

OSVĚTLENÍ A MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY

Výhradně obcí se týkají dotace na komplexní opatření ke snížení energetické náročnosti osvětlovací soustavy. Letos přišlo na MPO 12 žádostí, doporučeno jich bylo 9. Mohlo by se to zdát málo, ale vzhledem k tomu, že program běží dlouho, je pravděpodobné, že mnoho obcí požádalo a bylo uspokojeno už v minulých letech. Druhým důvodem ale mohou být zpřísněné podmínky: Podpora je určena pro osvětlovací tělesa a řídící systémy, tj. nikoli na konstrukční prvky a kabeláž, a realizací investice musí být dosažena minimálně dvacetiprocentní úspora energie. "Znamená to třeba vyměnit zářivky za jiný typ, přidat k tomu navíc regulaci stmívání a rozsvěcení a podobně. Dodavatele je nutné vybírat transparentně, ve veřejné soutěži," upřesnil Ing. Doležel.

Program podporuje i výstavbu malých vodních elektráren, ale na obce se tento dotační titul nevztahuje. Důvodem je skutečnost, že se nepředpokládá větší podnikatelská činnost obcí v tomto směru; praxe spíš potvrzuje, že se podobných provozů v převážné většině zbavují. Typickým příkladem jsou čistírny odpadních vod a vodárny, které obce prakticky prodaly nebo pronajaly.

Pokud by ale obec měla o podobnou činnost přece jen zájem, doporučuje inženýr Doležel, aby si k tomuto účelu založila třeba společnost pro výstavbu a provoz malé vodní elektrárny. Obec může být i jejím stoprocentním vlastníkem. "Pak už není problémem o dotaci požádat. Pro stát jsou kilowatthodina z obnovitelných zdrojů nebo ušetřený joule stejně cenné, ať vznikne v obci, v podniku nebo v domácnosti. To je ten rozdíl proti strukturálním fondům, kde jsou poměrně striktní podmínky, především vůči malým a středním podnikům. Je to jeden z důvodů, proč chceme státní program úspor zachovat."

V příštím roce by měl program Efekt pokračovat, dokumentace k němu je zpracována až do roku 2013.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů