Pátek, 29. března 2024

LED diody budou osvětlovat i továrny a kanceláře

LED diody budou osvětlovat i továrny a kanceláře
Společnost Sharp vyvinula novou řadu LED svítidel, určených pro továrny, kanceláře a komerční prostory. Nová generace svítidel zaujme svým výrazně ekologickým provozem, který kombinuje vysokou energetickou účinnost a dlouhou životnost. Představeny byly tři typy: podlouhlý, čtvercový a stropní.

Světelné zdroje využívající technologii LED už zdomácněly u menších zařízení, a tak si začínají hledat uplatnění i ve větších, rozsáhlejších aplikacích. Jedenáct nových typů LED svítidel, představených firmou Sharp, zahrnuje různé varianty, včetně podlouhlého typu nabízející stejný jas jako zářivky, které dnes tvoří hlavní osvětlení v továrnách a komerčních prostorách, a tzv. stropní typy, které mají hodnoty účinnosti svítidla odpovídající tradiční 150 wattové žárovce. Sharp představí celkem 11 modelů pro japonský trh, včetně čtyř podlouhlých, jednoho čtvercového a šesti stropních modelů.

V současné době se spotřebuje v Japonsku pro svícení v komerčních prostorách, kancelářích a továrnách zhruba dvojnásobné množství elektrické energie než v domácnostech. Proto stoupá poptávka po nové generaci osvětlení nabízející vysoce ekologický výkon a nepoužívající nebezpečné látky, jako je například rtuť.

Očekává se, že LED osvětlení nahradí dnešní generaci osvětlení, a to pro malou spotřebu energie v porovnání s vakuovými žárovkami a zářivkami, ekologický výkon včetně dlouhé životnosti, a také na rozdíl od zářivek neobsahuje rtuť.

Podlouhlé modely nabízejí stejný jas jako klasická svítidla zářivkového typu vybavená dvojicí 40 watových zářivek, a to díky světelné účinnosti 74 lm/W, což je dosud nejvyšší dosažená hodnota pro LED svítidla. Poskytují i vysokou úroveň energetické účinnosti, neboť spotřebují asi o 25 % méně energie než klasické zářivky. Podélný i čtvercový typ se hodí do konferenčních místností a recepcí, díky světelné technologii emitující homogenní a stálé osvětlení. Stropní modely, mající nejvyšší jas dosažený u LED svítidel, jsou navrženy pro komerční prostory, jako jsou obchodní centra a velkoobchody, stejně jako pro použití v hotelových lobby a vstupních prostorách kancelářských prostor.

LED svítidla firmy Sharp budou instalována jako hlavní osvětlení ve všech továrnách v "Průmyslovém komplexu pro 21. století", který se nyní buduje v Sakai a který má být dokončen v březnu 2010. To představuje doposud nejrozsáhlejší instalaci LED svítidel na světě.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů