Pátek, 19. dubna 2024

První ekologicky citlivá uhelná elektrárna světa se rozběhla v Německu

První ekologicky citlivá uhelná elektrárna světa se rozběhla v Německu

Schwarze Pumpe (Německo) - ve východoněmeckém Braniborsku spustila zkušební provoz první uhelná elektrárna na světě, která je ekologicky šetrná k životnímu prostředí. Komplex u města Schwarze Pumpe nedaleko polských hranic umí zachytit škodlivé emise oxidu uhličitého. Ekologičtí aktivisté elektrárnu kritizují, protože se škodliviny se jen sukladní a ze světa nezmizí. Za projektem stojí i německá kancléřka Angela Merkelová.

Nová metoda se nazývá CCS-technologie (izolace a uskladnění oxidu uhličitého) a zajišťuje, že z kouře, jenž vzniká spalováním uhlí, bude vyloučeno 90 % oxidu uhličitého. Úspěch se dostaví tak, že zatímco dříve uniklo do ovzduší při výrobě jedné kilowatthodiny elektrického proudu 900 gramů oxidu uhličitého, nyní to bude jenom 100. "Metoda izolování a transportu oxidu uhličitého bude. Je to otázka naší důvěryhodnosti," uvedl šéf německé dceřiné společnosti švédského koncernu Vattenfall-Europe Tuomo Hatakka pro německý deník Welt.

Za proměnou elektrárny na ekologicky citlivější stojí švédský energetický koncern Vattenfall. Pokud by se provoz ve Schwarze Pumpe osvědčil, plánují do roku 2013-2015 vybudovat v německu novou uhelnou elektrárnu, která by fungovala čistě na ekologickém principu. "I v dlouhodobějším výhledu nebude světový hlad po energii moct být zasycen bez fosilních paliv. Nabízíme alternativní řešení," argumentoval Hatakka.

Ekologicky šetrnou metodu podporuje i kancléřka Angela Merkelová, která je známá svou angažovaností v otázkách boje proti globální změnám klimatu. Právě nadbytek oxidu uhličitého v ovzduší způsobuje jev nazývaný jako globální oteplování.

Elektrárnu ve Schwarze Pumpe ale kritizují ekologické organizace. Podle ní se totiž izolací oxisu uhličitého problém znečišťování planety nevyřeší, protože zachycené a koncentrované škodliviny zamíří do podzemních uložišť. Podle Franze Ossinga z Geodetického výzkumného institutu Helmholtzovy společnosti může uložený odpad ohrozit spodní vody a v krajním případě způsobit jejich zamoření.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů