Čtvrtek, 25. dubna 2024

Větrné elektrárny mohou přispět k rozvoji české ekonomiky

Větrné elektrárny mohou přispět k rozvoji české ekonomiky

V evropských a stále častěji  i mimoevropských zemích se větrná energetika stává důležitým průmyslovým odvětvím. Česká republika díky svému průmyslovému zázemí získává šanci stát se důležitým výrobcem a exportérem větrných elektráren či komponent. Zkušenosti ČSOB ukazují, že exportních zakázek v této oblasti přibývá.

„Výroba elektřiny z větrných elektráren je považována za dobrou podnikatelskou příležitost, což v poslední době potvrzuje masivní zájem firem o stavbu tohoto druhu elektráren. V důsledku vyšších nákladů stoupajících nákladů na každý vypuštěný kilogram CO2 se stanou „větrníky“ ještě více konkurenceschopnými,“ uvedla k očekávanému vývoji Dagmar Dvořáková, manažer exportního financování ČSOB. "Stále častěji financujeme či jinou formou podporujeme exporty v této oblasti," dodává Dagmar Dvořáková.

Významnost českého trhu pro vývoj větrné energie naznačuje nejen vysoký zájem zahraničních firem o výstavbu větrných energií na území České republiky, ale také úspěšný export tuzemských produktů do ciziny. V současné době probíhá důležitý obchod společnosti Wikov MGI na vývoz průmyslových převodovek do větrných elektráren v Číně v celkové hodnotě 15,5 milionu EUR.

V této zakázce vystavuje ČSOB záruku za dobré plnění kontraktu („performance bond“) ve výši 4,4 milionu EUR. „Tento typ záruky může zajišťovat splnění smluvních podmínek vývozcem, dodržení konkrétních technických parametrů dle smlouvy a dalších podmínek. V případě nedodržení podmínek se zaručujeme navrátit určitou část z kupní ceny čínskému dovozci,“ dodala ke kontraktu Dagmar Dvořáková z ČSOB.

Česká strojírenská firma Wikov MGI, která se již více než 125 let specializuje na výrobu mechanických převodových zařízení a ozubených kol, zajišťuje pro čínskou stranu dodávku 50 ks planetových převodovek, které jsou určeny pro větrné elektrárny. Speciální převodovky budou součástí satelitních kol, díky kterým se zvýší životnost celého systému. S dokončením celé zakázky se počítá v prosinci 2009.

ČSOB Korporátní a institucionální bankovnictví nabízí svým dnešním i potenciálním klientům nejširší portfolio finančních služeb a produkt. Ty zahrnují jak tradiční produkty platebního styku a firemního financování, tak nejsofistikovanější inovativní řešení vhodná pro řízení firemních rizik a investice velkého rozsahu. Tím se ČSOB drží na čele domácího trhu. Klientům poskytuje celou řadu nástrojů sloužících k zajištění kursového, úrokového či komoditního rizika společnosti. Pro pokrytí specifických rizik plynoucích ze zahraničního obchodu dále nabízí komplexní řešení prostřednictvím bankovních záruk, akreditivů či dokumentárních inkas.

Kontakt pro média:

Ivo Měšťánek

mluvčí ČSOB

ivmestanek@csob.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů