Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologický kotel dostal Cenu HN

Ekologický kotel dostal Cenu HN
Zplynovací kotel na dřevěné brikety nové generace DC 30 RS - novinka české firmy Atmos - se objevil již před veletrhem mezi avizovanými novinkami, takže logicky následovala nominace na Zlatou medaili. Když se o těchto oceněních rozhodovalo, byly u toho i HN - a ty si nedaly ujít příležitost ocenit český výrobek, jak je ostatně u nich tradicí.

Kotel je určen na spalování dřevěných briket i kusového dřeva, zachovává vynikající hodnoty účinnosti (až 90 procent) a pokud jde o emise, splňuje i ty nejpřísnější ekologické normy, které se připravují v EU až na rok 2014. Kotel zaujal hodnotitele především vyřešením trvalého provozu spalování dřevěných briket díky speciální keramické spalovací komůrce s rotačním roštem, což umožňuje odstraňování popele i za plného provozu, při zachování všech nároků na ekologii a hospodárný provoz. Co se týče technických parametrů, nemá tato novinka v současné době v Evropě konkurenci.

"Naším krédem jsou vlastní pokrokové technologie, inovace a především kvalita. Jedině tak jsme schopni konkurovat i nejvyspělejším firmám v tomto oboru, říká majitel firmy Jaroslav Cankař. Rodinná firma Atmos Jaroslava Cankaře byla založena v roce 1936 pro výrobu zplyňovacích pohonných jednotek pro auta a lodě, které se pod značkou DOKOGEN vyvážely do celého světa. Po roce 1945 se firma věnovala také výrobě kompresorů různých typů. I po znárodnění v r. 1952 se podařilo udržet vývoj kotlů, hořáků, generátorů na dřevoplyn. V roce 1991 znovu firmu obnovil Jaroslav Cankař junior za vydatné pomoci svého otce - zakladatele firmy (zemřel v roce 2006 ve věku 94 let). Začínali tehdy s roční produkcí 36 kotlů. Dnes patří podnik mezi největší výrobce teplovodních kotlů na tuhá paliva v Evropě: vyvinuli jich celkem již 120, existuje na ně 14 patentů. Oceněná novinka se objeví na našem trhu do dvou měsíců.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů