Sobota, 20. dubna 2024

British Energy skončila v rukou Francouzů

British Energy skončila v rukou Francouzů

- Společnost Electricité de France koupila britského producenta elektřiny za 12,5 miliardy liber

- Do roku 2017 vzniknou v Británii 4 nové jaderné reaktory

Snahy britské vlády oživit jadernou energetiku ve Velké Británii byly včera naplněny. Francouzské elektrárenské skupině Electricité de France (EDF) se na druhý pokus podařilo převzít největšího britského producenta elektřiny, firmu British Energy. Za společnost, která na britských ostrovech provozuje osm jaderných elektráren, Francouzi zaplatili 12,5 miliardy liber (zhruba 380 miliard korun).

Na koupi British Energy se francouzskému státnímu kolosu zamlouvá především to, že všechny nově získané jaderné elektrárny jsou postaveny v lokalitách, které jsou vhodné pro další rozšiřování kapacity. Kvůli globálnímu oteplování jsou totiž jaderné elektrárny stále žádanější jako čistý zdroj energie.

Britská vláda prodej chválí

EDF, která je největším producentem jaderné energie na světě, nabídla British Energy 774 pencí za akcii. Oproti červencové nabídce tak devět pencí přihodila. "Jsme potěšeni, že rada British Energy tuto nabídku jednohlasně přijala," řekl šéf EDF Pierre Gadonneix. "Vytváří to cestu pro investici v Británii jako jednoho z klíčových trhů Evropy," dodal.

Prodejem je nadšena i britská vláda, která vlastní v British Energy 35procentní podíl. "Dohoda je výhodná pro daňové poplatníky a je významným krokem k výstavbě nové generace jaderných elektráren," cituje deník International Herald Tribune britského premiéra Gordona Browna. "Jaderná energie je čistá, bezpečná a dostupná. Její rozšiřování je klíčové pro dlouhodobé energetické zabezpečení Británie," dodal Brown.

Naopak kritici celé transakce poukazují na to, že britské domácnosti platí za elektřinu podstatně více než lidé na kontinentu. Svým způsobem tak dotují domácnosti na druhém břehu kanálu.

To, že prodej posvětili i akcionáři firmy British Energy, kvitoval také její šéf Bill Coley. "Jsem potěšen, že vláda i náš další hlavní akcionář Invesco Perpetual se zavázali nabídku přijmout," řekl. Reagoval tak na červencovou situaci, kdy britská vláda s prodejem British Energy souhlasila, ale další akcionáři byli proti.

Společnost EDF uvedla, že v současnosti jedná o možném prodeji 25 procent akcií s britskou firmou Centrica, majitelem British Gas. Tím udržela naději, že se britská jaderná energetika nepřesune pouze do rukou cizinců.

V posledních letech totiž spadlo pod kontrolu zahraničních investorů hned několik tamních dodavatelů energie. Německá RWE koupila britský Npower nebo skotského dodavatele Scottish Power dnes vlastní španělská skupina Iberdrola. Obě společnosti se v minulosti zajímaly také o koupi British Energy. Mezi další nápadníky dříve patřila také francouzská firma Suez.

EDF chce do Číny a USA

Francouzská elektrárenská skupina už na britských ostrovech působí prostřednictvím své dceřiné společnosti EDF Energy, která zajišťuje šest procent britské energie. Po získání British Energy plánuje EDF do roku 2017 vystavět v Británii nejméně čtyři nové jaderné reaktory. Kromě rozšíření svého vlivu ve Velké Británii plánuje společnost expandovat také do Číny, Spojených států nebo Jihoafrické republiky. V Evropě pak do Španělska nebo Belgie.

Silnou pozici má francouzský producent jaderné energie, který celkem provozuje 58 jaderných reaktorů, v Německu, Velké Británii nebo v Itálii.

EDF

- Světová elektrárenská jednička zabývající se výrobou a distribucí energie

- Čistý zisk v roce 2007 činil 4,7 miliardy eur

- Provozuje 58 jaderných reaktorů; celková kapacita jaderných provozů vloni byla 126,7 gigawattu

- Na přelomu let 2001/2002 se neúspěšně ucházela o privatizaci elektrárenské skupiny ČEZ

British Energy

- Největší britský producent elektřiny, který provozuje 8 jaderných a jednu uhelnou elektrárnu

- Čistý zisk ve finančním roce končícím v březnu dosáhl 422 milionů eur

- Celková kapacita jaderných provozů dosahuje 9 tisíc megawattů, u uhelné elektrárny je to téměř 2 tisíce megawattů

- Společnost vlastní z 35 procent britská vláda

AUTOR: Jana Horká
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů