Pátek, 19. dubna 2024

Nedostatek uhlí může zdražit teplo až na trojnásobek

Nedostatek uhlí může zdražit teplo až na trojnásobek
Pokud by teplárny musely nahradit hnědé uhlí plynem a obnovitelnými zdroji, vzrostly by podle Teplárenského sdružení ČR konečné ceny tepla až na trojnásobek. Včera to řekl předseda Teplárenského sdružení ČR Alexej Nováček, který tak upozornil na možnost případného vytěžení hnědého uhlí. V současnosti se cena tepla pohybuje kolem 300 až 400 korun za jeden gigajoul.

Kvůli nedostatku hnědého uhlí by prý navíc po roce 2012 mohl až jeden milion obyvatel pocítit omezení v zásobování teplem. Tuto situaci by údajně způsobilo ukončení současných smluv na dodávku uhlí k roku 2012 až 2015, které se podle sdružení teplárnám nedaří prodloužit. Zdražení tepla by podle scénáře teplárenského sdružení vedlo k odpojování odběratelů od centrálních zdrojů a k výstavbě malých lokálních výtopen a individuálních topenišť.

V Česku jsou zásoby hnědého uhlí stále dostupné a za přijatelné ceny, které by mohla udržet těžba prodloužená o další desetiletí. Těžařské společnosti zároveň usilují o takzvané prolomení limitů, které mají území se zásobami uhlí naopak ochránit. S rozšířením těžby se ztotožňují i teplárny. Podle místopředsedy sdružení Tomáše Drápela by českému teplárenství také pomohlo urychlené dobudování jaderných elektráren. Přebudování současných uhelných zdrojů v krátkém časovém období na plynové zdroje může podle sdružení ohrozit i nedostatek technických a inženýrských kapacit. Za nevyřešený teplárny zároveň považují problém se zajištěním a dopravou dostatečného množství zemního plynu jako alternativního paliva do místa konečné spotřeby. Využití biomasy brzdí produkční možnosti.

České teplárny, které spalují hnědé uhlí, zásobují teplem milion domácností a vyrábějí 35 procent elektřiny.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů