Sobota, 20. dubna 2024

ČEZ začne od příštího roku spouštět větrné elektrárny v ČR

ČEZ začne od příštího roku spouštět větrné elektrárny v ČR

Praha, 6. listopadu 2008 – Společnost ČEZ Obnovitelné předpokládá, že v příštím roce uvede do provozu větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 20 MW. Do roku 2012 počítá s více než 100 MW.

Provoz prvních strojů chce společnost ČEZ Obnovitelné zdroje odstartovat v polovině příštího roku, celkem by do prosince 2009 měly stát větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 20 MW. „Půjde zčásti o vlastní projekty naší společnosti a rovněž o projekty v pokročilém stádiu přípravy, jejichž odkup od cizích subjektů v současnosti řešíme,“ řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje (ČOZ). V dalších letech už se počítá s postupným startem větrných parků, které od začátku vznikaly na půdě ČOZ. Koncem roku 2012 by tak mohly fungovat větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu přesahujícím 100 MW.

Podobně jako ostatní developeři se ČOZ potýká zejména s průtahy v průběhu povolovacích řízení a celkově nízkou vstřícností krajských úřadů. „Nezřídka narážíme i na slabou informovanost, a to jak laické, tak i odborné veřejnosti. Panují např. zkreslené představy o výši výkupních cen pro energii z větru nebo o výkonnosti moderních větrných elektráren,“ podělil se o praktické zkušenosti Sedlák. Nové typy strojů o instalovaném výkonu 2 MW, s nimiž ČOZ ve svých záměrech počítá, přitom dokáží ročně dodat do sítě okolo 5 milionů kWh. To je množství elektřiny, které pokryje roční spotřebu 1500 domácností.

Celkově připravuje ČEZ Obnovitelné zdroje v současnosti zhruba 70 větrných elektráren, které mají souhlas měst a obcí, zajištěnou rezervaci vyvedení výkonu a z velké části vyřešené pozemky. Cílem projektů je snaha o posílení podílu výroby z obnovitelných zdrojů ve Skupině ČEZ i v rámci ČR a příspěvek ke snížení produkce skleníkových plynů.

V rámci Skupiny ČEZ zároveň vzniká i projekt největší přímořské větrné farmy v Evropě - rumunské větrné farmy Fontanele a Cogealac. První fáze počítá v příštím roce se zprovozněním 350 MW instalovaného výkonu z celkově předpokládaných 600 MW.

Více informací o plánech Skupiny ČEZ ve větrné energetice najdete na www.cez.cz


Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů