Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové v Hostětíně předváděli výhody nízkoenergetického domu

Ekologové v Hostětíně předváděli výhody nízkoenergetického domu

Hostětín (Uherskohradišťsko) - Přes 50 lidí se o víkendu v Hostětíně na Uherskohradišťsku seznámilo s fungováním nízkoenergetického domu. Kromě odborných přednášek a prohlídky objektu zde mohli někteří zájemci strávit noc. Akci uspořádali ekologové z organizace ČSOP Veronica při příležitosti Světového dne pasivních domů.

Podle ředitelky organizace Yvonny Gaillyové Česká republika ve finanční podpoře výstavby takových objektů významně zaostává. Zatímco u nás jsou tyto záležitosti v "pionýrské fázi", blízko za hranicemi se řeší systémově. "Mnohá zastupitelstva říkají, že když se staví z veřejných peněz, tak jedině v pasivním standardu," řekla dnes Gaillyová.

Upozornila, že cesty k podpoře se hledají zejména ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí, ale není vůbec jednoduché najít vhodná kritéria a ta aplikovat do současné stavení praxe. Složitá je i otázka finanční, protože evropské operační programy nedovolují podporovat bydlení. "Nyní se hledají možnosti a pokud se najdou, budou souviset s penězi, které slouží k ochraně klimatu," podotkla.

Stavba pasivního domu je podle ní maximálně o deset procent dražší než stavba běžných rodinných objektů. Ředitelka centra v Hostětíně Jana Tesařová však upozornila, že vzhledem k rostoucím cenám energií se peníze poměrně brzy vrátí. "Před lety byla návratnost investic zhruba 25 let, nyní je to 17 let. Při stoleté životnosti domu je to poměrně brzká návratnost," upřesnila.

Kurzu se zúčastnili lidé z celé České republiky. Vzhledem k tomu, že v Hostětíně je mnoho ekologických staveb, návštěvníci se mohli seznámit nejen s nízkoenergetickými domy, ale také s kořenovou čističkou odpadních vod, obecní výtopnou na biomasu, moštárnou a sušírnou ovoce a se šetrným pouličním osvětlením.

Zdroj: www.veronika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů