Sobota, 20. dubna 2024

Zelená energie rozdělí 8,6 milionu Kč

O příspěvek mohou žádat neziskové organizace, obce, školy i další subjekty
Zelená energie rozdělí 8,6 milionu Kč
Již třetí ročník grantového řízení Zelená energie, ve kterém se rozdělují finanční prostředky na neziskové projekty zaměřené na obnovitelné zdroje, byl vyhlášen 1. října.

Až do 31. prosince mohou o grant na svůj projekt žádat neziskové organizace, občanská sdružení, vědecká pracoviště, obce, školy, domovy důchodců a další subjekty. Prostředky mezi vybrané projekty rozdělí na jaře příštího roku Rada Zelené energie.

Desetník k desetníku...

Finance na podporu neziskových projektů jsou vypláceny z Fondu Zelené energie. V něm se shromažďují prostředky získané od zákazníků Skupiny ČEZ, kteří se přihlásili k projektu Zelená energie, a dobrovolně tak do fondu přispívají symbolických deset haléřů z každé odebrané kilowatthodiny elektřiny. Dalších deset haléřů přidává ze svých prostředků Skupina ČEZ, a vybrané prostředky na podporu rozvoje obnovitelných zdrojů se tak zdvojnásobují.

Zelená energie dává odběratelům elektřiny možnost vyjádřit svůj ekologický postoj a konkrétní aktivitou přispět k většímu využívání obnovitelných zdrojů, které jsou šetrnější alternativou získávání energie, než je spalování nenahraditelných fosilních paliv.

Díky trvale rostoucímu zájmu zákazníků se objem prostředků každoročně shromážděných ve Fondu Zelené energie trvale zvyšuje. Zatímco v roce 2007 byly z fondu poskytnuty příspěvky ve výši 4,3 milionu korun, letos na jaře bylo rozděleno již 5,7 milionu. V nově vyhlášeném kole grantového řízení, v němž budou rozděleny prostředky shromážděné za celý letošní rok, půjde již o částku 8,6 milionu korun.

Projekt Zelená energie má nyní přes 1800 podporovatelů z řad zákazníků Skupiny ČEZ. Více než 130 z nich tvoří menší, střední i velké firmy, zbylých téměř 1700 pak domácnosti.

Výzkum, výstavba i osvěta

Do grantového řízení lze přihlašovat projekty ve třech kategoriích:

Výzkum - zahrnuje projekty zaměřené na zvýšení potenciálu obnovitelných zdrojů, uplatnění nových technologií a zlepšování technologických procesů využívajících obnovitelné zdroje energie. Přednost dostanou inovativní projekty, jejichž výsledky budou okamžitě využitelné. O příspěvek v této kategorii mohou žádat vědecko-výzkumná pracoviště, odborné, střední a vysoké školy, výše podpory je až 1 milion Kč na jeden projekt.

Osvěta a vzdělávání - zahrnuje odborné kurzy, semináře, vydávání informačních materiálů, instalaci modelů obnovitelných zdrojů energie ve vzdělávacích zařízeních pro studijní účely a budování ekologických informačních center. Posuzovat se bude míra přispění k ekologické výchově a osvětě, zapojení veřejnosti a konkrétní přínos k využívání obnovitelných zdrojů v regionu. O příspěvek mohou žádat odborné, střední a vysoké školy, občanská sdružení, nadace, obce a samosprávné celky nebo místní samosprávy. Výše příspěvku je až 500 tisíc Kč na jeden projekt.

Výstavba - zahrnuje projekty výstavby a rekonstrukce zařízení s cílem zvýšit využívání obnovitelných zdrojů energie pro výrobu tepla a elektřiny. Jde o zařízení, jako jsou solární systémy, kotle na biomasu, tepelná čerpadla, bioplynové stanice, větrné elektrárny apod. Podporu mohou získat i zařízení na využívání odpadního tepla k výrobě tepelné nebo elektrické energie. Projekty musí být společensky a ekonomicky užitečné a pomáhat zlepšovat životní prostředí. Žadatelem v této kategorii mohou být občanská sdružení, nadace, obecně prospěšné společnosti, obce a samosprávné celky, ústavy sociální péče, domovy důchodců nebo školy, výše podpory činí až 1 milion Kč na jeden projekt.

Podrobná pravidla grantového řízení a postup podání přihlášky jsou zveřejněny na internetových stránkách www.zelenaenergie.cz.

Rozhodne Rada Zelené energie

O přihlášených projektech bude na jaře příštího roku rozhodovat Rada Zelené energie, která je nezávislým poradním orgánem složeným z odborníků na životní prostředí, energetiku a obnovitelné zdroje.

Podle ohlasu, který vyvolaly minulé ročníky grantového řízení, nebude rozhodování rady jednoduché - v loňském roce bylo přihlášeno celkem 108 projektů, ze kterých nakonec rada vybrala 15 vítězných. O některých z nich si můžete přečíst na dalších stranách této přílohy. Podobný zájem se - i díky opětovnému nárůstu finančních prostředků ve Fondu Zelené energie - očekává i letos.

I vy se můžete přihlásit

Více informací, podrobná pravidla grantového řízení a postup podání přihlášky jsou zveřejněny na internetu www.zelenaenergie.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů