Pátek, 29. března 2024

GreenBuilding poprvé v České republice

GreenBuilding poprvé v České republice
GreenBuilding je dobrovolný program Evropské komise, který vznikl začátkem roku 2005 s cílem zlepšit využití potenciálních úspor energie v nerezidenčních budovách.

Společnost Skanska Property Czech Republic, s.r.o., developer komerčních nemovitostí, oznámila, že její nově dokončovaná kancelářská budova Nordica Ostrava získala od Evropské komise jako první budova v ČR certifikaci programu GreenBuilding. Certifikovaná budova musí splňovat podmínku minimálně 25% úspory spotřeby energie oproti energetickým normám v dané zemi. Administrativní budova Nordica Ostrava má na základě výpočtu o 30 % nižší spotřebu energie, než stanovují české normy.

Certifikace programu GreenBuilding byla budově Nordica Ostrava udělena především za její energetickou účinnost a citlivý přístup k životnímu prostředí od počátečního návrhu projektu až po samotný provoz a správu budovy. Projekt je unikátní také v tom, že zde Skanska využívá své developerské zkušenosti spolu se stavebními. Zatímco developerem projektu je Skanska Property Czech Republic, dodávku stavby má na starosti Skanska CZ. Vyvážený poměr prosklených a pevných částí fasády přispívá k úspoře nákladů na energie a nezbytností je i rekuperace odváděného tepla. Samozřejmostí pro budovy postavené společností Skanska Property je i efektivní a úsporný chladicí a ventilační systém a řízení technologií budovy speciálně vyvinutým softwarem.

"Energetické účinnosti a energeticky úsporným technologickým řešením v oblasti automatizace budov a optimalizace spotřeby energií se věnujeme již řadu let a první certifikaci v rámci programu GreenBuilding získal jeden z našich kancelářských projektů ve Švédsku Hagaporten 3 v roce 2007. Jsme velmi rádi, že v České republice získala tuto certifikaci od Evropské komise právě naše budova Nordica Ostrava a jsem přesvědčen, že její energetickou úspornost, snížené emise CO2 a šetrnost k životnímu prostředí ocení zejména její nájemci," uvedl ředitel Skanska Property Czech Republic Rikard Henriksson.

Kancelářská budova Nordica Ostrava má kompaktní tvar a oproti normám je použita nadstandardní tloušťka izolace a speciální povrch fasády spolu se stínicí technikou navíc omezuje tepelné zisky. Důraz je kladen na vysokou vzduchovou těsnost celého pláště budovy včetně oken. Objekt využívá dálkového zdroje tepla pro vytápění a dalších energetických úspor je dosaženo díky centrálnímu ventilačnímu systému, který je navržen pro nízké rychlosti proudění. Systém používá ventilátory s frekvenčními měniči a samozřejmostí jsou tepelné výměníky zajišťující rekuperaci odváděného tepla. Pro centrální chladicí systém jsou použity velmi účinné agregáty a další úspory přináší možnost dochlazování venkovním vzduchem. Podzemní parkoviště jsou provětrávána a temperována pomocí odpadního vzduchu z kancelářských prostor. Dostatečný podíl přirozeného světla a použití účinnějšího osvětlení rovněž přispívá k dalším úsporám energie. Cílem developera Skanska Property Czech Republic je přispívat k trvale udržitelnému rozvoji s velkým důrazem na úspory energií, ale rovněž používat účinná konstrukční řešení, materiály a postupy, o čemž také svědčí certifikace ISO 14001 udělená společnosti již v roce 2000.

Sedmipodlažní budova Nordica Ostrava je postavena přímo v centru Ostravy na nároží ulic Českobratrská a Soukenická. Vedle kanceláří a maloobchodních ploch disponuje také 132 parkovacími stáními ve dvou podzemních patrech. Architektura kancelářské budovy Nordica Ostrava je dílem švédských architektů ze studia Tengbomarkitekter, které ovšem vede rodák z Ostravska - architekt Ivan Krejčí. Díky tomu projekt citlivě kombinuje místní tradice účelnosti a pravdivosti výrazu s prvky severské architektury. Právě proto dostala budova "skandinávský" název Nordica Ostrava. "Mým hlavním záměrem byla účelnost a srozumitelnost architektonického konceptu. Uživatelé budovy musí mít příjemný pocit, když jdou ráno ke svému pracovišti. To musí splňovat vysoké nároky na tepelnou a světelnou pohodu prostředí, musí být perfektně vybaveno technicky i vyřešeno esteticky. Této oblasti věnujeme ve svých projektech vždy mimořádnou pozornost," říká architekt Krejčí, který uvítal, že se díky projektu častěji dostane do rodného kraje. Na architektonickém návrhu budovy se kromě studia Tengbornarkitekter podílela také architektonická kancelář Qarta Architektura a architekti David Wittassek a Jiří Řezák.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů