Pátek, 19. dubna 2024

Nízkoenergetické byty si razí cestu na trh

Nízkoenergetické byty si razí cestu na trh

Ochlazení poptávky, které v posledních měsících s větší či menší intenzitou pociťují bytoví developeři v České republice, dává prostor pro vznik projektů s vyšší přidanou hodnotou.

Princip nízkoenergetického domu spočívá v důkladném zateplení obvodového pláště a řízeném větrání s rekuperací tepla. Postupné ochlazování poptávky na trhu bydlení je patrné od jara, Skanska jej ale pociťuje zatím jen mírně. "Zatímco v lednu a únoru jsme oproti minulým letům prodávali dvojnásobek bytů, od jarních měsíců začala poptávka slábnout. V září se ale trend začal lámat a nyní jsme jen cca deset procent pod plánovanými prodeji," komentuje situaci ředitelka prodeje a marketingu společnosti Skanska Reality Naděžda Ptáčková.

"Zájem o byty zde stále je, klienti jsou pouze náročnější, hledají silné developery a zajímavé projekty. Naší výhodou je i to, že pro financování projektů nečerpáme bankovní úvěry, ale využíváme silného finančního zázemí naší mateřské společnosti," dodává Petr Fanta, generální ředitel Skanska Reality.

Sázka na budoucí úspory

Právě v těchto dnech přichází Skanska jako první velký developer v zemi s nabídkou energeticky úsporných bytových domů. V úvodní etapě projektu Milíčovský háj jih a východ v Praze 11 je 66 bytů ve standardu Komfort EKO, který díky rekuperačnímu systému větrání a zateplení fasády umožňuje ušetřit 40 až 50 % nákladů na vytápění.

Investice do energeticky úsporných projektů je pro společnost Skanska logická jak celosvětově, tak i v rámci České republiky. Její vlajkovou lodí se stala například budova ČSOB, která za svou environmentální příznivost získala již řadu architektonických, stavebních i ekologických ocenění, nebo Seminární centrum v Hostětíně - první pasivní dům v zemi určený pro veřejné využití. "Pro klienta, ať už jde o soukromou či veřejnou instituci nebo občana, je podstatné, že energeticky úsporný dům umíme vymyslet i postavit," říká Petr Fanta.

Milíčov a jeho nízkoenergetická část

Projekt Milíčovský háj jih a východ v ulici Novomeského v Praze 11 je společným dílem developera, renomovaného architektonického studia QARTA ARCHITEKTURA a předních odborníků v oblasti nízkoenergetického bydlení. V první části areálu vznikne celkem 120 bytů 1+kk až 5+kk, z toho 66 nízkoenergetických ve třípatrových viladomech, které doplní 54 bytů ve standardu Rodina. Bytové domy a viladomy budou po dokončení obklopeny zelení a odpočinkovými plochami, které podtrhnou charakter stavby. Celkem projekt nabídne 750 bytů, z toho 170 v nízkoenergetické variantě.

"Energeticky úsporné bydlení je na vzestupu, ale v Česku se dosud stavěly pouze rodinné domy, s většími projekty zde chybí zkušenost. Milíčovský areál proto chápeme jako velkou výzvu a důkaz toho, že je možné zkombinovat ekologickou efektivitu a přírodní materiály s moderními architektonickými principy," říká jeden z architektů projektu, Jiří Řezák ze studia QARTA ARCHITEKTURA.

Energetická náročnost budov určuje množství energie spotřebované při jejich standardizovaném užívání. U domů se hodnotí dva aspekty - obálka budovy a její celková energetická náročnost. Množství spotřebované energie vyjadřuje sedm pevně daných kategorií A až G, příslušná hodnota je uvedena na tzv. energetickém štítku obálky budovy nebo na průkazu energetické náročnosti budovy. V kategorii A jsou pasivní domy, G označuje stavby mimořádně nehospodárné. Od 1. ledna 2009 vstoupí v platnost zákonná povinnost, podle níž všechny novostavby musejí splňovat požadavek na nízkou energetickou náročnost budovy.

"Milíčovské byty Komfort EKO spadají do kategorie B, tedy úsporný, nízkoenergetický dům, a se spotřebou 43 až 82 kWh na čtvereční metr plochy mohou majitelé ušetřit čtyřicet až padesát procent nákladů za teplo. Věříme, že projekt si snadno najde své příznivce," říká Miroslav Urban, energetický expert z ČVUT, který tepelnou náročnost projektu ověřoval.


Základní informace:

Název: Milíčovský háj jih a východ, 1. etapa

Lokalita: Praha 11

Investor: Skanska Reality a.s.

Počet bytů: 120

Počet domů: 27

Velikost bytů: 1+kk až 5+kk

Cena: 53 249 Kč/m2 včetně sklepní kóje a DPH

Předpokládané zahájení výstavby: léto 2009

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů